Acuze grave lansate la adresa celor de la Spitalul Judeţean Arad. „Sens Pozitiv”, o asociaţie neguvernamentală cu o activitate de 18 ani dedicată sprijinirii persoanelor care trăiesc cu HIV și a grupurilor cu risc crescut de a contracta virusul, transmite faptul că pacienţii din Arad infectaţi cu necruţătorul virus au rămas fără o parte a tratamentului. În acest sens, reprezentanţii asociaţiei cer demisia celor responsabili pentru lipsa medicamentelor. „În compartimentul de Boli Infecțioase al Spitalului Municipal Arad, Secția HIV se confruntă cu lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul anti-HIV, din cauza unor deficiențe în lanțul de aprovizionare, încă din data de 12 iulie 2024. În acest moment, compartimentul de achiziții și farmacia spitalului se acuză reciproc pentru întârzierea aprovizionării, dar cert este că aceste medicamente lipsesc din farmacia spitalului. Lipsa acestor medicamente este extrem de periculoasă pentru pacienții HIV pozitivi. Întreruperea tratamentului antiretroviral (ARV) poate avea consecințe grave, inclusiv: Creșterea încărcăturii virale: în absența tratamentului continuu, încărcătura virală a pacienților poate crește rapid, ceea ce duce la deteriorarea stării de sănătate și la un risc crescut de transmitere a virusului; Dezvoltarea rezistenței la medicamente: întreruperea tratamentului poate permite virusului să dezvolte rezistență la medicamentele ARV, ceea ce face ca opțiunile de tratament viitoare să fie limitate și mai puțin eficiente; Impact psihologic: pacienții pot experimenta o anxietate severă și pierderea încrederii în sistemul de sănătate, având în vedere că depind de acest tratament pentru a-și menține sănătatea. Este important de subliniat că persoanele care trăiesc cu HIVnu au voie să întrerupă tratamentul, decât sub supraveghere medicală strictă, deoarece acest lucru le poate pune viața în pericol”, spun cei de la Sens Pozitiv.
Medicamente cu împrumut
Tot reprezentanţii ONG-ului spun că, pentru a fi rezolvată această problemă, spitalul arădean s-a împrumutat de la o altă unitate medicală, din Bucureşti. „Pentru a atenua impactul acestei crize, Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. <Matei Balș> a intervenit și va împrumuta Spitalului din Arad o cantitate de medicamente anti HIV pentru a acoperi necesarul pe termen scurt. Sens Pozitiv intermediază transportul acestora pentru a se întâmpla rapid și în siguranță. Facem un apel către autoritățile spitalului să prioritizeze urgentarea procesului de achiziție pentru a evita repetarea unei astfel de situații în viitor și să demită persoanele responsabile pentru această criză care pune viața și sănătatea pacienților în pericol”, au mai transmis reprezentanţii asociaţiei.
Reacţia Spitalului Judeţean
Interpelată pe marginea acestui subiect sensibil, Florina Ionescu, managerul Spitalului Judeţean Arad, ne-a transmis: „Referitor la comunicatul organizației Sens Pozitiv, vă aduc la cunoștință următoarele: medicamentele pentru pacienții HIV pozitiv sunt achiziționate prin Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Infecției HIV. În total, în cadrul Compartimentului HIV SIDA, se folosesc 25 de medicamente specifice. 24 dintre ele sunt cuprinse în licitație, procedura pentru achiziția acestora durând în jur de două ore, în timp ce procedurile, de negociere, pentru celălalt medicament (neinclus în licitație) durează până la două săptămâni, în condițiile în care, până în această lună, există un singur furnizor la nivel național. Acest medicament nu a putut fi cuprins, până acum, în licitație deoarece în procedura anterioară, singurul furnizor nu a depus documentația completă, pentru semnarea acordului cadru. În prezent, spitalul are demarate două proceduri de achiziție pentru acest medicament”.
Totodată, Florina Ionescu spune că împrumuturile de medicamente între spitale este o practică în sistemul naţional de sănătate.
„Deoarece, uneori, în cadrul programelor naționale de sănătate există unele întârzieri, atunci când este necesar, medicii coordonatori se împrumută de la alte spitale, pentru a asigura necesarul de medicamente pentru pacienți. Și noi am împrumtat alte spitale din țară, atunci când am avut solicitări. Acum, pentru a asigura medicamentele necesare, am împrumutat medicamentul de la Institutul Național de Boli Infecțioase <Prof. Dr. Matei Balș>, iar acestea au ajuns astăzi (n.r. vineri) în farmacia spitalului. Am discutat cu medicul coordonator al Compartimentului HIV SIDA, care mi-a dat asigurări că starea de sănătate a pacienților care folosesc acest medicament nu a fost afectată. Pacienții care folosesc acest medicament au un stoc de rezervă pentru atunci când nu pot ajunge la timp la spital pentru eliberarea medicamentelor”, ne-a mai spus managerul Spitalului Judeţean Arad.
Nu au discutat
Pe de altă parte, Florina Ionescu arată cu degetul spre cei de la asociaţia Sens Pozitiv, menţionând faptul că aceştia nu au dus niciun fel de corespondenţă cu Spitalul Judeţean Arad, în problema medicamentului care lipseşte din farmacia unităţii medicale. „Organizația Sens Pozitiv nu a contactat conducerea spitalului, Serviciul Achiziții sau pe Farmacistul șef pentru a solicita informații referitoare la cauza lipsei medicamentelor, acuzând, fără temei, spitalul, într-un comunicat oficial. Am arătat deschidere oricărei asociații, organizații, care reprezintă interesele pacienților, atunci când acestea ne-au solicitat informații referitoare la activitatea instituției”, a precizat managerul Spitalului Judeţean.