ARAD. Rezultatele triajului epidemiologic efectuat de către medicii şcolari din municipiu şi medicii de familie din judeţ reprezintă singurul reper privind cazurile de pediculoză înregistrate în Arad. În termeni mai accesibili, e vorba de copiii care au păduchi. La fiecare început de an şcolar şi imediat după vacanţe, preşcolarii şi şcolarii din unităţile de învăţământ sunt supuşi unui control medical minimal în urma căruia sunt depistate eventuale cazuri de pediculoză, angine faringiene şi scabie.
Potrivit rezulatelor celui mai recent triaj epidemiologic efectuat la începutul acestui an, imediat după „vacanţa de iarnă”, numărul cazurilor de boală descoperite de medici a fost, procentual, într-o uşoară creştere faţă de precedentul control medical. Nu e vorba, totuşi, de mulţi copii bolnavi: din 29.124 copii examinaţi, doar 123 au fost depistaţi cu probleme. Dintre aceştia, 68 au fost diagnosticaţi cu angine faringiene, iar 55 cu pediculoză, în ambele cazuri înregistrându-se o uşoară creştere (procentuală) faţă precedentul triaj epidemiologic, efectuat la începutul anului şcolar.
Dacă ar fi să facem o comparaţie cu rezultatele din aceeaşi perioadă a anului anterior „se constată scăderea numărului cazurilor de pediculoză (de la 59 la 55) şi creşterea numărului de cazuri de angine faringiene (de la 32 la 68)” – susţine dr. Laura Nicolescu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Punctul comun al tuturor triajelor epidemiologice efectuate în utlimii doi ani îl constituie absenţa cazurilor de scabie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!