LIPOVA. În 2020, bărbatul și-a înființat o firmă care are ca obiect principal de activitate exploatarea forestieră. Pentru a putea activa în domeniu, firma a avut nevoie de avizul Comisiei de Atestare a Operatorilor Economici pentru Activitatea de Exploatare Forestieră, din cadrul Asociației Forestierilor din România (ASFOR). Bărbatul a luat legătura cu o persoană care lucra la ASFOR, aceasta transmițându-i că una din condițiile esențiale în vederea obținerii atestatului respectiv, este aceea de a avea specializare de inginer sau tehnician silvic, ori de a avea un angajat în specialitatea respectivă.
Numai că firma nu avea niciun angajat, iar bărbatul care o înființase nu avea studii în domeniu, „acesta absolvind învățământul liceal la Liceul Atanasie Marienescu din oraș Lipova, promoția 2018, specializare tehnician prelucrări mecanice, fără a promova examenul de bacalaureat (astfel cum rezultă din adresa nr. 940/07.05.2021 a Inspectoratului Școlar Județean Arad)”, notează instanța în motivarea publicată pe Rejust.ro.
Aflând că acest criteriu este esențial, bărbatul a decis să… caute pe internet diplome. Zis și făcut: l-a găsit pe internet pe un anume „Nicu”, care se ocupa cu falsificarea documentelor. Astfel, în iunie-iulie 2020, bărbatul a mers în vizită la „Nicu”, căruia i-a dat suma de 1.400 de lei și „actele necesare” – carte de indentitate, fotografii și diploma de absolvire a liceului – pentru întocmirea unei diplome false de absolvire a unui curs de calificare profesională.
La câteva zile distanță, bărbatul a fost sunat de „Nicu”, care i-a oferit un certificat de absolvire „emis” de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței Muncii, prin care se atesta nereal că bărbatul absolvise un curs de calificare de 1 ani și 6 luni în meseria de inginer silvic. După ce a primit diploma, bărbatul a întocmit în fals un contract de angajare a sa în propria firmă, „fiind semnat de inculpat atât în calitate de reprezentant al angajatorului, cât și în calitate de angajat”.
Odată văzut cu diploma de inginer silvic și cu contractul de muncă în mână, bărbatul a întocmit dosarul pentru avizarea de către ASFOR, trimițându-l la sediul asociației din capitală. Doar că, odată verificate documentele de către Asociația Forestierilor, aceștia au avut suspiciuni că certificatul de absolvire ar putea fi fals. Cu suspiciunile „în mână”, cei de la ASFOR s-au adresat ANOFM, pentru a afla dacă certificatul de absolvire a fost, într-adevăr, emis de această instituție. Așa cum era de așteptat, ANOFM a transmis că nu, fiind vorba despre un act fals.
„Întrucât, la câteva zile de la transmiterea documentației, martorul (…) a fost sunat de un membru al comisiei care i-a comunicat faptul că certificatul de absolvire nu este în regulă, nefiind posibilă absolvirea unei facultăți de inginer silvic în 2 ani, acesta l-a contactat la rândul său pe inculpatul (…), explicându-i neregulile constatate de comisie”, se arată în documentul de pe Rejust.ro.
Bărbatul din Lipova, însă, nu s-a lăsat. Câteva zile mai târziu a mers din nou la același „Nicu”, plătindu-i încă 400 de lei pentru o nouă diplomă, de data aceasta una prin care se atesta absolvirea unui curs de calificare de 1 ani și 6 luni în meseria de tehnician silvic.
„Intenția inculpatului a fost de a prezenta noua diplomă Comisiei de atestare din cadrul ASFOR în vederea obținerii atestatului de exploatare, înscris care nu a mai fost folosit de inculpat, fiind predat de acesta în original organelor judiciare”, se arată pe Rejust.ro.
Așadar, bărbatul nu a mai apucat să folosească și cea de-a doua diplomă falsă, fiind prins de autorități.
Bărbatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în decembrie 2022. În august 2023, Judecătoria Lipova a decis că „„îl condamnă pe inculpatul Ciornei Cosmin-Ioan-Valentin, la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (2 acte materiale); (…) îl condamnă pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals; (…) îl condamnă pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Contopește cele 3 pedepse stabilite în pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv sporul de 3 luni închisoare, pedeapsa rezultantă fiind de 9 luni închisoare. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 9 luni închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani”.
Trimite articolul
XBibart?