Mare parte din pădurile Aradului sunt în ţinutul Hălmagiului. Codrii, despre care toţi moţii vorbesc cu atâta drag şi de care sunt atât de mândrii acoperă mii de hectare. Aproape 15 000 ha din ele se află în administrarea Ocolului silvic privat „Codrii Iancului”, din care 11 000 sunt pe teritoriul judeţului Arad, şi celelalte în judeţul Bihor şi Hunedoara. Şeful de ocol este cel mai tânăr din judeţ. La doar 30 de ani Cosmin Groza a fost ales de către cei cărora le administrează pădurea ca şef al Ocolului „Codrii Iancului. Ponderea o deţin asociaţiile composesorale, 31 de composesorate (25 din Arad şi 6 din Hunedoara) dar mai sunt şi păduri comunale care intră sub aceeaşi administraţie.
Istoria unei provocări
Ocolul a fost înfiinţat în anul 2004 şi atunci avea în administrare peste 11.000 ha. Cel care atunci a luat frâiele conducerii a fost ing. Purlea Ioan care, după cum declara „ Nu am făcut decât să respect istoria. În 1926 a fost înfiinţat prima asociaţei privată a proprietarilor de pădure din zona depresiunii Hălmagiului.Reînfiinţarea acestui ocol a fost, de fapt, reînvierea unui organism” a punctat Purlea Ioan. Actualul şef este din 2010, are deja o vechime de un an şi câteva luni, şi vrea ca lucrurile să meargă bine. „Am învăţat meserie de la cei cu mai multă experienţă, îl respect pe cel care mi-a precedat şi care m-a încurajat. Nu e o muncă uşoară, e greu să ai grijă de pădurile altora dar sper, cu ajutorul celor care îmi sunt alături, să fac şi în continuare treabă bună”, spune cel mai tânăr şef de ocol De-a lungul anilor, din 2004 şi până în prezent, suprafaţa administrată a mai crescut şi şi-a extins sfera serviciilor.
Luna pădurii, prin pădure
Cum era şi firesc sărbătorirea Lunii Pădurii a fost marcată prin împădurire, cel mai eficient mod de a respecta codrul. A început împădurirea unui hectar de păşune comunală, pe raza comunei Pleşcuţa, cu puiet de brad oferit şi plantat gratis de „Codrii Iancului”. A fost şi un simpozion, organizat la sediul Ocolului la care au participat membri ai acestui ocol, primari ai localităţilor învecinate, viceprimarul Hălmagiului, Codreanu Gheorghe şi reprezentanţi ai Inspecţiei Judeţene Silvice Arad: ing Herbei Ghenadie şi ing. Vasile Cauni. Întâlnirea celor implicaţi într-un fel sau altul în bunul mers al Ocolului silvic privat a fost de bun augur. S-au depănat amintiri, au fost evocate momente importante din viaţa comunei, au fost punctate probleme care trebuie rezolvate.
O incursiune interesantă, mai ales din perspectivă sociologică a fost cea a lui Purlea Ioan, care a spicuit din cartea „Ţara Hălmagiului” a lui Traian Mager date despre acest ţinut, relevante pentru evoluţia sau regresul unei societăţi.
Cele mai multe locuri de muncă
Ocolul are în acest moment 34 de angajaţi, cel mai mare număr de angajaţi din zonă, care se ocupă de 4 districte cu cele17 cantoane. Deasemenea deţin trei pepiniere şi o firmă de exploatare a lemnului.
„Vreau să fac o treabă bună pentru ca oamenii să fie mulţumiţi” Cosmin Groza
Monica Ardelean
monica.ardelean@informmedia.ro
A taiat si furat lemne din padurea bisericii
Arbori furati din padurea primariei Buteni
Citiți principiile noastre de moderare aici!