CĂSOAIA. Parcul de Sculptură Monumentală de la Căsoaia a devenit o atracţie pentru vizitatorii zonei. Lucrările de artă sunt accesibile turiştilor, după ce bălăriile care le acopereau în deceniile anterioare au fost defrişate. Ultima acţiune de curaţare a parcului a avut loc în primăvară, iar sculpturile sunt admirate acum de către cei care ajung în satul de vacanţă. În acest an, pentru întreţinerea parcului a fost alocată, de la bugetul judeţean, suma de 19.000 de lei, însă planurile sunt mult mai ambiţioase.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad au declarat, pentru Jurnal Arădean şi Aradon.ro, că parcul va fi pus în valoare, în următorii ani, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Se urmăreşte transformarea locului într-o atracţie pentru turiştii din toată ţara, dar şi din străinătate. Conform responsabililor judeţeni, acest proiect este unul prioritar pe domeniul culturii şi se aşteaptă deschiderea unei linii de finanţare pentru depunerea proiectului.
Preluat de CJA
În 2017, Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Târnova au ajuns la o înţelegere privind exploatarea turistică a complexului cu lucrări de artă. Terenul de aproximativ 45 de hectare a fost transferat la autorităţile judeţene, pentru a se aloca fondurile necesare întreţinerii, dar şi pentru investiţii ulterioare. Astfel, după decenii în care sculpturile au fost greu accesibile din cauza vegetaţiei abundente din pădure, anul trecut a avut loc prima acţiune de curăţare a locului, ulterior fiind organizate grupuri de turişti care au fost duse în zonă, inclusiv din China.
72 de lucrări
Parcul de Sculptură Monumentală a fost înfiinţat în 1971, când a fost organizată o tabără pentru tinerii sculptori, iar până în 1985 s-au adunat 72 de lucrări executate de 57 de artişti români şi un artist din Ungaria. Cele mai multe lucrări au fost realizate după 1979, în cadrul Simpozionului Naţional de Sculptură. Printre lucrările de mari dimensiuni existente, unele aparţin cunoscutului artist român George Apostu.
Avându-se în vedere valoarea acestor sculpturi, parcul este considerat al doilea ca importanţă din ţară, după cel de la Târgu-Jiu, în care se află lucrări ale lui Constantin Brâncuşi.
FOTO: Centrul Cultural Judeţean
Citiți principiile noastre de moderare aici!