Primăria speră să reabiliteze Parcul Pădurice, lăsat parcă de izbelişte şi diminuat de betoanele clădirilor care au primit avize de construcţie tocmai de la Primărie, pe fonduri guvernamentale. Executivul le propune acum aleşilor să aprobe participarea „Municipiului Arad la Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi pentru obiectivul Reamenajare Parc Pădurice în localitatea Arad”.
Speranţe
Oficialii speră să încheie, la finalul competiţiei cu alte oraşe pentru atragerea de fonduri guvernamentale, un contract de finanţare nerambursabilă şi să pună la dispoziţie pentru realizarea proiectului de reabilitare a Păduricii un teren în suprafaţă de 7.072 mp. Executivul le cere astăzi consilierilor şi aprobarea unui studiului de fezabilitate („Reamenajare Parc Pădurice”), dar şi posibila contribuţie a municipiului la realizarea acestui proiect (136.200 lei ).
Consilierilor le va fi greu să nu voteze un astfel de proiect, în condiţiile în care Parcul Pădurice este acum doar un motiv de ruşine pentru aleşi şi executiv. Totuşi, acesta nu este nimic mai mult, deocamdată, decât încă un proiect realizat de Primăria Arad pe tema Parcului Pădurice.
Date tehnice
Primăria a calculat deja valoarea acestei investiţii la 1.133.300 lei (268.550 euro) şi a stabilit că, din aceşti bani, ar trebui realizate alei ecologice (600 mp), gazon (6.072 mp), gard viu (860 ml), rondouri flori (400 mp), dar şi o cişmea de apă cu montaj inclus şi alte dotări: 30 de băncuţe, 30 de coşuri, 40 de becuri de iluminat alternativ, o instalaţie de irigat pe 830 de mp, şase toalete ecologice, un spaţiu de joacă pentru copii şi 80 de noi arbuşti. Udarea gazonului ar urma să fie asigurată prin forarea unui puţ. Durata investiţiei a fost stabilită la patru luni.
6,3 mp de verdeaţă
Primăria îşi justifică propunerile de acum prin faptul că este necesară îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii prin creşterea spaţiile verzi din municipiu, dar şi prin faptul că reglementările Uniunii Europene impun un minim de 20 mp /pe cap de locuitor de spaţiu verde până la 31.12.2010, respectiv 22 mp/ locuitor la 31.12.2013. În prezent, însă, municipiul Arad se poate lăuda cu doar 6,3 mp de spaţiu verde/ locuitor. Tot în proiect se mai arată că “prin reamenajarea suprafeţei Parcului Pădurice, se realizează un spaţiu verde amenajat de 0,04 mp/locuitor”.
Selecţia proiectelor
Selecţia proiectelor în vederea aprobării finanţării se realizează în baza unor criterii prevăzute de Ghidul de finanţare, criterii ce se referă la numărul de locuitori, suprafaţa de spaţiu verde pe locuitor, contribuţia proprie, suprafaţa parcului ce urmează a fi reabilitat, analiza cost –oportunitate.
Investiţii şi bani
Conform devizelor pe obiecte rezultă următoarele valori:
-alei pietonale ecologice-600 mp- 78.000 lei
-dotari ( bănci, coşuri, iluminat, sistem de irigaţii, toalete ecologice, spaţiu de joacă ) – 402.560 lei
-gazon, inclusiv nivelarea şi igienizarea terenului, 6.072 mp, -109.296 lei
-rondouri de flori 400 mp-26.800 lei
-plantat arbuşti 80 buc-44.800 lei
-gard viu -860 ml-30.100 lei
-cişmea de apă – 40.000 lei
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!