Primăria se uită lung la terenul din Pădurice pe care Inspectoratul Şcolar Arad are de gând (dar are puţine şanse – după cum spune Gheorghe Falcă) să-şi ridice sediul. Mişcarea planificată de Primărie, nu neapărat pe gustul tuturor, a fost prezentată la momentul votului proiectului legat de ridicarea unei clădiri în imediata vecinătate a fostei piste de carting, care aparţine Ministerului Educaţiei.
Acesta i-a adus la masa discuţiilor pe aleşii locali, la finele săptămânii trecute. Primul care a luat cuvântul a fost, aşa cum era de aşteptat, consilierul PNŢCD, Claudiu Cristea, mereu grijuliu cu spaţiul verde (şi aşa puţin) din oraş. Alesul a precizat, din start, că nu este de acord cu masacrarea spaţiului verde care a mai rămas din cândva faimoasa zonă Pădurice. “Aş dori să oprim la stadiul la care este acum ansamblul de construcţii de la Pădurice şi le-aş sugera colegilor să procedeze la fel. Pista de carting se află într-o zonă cu pomi şi multă verdeaţă. Nu cred că ar mai trebui să intervenim cu construcţii în vechiul parc de la Pădurice, pe care deja l-am făcut praf. Ar trebui totuşi să încercăm să construim şi în alte părţi”, a fost de părere Cristea.
Declaraţiile sale i-au mobilizat pe reprezentanţii Puterii. Arhitectul şef, Radu Drăgan, a precizat că intervenţia nu se va face pe spaţiul verde, ci se va trece la redimensionarea pistei de carting (diminuarea sa), urmând ca imobilul să fie ridicat aici, că Inspectoratul Şcolar care a venit în CLM cu acest plan a obţinut toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la Mediu etc. „Parte din spaţiul afectat pistei de carting va fi acum afectat clădirii”, a precizat Drăgan.
Nu se face?
Pe subiect a simţit nevoia să intervină şi primarul Gheorghe Falcă, care a precizat că se face vorbire de un proiect privat, situat pe un teren privat (nu al Municipalităţii) şi, pentru că are toate avizele necesare, va fi greu de refuzat. Pentru a-l linişti însă pe Cristea şi pe iubitorii de spaţii verzi, primarul a mai precizat şi faptul că „din punctul meu de vedere nu cred că acolo se va ridica o clădire pentru Inspectoratul Şcolar, un imobil cu două etaje. Nu cred că, în perioada de criză în care suntem, se vor primi bani pentru aşa ceva”.
Florin Manta a intervenit şi el pentru a indica faptul că problema nu este ridicarea unei clădiri pentru Inspectoratul Şcolar, care a fost găzduit într-o clădire a Municipalităţii, ci Palatul Copiilor, care se află într-o clădire retrocedată şi pentru care trebuie găsită o soluţie. Cum Opoziţia nu s-a lăsat convinsă că proiectul merită votat, primarul a revenit cu detalii şi a precizat că, în fapt, Primăria Arad are de gând să pună mâna pe acel teren, fapt ce ar fi posibil printr-un schimb. Ovidiu Moşneag a venit să completeze subiectul şi le-a amintit consilierilor că acest proiect se leagă de un altul, pe care aleşii l-au votat acum un an: întubarea canalului Mureşel şi reamenajarea zonei.
Fosta clădire a Jandarmeriei
Falcă a găsit chiar şi clădirea pe care ar dona-o Inspectoratului şcolar în schimbul terenului pe care această instituţie îl are în proprietate: fosta clădire a Jandarmeriei, unde, în prezent, nu mai sunt decât arhivele. „Dacă reuşim să gestionăm corect, atunci inspectoratul nu va ridica acea clădire acolo. E vorba, totuşi, de un proiect pe care l-au câştigat şi pentru care au primit bani. Bine ar fi, însă, dacă am putea să preluăm noi terenul şi să dăm la schimb altceva. Atunci noi am putea rezolva această zonă. Legal nu putem, însă, să nu votăm proiectul lor”.
Un „nu”, două abţineri
Cristea le-a amintit colegilor, la final, că aleşii au obligaţia să voteze nu doar din punct de vedere legal proiectele („de legalitate se ocupă şi juriştii Primăriei şi Prefectura”), ci şi din punct de vedere al oportunităţii. Pentru că nu a văzut acest proiect ca fiind unul oportun, Cristea a votat „împotrivă”. Marian Melinte şi Claudia Răsunoiu s-au abţinut, ceilalţi consilieri votând „pentru”.
M.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!