Întreaga zonă din preajma Lacului Pădurice intră în proiectare. Administraţia doreşte să stabilească noile elemente care ar trebui să se găsească în procesul de reabilitare a parcului şi a lacului. Municipalitatea a anunţat ieri atribuirea contractului de întocmire a Proiectului Tehnic pentru reamenajarea „Zonei de Agrement Pădurice”. Expertiza pusă la dispoziţia proiectantului relevă faptul că se impune „consolidarea zidului de sprijin situat pe latura de nord a lacului prin cămăşuire cu beton armat de cca 20 cm grosime pe toată înălţimea zidului de sprijin”.
Deşi la licitaţie s-au depus doar două oferte de la firmele interesate, Primăria a reuşit să reducă la aproape jumătate preţul pe care îl va plăti, la final, pentru documentaţia comandată. Contractul a fost semnat cu o firmă din Iaşi, la preţul de 50.000 de lei, în condiţiile în care valoarea estimată iniţial de autorităţi a fost de peste 94.000 de lei.
Una dintre cerinţele administraţiei locale este remodelarea aleilor din parc şi pavarea acestora cu granit de diferite culori. Se are în vedere şi reabilitarea malurilor lacului, dotarea parcului cu ceas stradal, cişmea de apă potabilă şi o pergolă în suprafaţă de 72 mp, amplasată în partea nordică a parcului „pentru asigurarea umbririi zonei de recreere a persoanelor vârstnice iar poziţionarea acesteia va permite vizualizarea directă a spectacolului fântânii muzicale de pe lac”, se specifică în tema de proiectare. Conform cerinţelor explicite ale Primăriei, firma ieşeană care a câştigat contractul de proiectare va trebui să pună la dispoziţia administraţiei documentele solicitate în termen de patru luni. Primăria doreşte „transformarea parcului în punct de atracţie pentru oameni de toate vârstele, turişti şi localnici”.
Proiectul va cuprinde detalii privind mobilierul urban ce urmează să fie montat aici (bănci, coşuri de gunoi, rasteluri de bicicletă, jardiniere şi borne pentru împiedicarea circulaţiei carosabile), una dintre cerinţe fiind că mobilierul va trebui să fie rezistent la vandalism. Malurile lacului vor fi împrejmuite cu balustrade.
Irigaţii
Se doreşte realizarea unei inslalaţii de irigare, pe o mare parte din parc, cu apa din lac pompată dintr-o staţie subterană. Se doreşte, totodată, „îmbunătăţirea fondului vegetal existent, prin conservare, toaletare şi plantare de material dendrologic nou, în tablouri de vegetaţie deosebite, lizibile pe tot parcursul anului”.
Şi fântâna şi monumentul
Dacă până nu demult nu se ştia cu exactitate ce urmează să „troneze” pe luciul de apă, acum totul a fost clarificat: şi fântâna muzicală şi Monumentul Marii Uniri. „La întocmirea Proiectului Tehnic se va ţine cont de armonizarea lucrărilor de execuţie a fântânii arteziene muzicale cu cele ale statuii „Marii Uniri” care va fi amplasată pe lac”, se precizează în tema de proiectare.
Se prevede realizarea fundaţiei monumentului, din beton, iar în această fundaţie se va executa un cilindru de beton, până la nivelul luciului de apă a lacului, cu diametrul de 4 m, în care va fi montat monumentul propriu-zis. Mai mult, „accesul din parc la monument va fi asigurat prin 3 poduri de lemn cu o lăţime de 8 m fiecare”. Pe locaţia fântânii arteziene se va amplasa o fântână muzicală „reprezentând centrul de interes al parcului, existând posibilitatea organizarii de spectacole în aer liber. Fântâna va fi gândită ca un ansamblu plutitor (…) cu o cameră tehnică în care sunt amplasate tablourile de control şi automatizare care reglează jocurile de apă, pornirea şi oprirea pompelor, electrovalvelor şi lampilor subacvatice. Tablourile electrice de control şi automatizare sunt comandate de un computer care realizează cu ajutorul unui software specializat interconexiunea între jocurile de apă şi muzică. Sistemul de plutire permite scufundarea completă a instalaţiei în apă sub limita de îngheţ şi prezervarea ei pe timpul iernii”.
Iluminare decorativă
Nu în ultimul rând, în proiect se vor găsi detalii privind iluminarea ambientală a aleilor parcului, Primăria solicitând iluminare decorativă atât cu stâlpi de iluminat a aleilor principale „cât şi cu stâlpi pitici a aleilor secundare, reflectoare pentru punerea în evidenţă a unor copaci cu valoare ambientală sau poziţie deosebită şi pentru generarea de accente în cadrul tablourilor de vegetaţie”.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!