BÂRZAVA. Cotidianul, munca, stresul, rutina ne caracterizează în ziua de astăzi. Iar pentru a „sări” puţin din aceste stări, putem alege să ne liniştim în zone liniştite, neatinse de civilizaţie. Pentru că şi judeţul Arad are astfel de zone. De exemplu, Rezervaţia Naturală Runcu-Groşi, aflată în zona administrativă a comunei Bârzava.
Pădure virgină
Această rezervație este situată în Munții Zărandului, în apropierea satului Groșii Noi, comuna Bârzava, și ocupă o suprafață de circa 263 de hectare, fiind o rezervație forestieră care protejează pădurea virgină de gorun amestecată cu fag. În general, în această rezervație se disting trei elemente de arborete: cu vârsta de circa 180 de ani, 140 de ani și 100 de ani.
Plante rare
Tot ca şi floră, în Rezervaţia Naturală Runcu-Groşi pot fi întâlnite specii floristice rare cum ar fi colţişorul (Dentaria bulbifera), vinariţa (Asperula odorata), precum şi popilnicul (Asarum europaeum), ce este o plantă medicinală, folosită cu precădere la prepararea ceaiurilor expectorante. Rezervaţia Naturală Runcu Groşi este un loc pe care nu trebuie să-l treci cu vederea atunci când vei ajunge în zona Crişanei, fiind unul dintre puţinele locuri în care încă se reuşeşte conservarea unor specii rare de plante şi copaci.
Şi fosilele
Tot în zona comunei Bârzava mai poate fi găsită un obiectiv turistic foarte interesant: Zona Fosiliferă de pe Valea Monoroştiei. Aceasta se află situată pe versantul văii Monoroştia, în apropiere de satul cu acelaşi nume care aparţine de comuna Bârzava. Aici se păstrează fosile de moluşte din perioada Ponţianul Mediu ce dovedesc faptul că această zonă, în trecutul îndepărtat, a fost acoperită de apele mării, dar regiunea s-a ridicat, devenind uscat. Aşadar, dacă vreţi să vă rupeţi din cotidian, puteţi să vă relaxaţi în aceste zone sălbatice, liniştite şi interesante.
Trimite articolul
XOre e ‘de chiar’ , zona PROTEJATA !!!, in afara de Domnul🙏🙏🙏