ARAD. Fermierii au tras linie după seceta profundă din acest an şi au constatat că au pagube uriaşe, cele mai mari din ultimele trei decenii. Peste 95.000 de hectare de culturi înfiinţate în primăvară au fost afectate de lipsa precipitaţiilor, din care 60.000 de hectare erau cu porumb.
Fără precedent în 30 de ani
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, declară că până la 15 noiembrie au fost înregistrate 5.172 de cereri de despăgubire din cauza pierderilor provocate de secetă. Suprafaţa totală raportată cu diferite grade de calamitate este de 95.339 de hectare.
„Cele mai mari pierderi sunt la porumb, unde avem raportate circa 60.000 de hectare. În funcţie de gradul de calamitate, la fiecare hectar există pierderi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei. Dacă avem în vedere întreaga suprafaţă de 95.339 de hectare raportate de fermieri, aceasta este cea mai mare din ultimii 30 de ani pe care s-au produs pierderi cauzate de calamităţi”, a spus Ioan Martin.
Culturile afectate
După porumb, a doua cultură la care pierderile sunt însemnate este cea de floarea-soarelui, cu circa 18.000 de hectare afectate de secetă. La soia au fost raportate pierderi pe 6.830 de hectare, la lucernă pe 6.023 hectare, la plante furajere – 3.862 hectare, iar la rapiţă – 606 hectare.
Dacă pierderile medii sunt de 4.000 de lei la hectar, înseamnă că fermierii arădeni au raportat că seceta le-a produs pagube de peste 380 de milioane de lei.
Jumătate afectate
Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, iar pe circa 200.000 au fost înfiinţate culturi în primăvara anului 2022. Datele autorităţilor arată că aproape jumătate din terenurile cultivate în primăvară au suferit pierderi parţiale sau totale.
Din păcate, în judeţul nostru doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situate la Semlac şi Păuliş.
Trimite articolul
XLucrez in agricultura de peste 45 de ani, dar o asemenea seceta nu am întîlnit. Din cite am înțeles culturile de primăvara PORUMB ,FLOAREA SOARELUI ….ETC, NU SINT CUPRINSE LA CALAMITĂȚI DE GUVERN DEȘI NOI AVEM PROCESELE VERBALE DE CALAMITĂȚI CU PROCENTUL DE AFECTARE A CULTURILOR SEMNATE DE ORGANELE COMPETENTE. NU ÎNȚELEG DE CE NU SINT LUATE IN CALCUL DE GUVERN,,,,…..?
-
Si eu lucrez in agricultura de 35 de ani si asemenea seceta a mai fost in 2002. Poate nu au fost asa multe zile consecutiv cu temperaturi peste 35. Buuun. Acuma cam ce vreti voi? bani de la guvern? Multi fermieri fac tehnologie dupa ureche, inclusiv densitatile la hectar. Deja se seamana la porumb frecvent in jur de 700000 plante/ha sau chiar 75. in anii f buni faci 12-16 tone/ha. Dar in anii mai slabi? Nu aveti decat sa suportati consecintele, asa se face loc si pentru tinerii care doresc sa isi faca o ferma. Mai scutiti-ne de milogeli, in anii buni numa gipane si scule super hiper mega performante va luati chiar daca nu vi le permiteti. Adica, pe langa faptul ca platim mancarea la preturi astronomice mai vreti sa si suportam toti mofturile voastre? Si eu lucrez ceva teren, nu pot spune ca am facut spectacol anul asta dar am facut ceva profit. Cine s-a halit, sa scrie pe olx ”vand tractor”.
-
Revizuiește densitatea 700000 ??????
-
Da, ai citit bine. Pune un soi tardiv la densitatea asta, nu peste si ai sa vezi ce iti da…
-
-
-
Aici e vorba de plante ca te uiți la ele cum se usca și nu poți face nimic,Irigatiile probabil la debitele râurilor pe seceta oricum nu ar acoperi toată suprafața.Probabil înlocuirea culturilor traditionale cu altele ce rezista la seceta îndelungată.
Bla bla bla…
A-ți ajuns să-i întreceți la minciuni pe comuniști.
-
Macar pe vremea lu’ Ceașcă funcționa sistemul de irigații. Din ’90 au distrus sistematic aproape tot, ca doara era la ordin.
-
Functionau pe naiba si atunci. pe la fermele de legume functionau si se mutau coloanele cu elevii de la scoala care faceau practica obligatorie. La cultura mare prea putin, si se mutau cu soldatii. ceea ce azi ar fi imposibil. Canalele le avem si acuma, statiile de pompare oricum ar fi depasite. oamenii ar investi in statii dar crezi ca te lasa astia? Nici vorba. Mai usor zbori pe luna…
-
Va pocnesc cardurile.sub perna. Eu lucrez 18 ha. Am avut profit nu gluma. In conditiile in care am facut 7.5 to grau si 6 to porumb. Multi bani am facut. Basca nu pot lua nici macar 1 ha in arenda de lesinatii astia mari.
-
-