Palatul Băncii Naționale situat în Arad, Bd Revoluției nr 72, aflat în administrarea Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a devenit monument de valoare națională prin trecerea din categoria B, la care fusese încadrat, în categoria A. „A fost un demers inițiat de universitatea noastră, un demers care s-a bucurat de succes și care plasează această clădire istorică pe lista monumentelor considerate de importanță națională. Decizia Ministerului Culturii este un câștig pentru orașul Arad care și-a îmbogățit patrimoniul cultural și istoric cu o clădire situată în grupa valorică A. În continuare, vom accesa fonduri europene pentru a reabilita și consolida această clădire emblematică pentru Arad”, a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr Ramona Lile.
Conform listei afișate pe siteul Ministerului Culturii, listă aferentă anului 2015 cuprinzând clădirile monumente istorice, în municipiul Arad sunt catalogate monumente în grupa A valorică următoarele obiective: Statuia Sfântului Ioan Nepomuk, Cetatea Aradului cu șanțul de apărare și Biserica Franciscană din interiorul Cetății, Sinagoga Neologă, precum și complexul Mănăstirii „Sfântul Simeon Stâlpnicul -Gai”.
Istoricul clădirii
Palatul Băncii Naționale a fost construit în anii 1909-1910 după planurile și sub conducerea arhitectului Jozsef Hubert din Budapesta, sub supravegherea arhitectului arădean Lajos Szantay. Inițial, în clădire a funcționat banca deținută de compania de căi ferate Arad-Cenad (Arad–Csanadi Gazdasagi Takarekpenztar), apoi a găzduit sucursala arădeană a Băncii Naționale a României. În octombrie 1952, clădirea este primită în folosință de la stat de către Banca Națională. Instituția o deține până în mai 2017 când o predă Ministerului Finanțelor Publice. În 5 septembrie 2018, Guvernul României a aprobat proiectul de hotărâre „privind transmiterea unui bun aflat în domeniul privat al statului şi în administrarea Băncii Naţionale a României în domeniul public al statului şi în administrarea Universităţii «Aurel Vlaicu» din Arad, aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale”.
Trimite articolul
XAm doar o scurta intrebare si nedumerire: la momentul retragerii sediului BNR din aceasta cladire si din oras, cat si a filialei BCR, ni “s-a servit” motivatia ca, citez: ” o expertiză realizată pentru amenajarea unei săli de conferințe a scos în evidență că imobilul prezintă un risc seismic ridicat”, desi, cladirea arata ca una dintre cele mai solide si bine intretinute cladiri vechi din Arad !!!
Totusi, culmea, ulterior, in ea s-a mutat UAV-Arad, FARA CA CINEGA SA FI FACUT LUCRARLE MAJORE DE CONSOLIDARE !!!
Acum nu mai prezinta “risc major de prabusire” ?
Ma lamuriti si pe mine…?!
Fara “abureli” de data asta.. !
-
Dane treaba era ca trebuia ca sucursala BNR trebuia desfintata si intreg corpul BNR mutat la Timisoara, si o o multime de alte instituti din orasul de pe Mures.
-
Aferim Dane
Este o poveste cu trei neveste și un cal sur … să-pupe în …
Da, risc seismic, mai ceva ca blocurile îmbulinate cu roșu di capitală. Și ditamai clădirea i-a fost cadorisită lui UAV Arad.
Acum, oare de ce ne mirăm? UVVG Arad câte clădiri a primit cadou?
Întrebare pertinentă. Oare cât au primit cei ce-au făcut cadoul ?????????????????????????
De când pana când UAV are drept asupra clădirii? Cum ar zice un țăran,, asa pe de-a fitea”… HABIBI, nu ajuți UTA și sprijini evreiasii
Iata ca menegementul actualei rectorite aduce un palat fara a plati,iar cealalta rectorita de trista amintire a cheltuit milioane de euro ca sa faca o cladire.Care e menegement mai performant?
-
Se numeste “management” si in realitate niciunul nu este performant