Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de pe 5 septembrie s-a aflat și un proiect de hotărâre „privind transmiterea unui bun aflat în domeniul privat al statului şi în administrarea Băncii Naţionale a României în domeniul public al statului şi în administrarea Universităţii «Aurel Vlaicu» din Arad, aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale”. Este vorba despre palatul Băncii Naționale a României, situat pe Bulevardul Revoluției, la numărul 72 (vizavi de Primărie).
Gol de peste un an
În 2015, în clădirea de pe bulevardul central al orașului funcționau Banca Națională a României (BNR) și o bancă comercială. Acestea, însă, au fost puse în situația de a-și căuta locații noi, deoarece clădirea fusese declarată cu risc seismic ridicat, în urma unei expertize realizate la cererea BNR în 2013. Totuși, sucursala arădeană a BNR a continuat să funcționeze pentru o vreme acolo, clădirea fiind complet abandonată acum câteva luni, când sucursala BNR s-a închis. Palatul construit acum peste un secol ar putea primi, însă, o nouă șansă.
Clădirea
Palatul Băncii Naționale din Arad a fost construit între 1909 și 1910, după planurile arhitectului budapestan József Hubert, lucrarea fiind realizată sub atenta supraveghere a arhitectului arădean Lajos Szantay. Inițial, în clădire a funcționat banca deținută de compania de căi ferate Arad-Cenad (Arad–Csanadi Gazdasagi Takarekpenztar), ulterior fiind casă a sucursalei arădene a Băncii Naționale a României. În octombrie 1952, clădirea este primită în folosință de la stat de către Banca Națională. Instituția o deține până în mai 2017, când decide să o predea Ministerului Finanțelor Publice. În prezent, clădirea este dezafectată.
Solicitare către Prefectură
Imediat după închiderea sucursalei BNR Arad și preluarea clădirii de către Ministerul Finanțelor Publice, aceștia din urmă transmit o solicitare Instituției Prefectului Județului Arad pentru a identifica dacă aceștia – sau orice altă instituție publică deconcentrată care funcționează în județ – sunt interesați de preluarea în administrare a clădirii.
Și-au arătat interesul
Cei care și-au manifestat interesul pentru a prelua clădirea au fost reprezentanții Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Aceștia s-au adresat Ministerului Educației Naționale pe 18 iulie 2017, solicitând preluarea clădirii. Ministerul Educației, la rândul său, s-a adresat pe 26 iulie 2017 Ministerului Finanțelor, cerând clădirea, pentru a fi preluată de UAV. Universitatea arădeană urmează să folosească edificiul „pentru desfășurarea activității Rectoratului, așa cum rezultă din adresa acestei instituții nr.1803 din data de 23 martie 2018”.
11 milioane de lei
Palatul Băncii Naționale din Arad este o clădire ce se întinde pe o suprafață construită de 1.172 metri pătrați, terenul de sub edificiu având 1.438 de metri pătrați, conform extraselor de Carte Funciară. Banca Națională a României a stabilit, conform unor rapoarte de evaluare din ianuarie 2017 și iunie 2018, că întreaga clădire valorează 11.104.366 lei. De menționat este faptul că palatul este monument istoric, Universitatea „Aurel Vlaicu” având obligația de a îl proteja în condițiile legii.
Fără sucursală
Aradul a rămas, astfel, fără sucursală a Băncii Naționale a României, după ce a avut una timp de aproape un secol. Rețeaua BNR mai are acum șase sucursale regionale (București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș), respectiv 13 agenții (Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Buzău, Galați, Gorj, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu și Suceava).
Lile: „Oamenii politici au decis să se implice”
Hotărârea de Guvern care confirmă trecerea clădirii din administrarea Băncii Naționale în cea a Universității „Aurel Vlaicu” a fost emisă miercuri și, potrivit conducerii UAV, reprezintă rezultatul eforturilor pe care ministrul Apărării, Mihai Fifor alături de președintele PSD Arad, Dorel Căprar, le-au făcut pentru a veni în sprijinul sistemului universitar de stat arădean. „Această decizie este o mare bucurie pentru noi și ne-a confirmat încă o dată susținerea de care universitatea noastră se bucură în rândul clasei politice. Aș vrea să mulțumesc îndeosebi domnului Mihai Fifor, Ministrul Apărării, precum și deputatului arădean Dorel Căprar care au făcut demersurile necesare pentru ca această decizie să fie luată. Aș vrea sa mulțumesc și reprezentanților celor două ministere, cel al Finanțelor și cel al Educației pentru tot sprijinul care ni l-au oferit. Această Hotărâre de Guvern a fost posibilă pentru că oamenii politici au decis să se implice, pentru ca fiecare a înțeles că mediul academic este un pilon important al dezvoltării locale și naționale”, a punctat rectorul UAV, prof.univ. dr. Ramona Lile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!