Ministerul Educației a răspuns unei solicitări formulate de Jurnal arădean, transmițând detalii despre stadiul lucrărilor la proiectul noii clădiri a Palatului Copiilor din Arad, proiect început în urmă cu peste un deceniu. 14 ani de întocmit documente, de lucrări la clădirea noului Palat al Copiilor, de așteptat bani de la București și de plătit chirie pentru niște spații insalubre. Pe scurt, asta este povestea Palatului Copiilor din Arad, la a cărui cursuri sunt înscriși în jur de 3.300 de copii, conform Ministerului Educației.
A crescut valoarea
Palatul Copiilor se află sub coordonarea Ministerului Educației – la nivel național – și a Inspectoratului Școlar Județean – la nivel local. Am întrebat ministerul care este stadiul fizic de realizare a investiției de construire a unui nou sediu pentru Palatul Copiilor. Aceștia ne-au transmis că lucrările sunt efectuate în proporție de 84%. Ultima dată când i-am interpelat pe subiect, în septembrie 2020, lucrările erau efectuate în proporție de 63%.
În 2020, ministerul transmitea că valoarea totală a proiectului este de 29.483,217 mii de lei. Acum, însă, la aceeași întrebare legată de suma totală necesară realizării investiției, ministerul a răspuns „39.881.851 lei”. Până acum, conform ministerului, a fost decontată suma de 33.421.000 de lei.
Au lucrat (și) pe banii lor
Constructorul care se ocupă de ridicarea clădirii este Tehnodomus, firmă care nu a fost sancționată pentru întârzierile înregistrate, deoarece vina este a celor care dau banii. În acest caz, a Ministerului Educației. Nu o spunem noi, ci o recunosc cei de la minister: „ S.C. TEHNODOMUS S.R.L. Arad a realizat lucrări la obiectivul sus-menționat în limita alocațiilor bugetare anuale”, adăugând că „în funcție de fluxul tehnologic de realizare a lucrărilor, compania a realizat lucrări și peste bugetul alocat anual”.
Proiectul, „repornit” de liberali
În noiembrie 2019, inspectorul școlar general al IȘJ Arad, Marius Gondor, mulțumea ministrului PNL al educației, Monica Anisie, pentru suplimentarea bugetului alocat construirii Palatului Copiilor, declarând atunci că „Guvernul liberal acționează decisiv în folosul comunităților locale”, acuzând „Guvernul PSD prin Ministerul Educației” că „nu a găsit bani pentru a plăti chiria actualului sediu”. Și deputatul PNL Glad Varga a declarat, în 2019, că „Partidul Național Liberal a găsit o soluție în acest caz și, prin Ministerul Educaţiei, s-au alocat trei milioane de lei pentru noul Palat al Copiilor din Arad”.
Alți doi ani au trecut, în care lucrările la Palatul Copiilor au avansat în ritm de melc, iar în iulie 2021, un alt deputat PNL de Arad, de data aceasta Sergiu Bîlcea, afirma că partidul său a „repornit ” proiectul blocat în timpul guvernării PSD. „Guvernul va aproba o rectificare bugetară și va suplimenta sumele alocate pentru Palatul Copiilor cu 4 milioane de lei. Până atunci, sunt sume disponibile pentru continuarea lucrărilor”, dădea asigurări, în iulie 2021, Bîlcea.
Zece mii de lei lunar
Acum, în 2022, la 14 ani distanță de la momentul aprobării proiectului pentru Palatul Copiilor, șantierul mai are nevoie de 6.460.851 de lei pentru a fi finalizat. În jur de 600 de mii de lei vor fi folosiți pentru dotarea clădirii cu echipamentele necesare. Până când Guvernul va găsi cele șase milioane de lei de care este nevoie, Palatul Copiilor Arad își va continua activitatea în Palatul Andrenyi, de pe Bulevard. Asta, cu condiția ca proprietarii să nu reușească să vândă clădirea. În acest edificiu, cel puțin anul trecut, Ministerul nu a finanțat vreo lucrare de întreținere, cu toate că majoritatea sălilor de clasă sunt improprii activităților educative. Singura veste bună pentru Palatul Copiilor Arad este că, pentru clădirea de pe bulevard, chiria nu a fost mărită de către proprietari, ci a scăzut – față de anul 2018 – cu…20 de lei! Conform Ministerului Educației, suma plătită lunar, în acest moment, sub titlul de chirie, este de 10.334 de lei.
Trimite articolul
XLa cat de mare e cladirea de pe Revolutiei nu mi se pare mare chiria tinand cont ca pt o gaesoniera se cer 100-150 euro pe luna
Ca sa nu mai zic de costurile ridicarii noului sediu si distrugerea unei mari suprafete de zona verde din plin centrul orasului.
Asta asa ca fapt divers
-
La cat e de neangrijita, mucegaita si nesanatoasa pentru copii cladirea aia, in care elevii stau inghesuiti, ar trebui sa va fi implicat sa ispraviti odata noul sediu.cat despre chirie, e uriasa.Parerea mea o fi interesat, de aproba suma
Eu de 10000 RON trebuie să-mi iau un credit să pună ușă termopan și un geam termopan i-o dat seama și pe lângă asta să mai plătesc o chirie care se numește cheltuieli de întreținere și dacă reușesc să pun niște becuri ecologice trebuie să mă mulțumesc vă dați seama la ce sume se vorbește și totuși totuși încearcă să încurce pe acest proprietar deci eu aș dau o subvenție pentru acest om care a cerut așa chirie în sensul că lași pe sui ca într-adevăr să își poată pună măcar panouri solare pe acoperiș
10 000 EURO PE LUNA PLATESTE PORSHE IN TIMSJOARA IN CLADIRE DE 7 STELE !
Cu toate zecile ( poate sute) de milioane care s-au cheltuit pana acum pe aceasta cladire noua s-ar fi putut foarte simplu achizitiona inca din anul 2010 palatul Andreny de la actualii prorpietari si reabilita la standarde moderne, inclusiv dotari pentru toate cercurile care isi desfasoara activitatea in Pa;atul Copiilor.
In acel fel s-ar fi putut mentine Palatul Copiilor intr-una din cele mai frumoase cladiri din centrul Aradului, care ar fi fost si renovata si redata spatiului arhitectural aradean pe care il merita. Probabil s-ar fi putut achizitiona si una din cladirile adiacente palatului Andreny pentru a se suplimenta spatiul. Un alt beneficiu ar fi fost si mentinerea legaturii copiilor cu centrul istoric aradean, cu arhitectura superba a acestui oras de care isi bat joc primarii si prefectii de prea multi ani. Palatul Andreny are o locatie mult mai centrala si accesibila decat noua locatie din spatele Parcului Padurice. Si s-ar fi evitat distrugerea a inca unei suprafete mari de spatiu verde de car Aradul are atata nevoie.