Un anunț postat de câteva zile pe un site de imobiliare provoacă neliniști în rândul părinților și autorităților școlare. Palatul Copiilor este scos la vânzare de către actualii proprietari, care încasează de la Ministerul Educației o chirie lunară de aproximativ 2.000 de euro pentru ocuparea spațiilor cu activitățile la care sunt înscriși sute de copii. Pe clădiera stă chiar un banner care spune că imobilul e de vânzare.
Clădirea ar urma să fie vândută pentru suma de 3,4 milioane de euro, adică 2,564 euro/mp. ”RE/MAX Gold va încântă cu un edificiu important al orașului Arad, construit între anii 1880-1890, de către familia de comercianți Andrényi, care momentan găzduiește Palatul Copiilor. Amplasată pe un teren generos în suprafață de 2495 mp, clădirea dispune de o suprafață utilă de 2.220 mp și este formată din 37 camere”, scrie în anunț.
Proprietarii descriu imobilul ca fiind o combinație de elemente de arhitectură neoromane și neoromantice. ”De remarcat sunt uşile şi ferestrele bogat ornamentate, confecţionate din lemn de esenţă nobilă, dar este deosebit de frumoasă şi ornamentaţia pereţilor şi tavanelor”, se mai arată în anunț.
Conform proprietarilor, palatul se pretează atât pentru activități comerciale, cât și educative: ”Dacă sunteţi în căutarea de a crea un hotel și restaurant, centru de învățare, locuințe sau spații de birouri, această proprietate deosebită oferă o destinaţie unică şi de dorit”.
ISJ, îngrijoraţi
După publicarea anunțului de vânzare, autoritățile își fac griji privind mutarea copiilor. Deocamdată, nicio variantă nu există. Șeful Inspectoratului Școlar, Claudius Mladin, spune că se caută soluții pentru ca activitățile extrașcolare să nu fie suspendate. ”În acest moment, nu avem un spațiu suficient de mare pentru a păstra toate activitățile la un loc. Problema este în analiză”, a spus Mladin.
Speranţe că nu se vinde
Există și speranța că vânzarea nu se va face chiar atât de rapid. Astfel de clădiri se vând uneori după ani de publicitate, pentru că necesită investiții uriașe în reabilitare. Până atunci, ar putea fi finalizat viitorul sediu destinat Palatului Copiilor, amplasat pe terenul fostului cartodrom. Lucrările au fost oprite de Guvern în ultimii trei ani, din cauza lipsei surselor de finanțare, însă recent au fost reluate. Guvernul a alocat aproape 2.000.000 de lei pentru continuarea lucrărilor în 2017, însă nimeni nu știe în ce an va avea loc inaugurarea imobilului, pentru că nu există nicio garanție că se va lucra și în 2018. Totul depinde de buget și de voința politică a Bucureștiului, de care Aradul nu s-a bucurat prea mult în ultimii ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!