Palatul Copiilor își caută stăpân, dar se pare că prețul cerut este unul care depășește posibilitățile financiare ale arădenilor sau a celor interesați de o asemenea investiție. Dacă în februarie firma de intermedieri imobiliare scoatea Palatul Copiilor pe piață cu 3.4 milioane euro, acum după jumătate de an prețul edificiului a scăzut la 2.9 milioane euro.
Cine să îl cumpere?
Poziționat central, la doar câțiva zeci de metri de Primăria Municipiului, palatul nu își găsește totuși cumpărători. Pe de o parte poate fi vorba de suma deloc de neglijat pe care o cer proprietarii, iar pe de altă parte cei care vor investi în această clădiri simbolică a Aradului trebuie să aibă și un plan bine pus la punct pentru a putea valorifica achiziția. Chiar dacă cel mai probabil clădirea s-ar preta pentru un hotel, totuși o altă variantă ar fi și un dezvoltator imobiliar, care să îl renoveze pentru a scoate pe piață apartamente de lux. Dar până când se va găsi cumpărătorul cu dare de mână, Palatul Copiilor nu își schimbă destinația! Cel mai probabil și din toamnă copiii din județ și municipiu vor veni tot la vechiul Palat al Copiilor.
Bani pentru construcție
Ce se va întâmpla în viitor cu Palatul Copiilor, rămâne de văzut. Cert e că Inspectoratul Școlar Județean continuă lucrările la edificiul ce se va ridica în zona Pădurice. „Se muncește foarte intens la acest obiectiv de investiții. Anul acest s-au alocat 500 mii lei, dar la următoarea rectificare bugetară vom face o solicitare pentru a se suplimenta fondurile. Suma totală de care este nevoie pentru finalizarea noului edificiu este de 14 milioane lei și dacă se vor aloca fonduri de la Guvern ar trebui să îl finalizăm în următorii 2 ani”, a explicat Claudius Mladin, inspector școlar general.
Momentan Inspectoratul plătește 10.500 lei luna chirie pentru ca elevii să aibă unde să vină la Palatul Copiilor, dar dacă proprietarii vor reuși să vândă clădirea, Inspectoratul va trebui să găsească o nouă soluție. „În cazul în care va trebui să ne mutăm din actuala locație, iar noul edificiu nu va fi finalizat, vom căuta soluții. Am identificat deja câteva spații, în cadrul unor școli din Arad care ar fi potrivite pentru activitatea Palatului. Sperăm ca totuși să nu se ajungă până acolo”, a mai declarat Mladin.
Cluburile la CJA?
O altă variantă pentru cluburile și palatul copiilor ar fi mutarea de la Ministerul Educației în „curtea” administrațiilor locale. Din spusele inspectorului școlar general se pare că administrațiile ar fi de acord să preia cluburile sportive și ale elevilor, însă în acest moment acest demers este departe de a fi finalizat, fiind vorba doar de unele discuții de principiu.
Date tehnice
Palatul Copiilor a fost construit între anii 1880-1890, suprafața terenului este de 2495 mp, clădirea dispunând de o suprafață utilă de 2220 mp – 37 camere. Clădirea are elemente de arhitectură neoroman și neoromantice, ferestrele și ușile sunt confecționate din lemn de esență nobilă, deosebită fiind și ornamentația pereților și tavanelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!