Situația șantierului noului Palat al Copiilor din municipiul Arad este deja cunoscută. În ultima perioadă, însă, se pare că lucrurile se mișcă ceva mai bine decât în trecut. Structura de rezistență pare să fie realizată și, spre surprinderea multora, pe șantier pot fi zăriți muncitorii. Am luat legătura cu Ministerul Educației Naționale, pentru a afla care este, oficial, situația șantierului și dacă există speranța că acesta va fi finalizat în viitorul apropiat.
Schimbări de proiect
Documentația tehnico-economică și indicatorii obiectivului de investiții „Clădire nouă pentru Palatul Copiilor Arad şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad” au fost aprobate în 2008, în urma unei licitații fiind declarată câștigătoare firma Tehnodomus. Opt ani mai târziu, indicatorii respectivi sunt reaprobați, deoarece s-a crescut suprafața viitoarei clădiri de la 4.800 de metri pătrați, la 6.800. În noul proiect a fost inclusă și o sală de spectacole cu 200 de locuri și o scenă cu turn, în care să se poată manevra decorurile pe verticală.
Costurile totale
„Astfel, din valoarea totală actualizată (în 2016 – n.r.) a investiției de 29.483,217 mii de lei, valoarea aferentă pentru edificarea sediului nou al Palatului Copiilor Arad este de 17.819 mii lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor rămase de executat este de 36 luni”, au declarat cei de la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației Naționale, pentru Jurnal Arădean/aradon.ro. Teoretic, clădirea ar trebui finalizată anul viitor.
Cât s-a plătit
Până acum, palatul a „înghițit” aproape opt milioane de lei (din aproape 18), în timp ce investiția la sediul IȘJ Arad a fost de aproape 12 milioane de lei. I-am întrebat pe cei din Ministerul Educației de câți bani cred ei că va mai fi nevoie pentru finalizarea clădirii. Răspunsul a fost, însă, neclar. Aceștia au spus că „După aprobarea rectificării bugetului de stat pe anul 2018, se va analiza posibilitatea suplimentării bugetului alocat obiectivului de investiții «Clădire nouă pentru Palatul Copiilor Arad şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad», în vederea continuării lucrărilor la clădirea Palatului Copiilor Arad. În anul 2019, sumele alocate pentru obiectivele de investiții în continuare vor fi în funcție de bugetul alocat Ministerului Educației Naționale”. Așadar, rămâne să așteptăm rectificarea bugetară, respectiv bugetul pe anul viitor, pentru a afla dacă elevii arădeni vor putea lua parte la cursurile Palatului Copiilor într-o clădire care să le ofere condiții decente.
Stadiul șantierului
În 2017, lucrările la clădirea Inspectoratului Școlar Județean Arad – clădire ce face parte din același proiect de construcție – au fost finalizate și date în folosință. Palatul Copiilor, însă, mai are de așteptat. „Lucrările la clădirea Palatului Copiilor Arad sunt realizate 100% la nivel de infrastructură, 85% la nivel de suprastructură, fiind în curs de realizare închiderile perimetrale și lucrările de instalații”, spun cei de la minister.
Ce spune constructorul
Am luat legătura și cu cei care fac lucrarea propriu-zisă, respectiv cu reprezentanții firmei Tehnodomus S.A. Aceștia, prin vocea lui Gheorghe Maxinan, au declarat că „Mai sunt de făcut partea de finisaje și toate instalațiile pentru utilități, e mult de lucru. Teoretic se poate termina într-un an de zile, dar ei (Ministerul Educației – n.r.) nu prea au bani să dea. Dacă s-ar termina în doi ani ar fi bine, dacă nu chiar trei. Oricum, în momentul ăsta nu mai e reversibil, se merge doar înainte. Totul depinde de buget, că uneori primesc bani, alteori nu.”.
Chirie uriașă
În momentul de față, Palatul Copiilor își desfășoară activitatea pe Bulevardul Revoluției, într-o clădire aflată într-o stare avansată de degradare. Ornamentele stau să cadă, în unele săli de la etaj plouă, iar igrasia le dă mari bătăi de cap celor de acolo. Imobilul situat la numărul 69 nu doar că pune în pericol viețile celor care predau sau învață acolo, ci „înghite” și o sumă uriașă de bani, lunar. „În prezent, Palatul Copiilor Arad achită o chirie lunară în sumă de 10.354 lei pentru desfășurarea activităților în clădirea situată în imobilul din B-dul Revoluției nr. 69, imobil retrocedat foștilor proprietari”, spun cei din minister.
Citiți principiile noastre de moderare aici!