Începând cu orele 18:00, în Foaierul Palatului Cultural au avut loc deschiderea expoziției „Bien le bonjur dʼArad” ce conține cărți poștale din Arad trimise în Franța de militarii trupelor franceze cantonate aici în periada ianuarie-iulie 1919, cât și trei lansări de carte: volumul al XIV-lea „Administrație Românească Arădeană – studii și comunicări din Banat-Crișana”, coordonat de Doru Sinaci și Emil Arbonie; volumul „Bibliografia vexilologiei românești” de Laurențiu-Ștefan Szemkovics și Augustin Mureșan; volumul „Colonelul și troița”, de Ovidiu Someșan.
Publicul și invitații s-au mutat apoi în sala de concerte unde au primit cu aplauze armata în frunte cu colonelul Heredea. “Acum 100 de ani, Regimentul 6 Vânători a făcut istorie despre care până în ziua de astăzi se scrie și se vorbește. Administrația românească în Arad își datorează existența de atunci și până astăzi și Armatei Române. De atunci și până astăzi, administrația și armata și-au împletit idealurile și existența în orașul nostru și la bine și la greu. Așa cum un popr e o comunitate mare, diversă, dar cu un singur suflet, aș îndrăzni să spun că și Aradul este la fel: are un singur suflet din care facem parte cu toții. Îmi permit astăzi să mulțumesc Armatei Române, să ii acord respectul nostru, din suflet pentru suflet.”, a punctat viceprimarul Călin Bibart.
“Aradul de astăzi este rezultatul unui efort colectiv. Îmi doresc să profităm de această sărbătoare pentru a le arăta tuturor ceea ce noi am reușit să construim aici, pe fondul filonului românesc puternic, această comunitate arădeană profund atașată valorilor românești și europene. Sărbătorim 100 de ani de construcție și administrație românească cu gândul la cei care și-au adus contribuția în mod substanțial la etapele de creștere și conslidare a Aradului, indiferent de etnia lor, de religia lor, de categoria socială sau de pregătirea intelectuală.”, a spus președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
Pentru a marca importanța pe care o are armata în istoria noastră, a existenței națiunii române și în semn de respect și recunoaștere a meritelor deosebite pe care le au cadrele militare nu doar din Arad, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, în colaborare cu Filarmonica de Stat Arad au dedicat un concert simfonic de gala sub bagheta dirijorului Daniel Manasi și cu participarea solist – flautistului Constantin Tălmaciu.
Seara s-a încheiat cu recepția primarului Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în orașul Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!