Dacă în exterior vedem doar schelele de pe faţadă şi molozul depozitat în lateralul clădirii, din interior, Palatul Cultural e aproape de nerecunoscut. Practic, s-a transformat în şantier. Sala mare e goală-goluţă, scena e acoperită de schele din lemn, o parte a pereţilor a rămas fără tencuială, praful e peste tot, muncitorii mişună… Proiectul „Reabilitare învelitoare, faţadă principală şi sală spectacole la Filarmonica de Stat Arad” e în plină derulare. Intervențiile pentru consolidări la subsol și la balcoane sunt finalizate, în curțile interioare s-au terminat renovările, acum se lucrează la instalațiile interioare și la restaurarea tâmplăriei. În câteva zile începe reabilitarea fațadei principale.
Gata în toamna 2017
„E o lucrare amplă, e o lucrare de suflet pentru arădeni pentru că Palatul Cultural e o clădire emblematică a municipiului, care se face din banii arădenilor. E o lucrare amplă şi din punct de vedere tehnic pentru că, începând de la consolidări ale clădirii şi acoperişului, se va ajunge în final – chiar astăzi au început măsurătorile pe partea de picturi şi recondiţionări – la forma iniţială a clădirii, cea de la începutul anilor 1900. Lucrarea are termen de finalizare toamna anului viitor. Din discuţiile cu cei prezenţi aici din partea constructorului şi a celor care se vor ocupa de partea de restaurare, avem promisiunea fermă că va fi finalizată până atunci. În afară de aceste lucrări, de curând, printr-o rectificare bugetară, au fost alocaţi bani pentru scenă, pentru a o aduce la un standard de dotare modern. Intenţionăm şi suntem în discuţii în acest moment cu Consiliul Judeţean – pentru că într-o aripă a acestei clădiri funcţionează Muzeul Judeţean – să intervenim la un moment dat și acolo ca să fie un tot unitar” – a precizat viceprimarul Călin Bibarţ cu ocazia unei conferinţe de presă organizate, joi, pe şantierul de la Palatul Cultural.
Viceprimarul a mai precizat că clădirea va fi dotată (şi) cu un lift exterior „pentru a facilita accesul persoanelor care se deplasează mai greu. De asemenea, vechea instalaţie de încălzire şi ventilare a aerului se menţine prin orificiile existente, dar va fi dotată cu o instalaţie modernă care vara va fi pe rece, iar la momentul când va fi necesar, va fi pe încălzire, astfel încât să nu mai avem calorifere pe pereţi în sala centrală.”
Vitraliile
În ceea ce priveşte unele discuţii din zona publică, referitoare la vitraliile Palatului, viceprimarul Călin Bibarţ a precizat: „Vitraliile nici nu au dispărut, nici nu au fost vândute, nici nu sunt plecate, sunt la restauratori. Ele au fost date jos şi vor fi puse la momentul oportun la locul lor, la fel cum s-a întâmplat, în trecut, cu cele de pe holul clădirii Primăriei. Vor avea şi un strat de geam protector spre exterior pentru a fi păstrate mai bine. Sper că până la urmă vom reuşi să aducem clădirea la forma autentică. Va fi exact cum a fost prevăzută de înaintaşii noştri.”
Rezultatul final
Restauratorii au recuperat, pe baza planşelor originale, o seamă de ornamente care confirmă cercetările stratigrafice efectuate anterior. „Ceea ce se vede acum este destul de diferit faţă de ceea ce a fost proiectat iniţial. Şi nu e vorba numai de întunecarea culorilor provocate de trecerea timpului, ci şi de ultima intervenţie care a avut un grad destul de ridicat de originalitate faţă de restaurare” – subliniază prof. Ana Maria Baciu, restaurator pictură murală. În ceea ce priveşte rezultatul final, suntem asiguraţi că „imaginea va fi una mult mai liniştită, mai armonioasă, mai dantelată, aş spune. Va fi un spaţiu mult mai luminos şi uşor de cuprins dintr-o privire şi dintr-o suflare” – punctează prof. Ana Maria Baciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!