Reprezentanții Consiliului Județean Arad au inițiat procedurile de licitație pentru întocmirea documentației tehnico-economice Proiect Tehnic necesară realizării investiției „Reparații capitale Palatul Cultural – Muzeul Județean”.
Documente existente
Expertiza tehnică și DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) au fost realizate în 2013, fiind actualizate anul acesta prin hotărâre de Consiliu Județean. Așadar, cei care vor depune oferte vor fi nevoiți să elaboreze documentația tehnico-economică (Etapa I a proiectului) și să asigure asistența tehnică și urmărirea execuției lucrărilor (Etapa a II a proiectului). În elaborarea proiectului, aceștia vor fi nevoiți să prevadă refacerea învelitorii și realizarea instalațiilor de stingere incendii și a rampelor de acces a persoanelor cu handicap în concordanță cu proiectul din cealaltă parte a clădirii, unde funcționează Filarmonica de Stat.
Situația actuală
Conform Expertizei Tehnice, situația actuală a clădirii este una precară. Structura de lemn a acoperișului (șarpanta) prezintă crăpături la majoritatea elementelor principale, fiind afectată în proporție de 60%, 20% dintre acestea fiind afectate și de putrezire. Învelitoarea este realizată din țigle solzi și cu zone din tablă zincată. Țiglele sunt afectate de ciobituri, crăpături și deformații în proporție de 40%, iar învelitoarea din tablă a fost deteriorată de coroziuni avansate și îmbinări neetanșe. De asemenea, și fațadele ce aparțin de Complexul Muzeal sunt într-o stare proastă, ancorările existente prin piese metalice fiind slăbite sau distruse parțial, elementele decorative prezintă fisurări multiple și dezintegrări. Tot în Expertiza Tehnică se menționează că dacă lucrările de reabilitare nu vor fi efectuate în viitorul apropiat, Complexul Muzeal Arad ar putea fi nevoit să își sisteze activitatea. În total, este vorba despre aproximativ 3.300 de metri pătrați de fațadă, 1.600 de metri pătrați de pod (pentru șarpantă) și 3.600 de metri pătrați de acoperiș (învelitoare).
Durata și costurile lucrării
Lucrările vor dura între 18 luni (varianta cu intervenții minimale) și 24 de luni (varianta cu intervenții maximale), iar prețul total prognozat (în 2014, la cursul valutar 1 euro la 4,43 lei) va fi de aproximativ 5,5 milioane de lei/1,2 milioane de euro (varianta minimală) sau 6 milioane de lei/1,3 milioane de euro (varianta maximală). Fondurile urmează a fi asigurate, cel mai probabil, din bugetul Consiliului Județean Arad. Pentru întocmirea documentației tehnico-economice Proiect Tehnic, Consiliul Județean pune la bătaie aproape 130.000 de lei, fără TVA.
Calendarul licitației
Până pe 29 ianuarie, ora 16, vor putea fi depuse oferte sau cereri de participare la licitație, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, urmând ca până la 23 februarie, ora 18, să fie evaluate toate ofertele de către Consiliul Județean. Câștigător va fi cel care va face oferta cu prețul cel mai mic. Se prognozează că lucrările se vor finalizat în maximum 910 zile de la data atribuirii contractului – adică undeva în septembrie 2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!