Palatul este monument istoric și are aproximativ 25 de locuințe și zece spații comerciale, acestea din urmă nefiind debranșate de la apa potabilă pentru că au contoare separate.
Problemele locatarilor au început în 2013, când consumul de apă a explodat de zece ori de la o lună la alta. Oamenii au suspectat o defecțiune la contor, iar la verificările metrologice s-a constatat că acesta avea o toleranță mai mare față de norme, adică înregistra mai mult. Dar asta nu explică un consum de 1.500 – 2.000 de metri cubi pe lună, de la o medie de 150 de metri cubi. Așa că oamenii au suspectat un restaurant de la parter, care folosea apă și în sistem paușal. Nu au reușit să dovedească nimic, în momentul expertizelor. Pentru că au refuzat să plătească, proprietarii au acumulat restanțe ce echivalează cu 44.000 de metri cubi de apă. Suficient cât să umpli 15 bazine olimpice!
La judecată, degeaba
Aproape toți proprietarii sunt italieni, care au cumpărat în ultimii ani locuință după locuință. Unii au ajuns să aibă patru sau cinci spații în clădirea monument istoric. Cu toate acestea, susțin că nu au bani să plătească facturile de peste 10.000 de lei pe lună și au preferat să se judece cu furnizorul de apă. Procesul, care s-a desfășurat la Judecătoria Arad, a fost câștigat de Compania de Apă, iar recursul Asociației de proprietari ”Palatul Neumann” a fost respins de Tribunalul Arad.
În aceste condiții, compania a inițiat, recent, procedurile de executare silită. Proprietarii vor trebui să plătească 282.405 de lei, sumă în care sunt incluse facturile restante, penalitățile și cheltuielile de judecată.
”Ajutor! Vrem apă!”
Dincolo de disputa juridică, rămâne problema socială, de care nu sunt afectați neapărat italienii. Mulți și-au dat în chirie locuințele, iar oamenii stau de un an și jumătate fără apă.
”Cumpărăm apa pentru băut și gătit. La toaletă și pentru spălat folosim apă caldă. Asta ne-a adus costuri suplimentare, pentru că apa rece era mult mai ieftină”, se plânge o locatară.
Asociația a ajuns să mai aibă facturi restante și la CET, dar nu s-a trecut la debranșări.
Disperarea oamenilor este atât de mare încât au lipit pe clădire afișe prin care cer sprijinul autorităților. ”Ajutor/Hepl! Vrem apă!”, scrie pe toți pereții imobilului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!