ARAD. Lucrurile par să se clarifice în ceea ce privește soarta Școlii Generale nr.1. După ce au avut întâlniri separate cu părinții elevilor și a profesorilor din școală, după schimb de acte şi replici prin presă. după ce s-au războit puțin în declarații, cele două instituții implicate în această poveste au reușit să se așeze la aceeași masă.
Prefectul Judeţului Arad, Cosmin Pribac, și primarul municipiului, Gheorghe Falcă, au participat miercuri după masa la o şedinţă a Comitetului de părinţi din cadrul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”. La aceeași întâlnire a mai participat și liderul Sindicatului Democratic din Învățământ, Dănuț Ieneșescu. De războit tot au ajuns să se războiască cele două instituţii, chiar şi după ce au bătut palma, însă în comunicate şi declaraţii. Să sperăm că măcar cele decise vor rămâne bătute în cuie şi nu se va reveni asupra lor, indiferent de orgolii, care au fost mari chiar şi ieri, după pace.
Primul care a înştiinţat opinia publică asupra celor decise a fost prefectul Cosmin Bribac.
Potrivit comunicatului Prefecturii Arad, șefii celor două instituții au fost de acord să redacteze un proiect de Hotărâre de Guvern privind trecerea imobilului în care își are sediul Poliția de Frontieră în patrimoniul municipalității cu destinația de sediu pentru școala arădeană.
Poziţie clară, cu şicane
„O echipă formată din jurişti ai Instituţiei Prefectului a fost astăzi în Primărie cu scopul de a ajuta la elaborarea unei documentaţii corecte care să susţină Proiectul de Hotărâre de Guvern. Din păcate, colegii mei au descoperit că Primăria Municipiului nu a făcut niciun demers aprofundat privind redactarea documentelor care să argumenteze necesitatea transferului clădirii către municipalitate”, l-a şicanat niţel prefectul pe primar prin intermediul comunicatului.
„Am văzut în schimb că opţiunea părinţilor şi a profesorilor de la şcoala „Mihai Eminescu” rămâne pentru clădirea Poliţiei de Frontieră şi astfel Instituţia Prefectului va obţine şi întocmi documentaţia necesară în mod independent. Atrag însă atenţia asupra faptului că Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, administratorul imobilului de pe strada Mărăşeşti, a transmis la 1 august 2012 în scris Primăriei Municipiului Arad faptul că nu este de-acord cu relocarea Serviciului Poliţiei de Frontieră Arad. Primarul Gheorghe Falcă a avansat ieri propunerea ca Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră să se mute în fosta clădire a Inspectoratului de Jandarmi din zona Aeroportului Internaţional Arad. Aşteptăm Hotărârea de Consiliu Local cu privire la această propunere, hotărâre pe care să o anexăm la Proiectul Hotărârii de Guvern în conformitate cu dispoziţiile Legii 24/2000 care prevede specificarea unor soluţii legislative pentru situaţii tranzitorii. După ce toată documentaţia va fi elaborată, vom înainta Proiectul de Hotărâre spre avizare Ministerului Afacerilor Interne ”, a declarat, în comunicat, prefectul Cosmin Pribac.
Convocare cu toţi la masă
La câteva ore după, primarul Gheorghe Falcă a convocat de urgenţă o conferinţă de presă, în biroul său, acolo unde erau prezenţi angajaţi ai Prefecturii, Primăriei şi directorul Şcolii Generale nr.1. Falcă a reluat istoria mutării şcolii, începute în iulie 2012, cu hotărârea CLM de mutare a unităţii în clădirea Frontierei. A precizat că nu ar mai fi intervenit pe subiect şi ar fi lăsat lucrările să curgă de la sine, adică să se facă actele necesare mutării, dacă nu ar fi fost surprins de comunicatul Prefecturii.
Pentru a demonstra că Primăria Arad nu se face vinovată cu nimic de întârziere şi că şi-a făcut datoria, că a depus toate actele şi că mingea este în terenul Prefecturii, Falcă a reluat povestea, a arătat actele, ba chiar i-a dat o copie noului director al şcolii, „ca să ştie toţi că noi ne-am făcut datoria până la capăt”. Ce a mai rămas Prefecturii de făcut este să obţină valoarea de imobil a clădirii, să obţină numărul de înregistrare din cartea albă a imobilelor şi caracteristicile tehnice ale imobilului.
Variantă respinsă
În timpul conferinţei, Falcă a precizat, ca o concluzie, că prefectul a arătat totuşi că „nu a avut un interes prea mare pe acest subiect, ci doar unul mai mic”, indicând că altfel e greu de explicat propunerea cu care a venit instituţia în această săptămână.
Edilul susţine că Prefectura a propus şcolii şi primăriei mutarea unităţii de învăţământ la Liceul Henri Coandă şi mutarea liceului la fostul liceu CFR într-o locaţie care nu aparţine Municipalităţii ci trebuie cerută tot prin hotărâre de Guvern. A mai spus că varianta nu a fost nici pe gustul profesorilor, şi nici pe cel al părinţilor, pentru că spaţiul de la Henri Coandă nu era suficient pentru şcoala generală.
Pentru a merge pe varianta sediului Poliţiei de Frontieră, Prefectura a cerut marţi, a spus edilul, un nou spaţiu pentru instituţia din urmă, iar primăria, spune acelaşi Falcă, a venit imediat cu soluţia: sediul de pe Bodrogului, de lângă aeroport, fostul sediul al Jandarmeriei, unde se dorea ridicarea noului spital TBC, cu o suprafaţă utilă de 300 mp.
Actele, deodată
O singură problemă mai rămâne de lămurit: cine va face primul actele. Căci, la cât scandal a fost pe subiect, e posibil ca cel ce face primul mutarea care ţine de el să fie tras în piept. Primarul a arătat ieri, tot pentru a-şi susţine afirmaţia, că Municipalitatea a făcut totul şi nu e datoare cu nimic pe subiect, şi proiectul de hotărâre, care va fi supus votului aleşilor locali pe 14 februarie, şi în care se vorbeşte de cedarea către Ministerul Administraţiei şi Internelor a clădirii de pe Bodrogului, a fost deja elaborat. Ar vrea însă ca proiectul de hotărâre de Guvern cu cedarea imobilului Frontierei să fie trimis la Bucureşti până atunci. Prefectul vrea însă să ataşeze noua hotărâre CLM proiectului pentru şcoală…
Adriana Barbu
Monica Ardelean
Citiți principiile noastre de moderare aici!