ARAD. Au încercat să „împace şi capra şi varza” şi se pare că le-a reuşit. Compania de Apă Arad (CAA) a căutat o soluţie pentru a scăpa de nămolul provenit de la epurarea apei, iar parteneriatul cu agricultorii începe să dea roade. Povestea urât mirositoare începe în luna aprilie 2013, atunci când mai mulţi locuitori ai oraşului, care stau în apropierea staţiei de epurare, s-au baricadat în case din cauza putorii insuportabile emise de nămolul rezultat în urma epurării apelor menajere. Pe atunci CAA demarase deja colaborarea cu agricultorii, dar aceasta era încă în fază incipientă. Însă, văzându-se atacaţi din toate părţile, cei de la compania de apă au grăbit procesele de colaborare. Iar acum reprezentanţii CAA, însoţiţi de agricultori, au venit să prezinte situaţia nămolului şi agriculturii în anul 2014.
6.000 de tone
Anul trecut, compania de apă a colaborat cu trei fermieri, unul din Şimand şi doi din Pecica. Aceştia au folosit nămolul ca şi îngrăşământ pe o suprafaţă totală de 390 de hectare. Peste 6.000 de tone de nămol provenit din epurarea apei menajere au ajuns îngrăşământ în agricultură, fiind împrăştiat pe terenuri pe care s-a cultivat rapiţă şi sfeclă de zahăr. Cornel Pirtea, unul dintre agricultorii care colaborează cu CAA în privinţa utilizării nămolului pe post de îngrăşământ, a spus că „am început să împrăştiem nămol pe terenuri în 2013, pe o suprafaţă pe care am cultivat grâu. Pe acea porţiune plantele erau viguroase, aveau o culoare verde intens şi un spic mult mai mare decât cele care au fost semănate pe un teren netratat cu nămol. Acum am pus acest îngrăşământ pe un teren pe care voi cultiva rapiţă. Există, însă, şi două probleme. Prima dintre ele se referă la faptul că nămolul poate fi transportat doar pe terenurile aflate în apropierea drumurilor asfaltate, pentru că autovehiculele cu care este dus îngrăşământul nu pot intra tot timpul pe drumurile agricole. Apoi, o altă problemă se referă la faptul că am prefera să împrăştiem nămolul vara, după cultivarea grâului, nu toamna, când toţi agricultorii sunt presaţi de vreme să termine lucrările cât mai repede posibil”. Un alt agricultor, Dorin Zorici, a punctat la capitolul „nemulţumiri” şi faptul că angajaţii CAA care vin cu utilajele să împrăştie nămolul pe terenuri nu cunosc orarul de muncă în agricultură. „Şoferii au spus că nu mai stau în câmp după ce li se termină programul de opt ore. Domnilor, agricultura nu se face în program de opt ore. Dacă am reuşi să modificăm aici programul ar fi foarte bine pentru colaborarea noastră”, a punctat fermierul.
Totu-i gratis
Fermierii care vor să folosească nămolul provenit din epurare primesc totul cu titlu gratuit. Pentru a scăpa de nămol, CAA se angajează să încarce, să transporte şi chiar să împrăştie nămolul pe terenurile agricole, totul fiind gratis. Ca atare, agricultorii care vor să folosească nămolul companiei de apă trebuie doar să contacteze societatea şi să solicite acest lucru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!