România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară.
Cele mai active trei zone ale țării, în funcție de numărul de dosare înregistrate cu oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, sunt Timiș, Vaslui și Arad. În România, prețul unui hectar de teren agricol pleacă de la 2.000 de euro și poate ajunge până la 18.000 de euro, însă în țările UE poate depăși 30.000 de euro. De exemplu, la Şimand, o companie a cumpărat, anul trecut, în jur de 300 de hectare, cu un preţ mediu de 9.800 de euro pe hectar, pământul din zonă fiind considerat foarte fertil. Mai mult, compania a semnat tranzacţia cu două persoane fizice la un preţ mediu de 50.000 euro/hectar, o cotaţie record de 15 ori peste media pieţei din judeţ.
Conform rapoartelor notariale, Agerpres notează că există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor (italieni 23,4%, nemți 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum și multinaționale precum Rabobank, Generali, ASI Europe sau Agrinvest.
În judeţul Arad, există 351.000 de hectare de teren arabil, din care, la mijlocul acestui an, peste 30.000 erau deţinute de străini, dar cea mai mare parte au fost cumpărate de firme din afara ţării anterior apariţiei Legii 17/2014.
Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence – Sistem de Informaţii pe Securitate Alimentară (SISA), românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30% din suprafaţa de teren arabil.
Limitare
„Persoanele fizice vor putea achiziționa terenuri agricole în limita a 150 de hectare, iar cele juridice până la cel mult 1.500 de hectare, după cum s-a convenit cu producătorii pe proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole”, a anunțat, marți, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a răspuns întrebărilor cetățenilor în cadrul programului „De vorbă cu Ministrul tău”, o inițiativă a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!