ARAD. Cu mai multe luni în urmă, primarul Comunei Vladimirescu, Ioan Crişan, a refuzat să semneze documentele prin care proprietarii de terenuri date în arendă riscau să-şi dea pământurile pe nimic, pentru zece sau chiar 20 de ani. Aceasta, pentru că acceptau să semneze acte adiţionale la contract, total defavorabile pentru ei. Mai exact, deşi contractul prevedea că arendaşul îi dă arendatorului 700 Kg de cereale la hectar anual, în actul adiţional era trecută suma fixă de 150 euro (atâta este subvenţia pe care o primeşte acum arendaşul). Suma rămânând neschimbată pe toată durata contractului, indiferent de modificările ivite în ce priveşte preţul pieţei sau subvenţia!
Primarul a luptat pe două fronturi, atât pentru a-i lămuri pe oameni să nu-şi dea pământul pe nimic, cât şi cu reprezentanţii arendaşilor, încercând să-i convingă să încheie contractele fără clauzele total nefavorabile oamenilor. După multe runde de negocieri şi de discuţii cu oamenii în cadrul unei adunări cetăţeneşti, a reuşit să aducă lucrurile în limitele normalităţii şi bunului simţ.
Întâlnire cu proprietarii
O „etapă” importantă în „bătălia” dusă de primar a constituit-o întâlnirea cu proprietarii de terenuri. „Am profitat de organizarea protestelor itinerante împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Precizez că nu am amestecat una cu cealaltă, poziţia mea faţă de problema gazelor de şist este una mai nuanţată, cred că un stat nu-şi poate permite să nu folosească resursele de energie pe care le are. Însă, la fel ca şi în cazul arendei, interesul proprietarului, al cetăţeanului, trebuie să primeze. Or, firmele de prospectări susţin că au aprobare de explorare de la ANRM, dar solicită avizul primăriilor şi, în acelaşi timp, informaţii despre situaţia din teren, ba chiar şi planuri de parcelare. Din punctul meu de vedere, acest lucru poate da naştere la suspiciuni. Drept urmare, am supus la vot permisiunea de a le oferi ceea ce doresc. Au fost 118 voturi împotrivă şi niciunul pentru. Cu această ocazie, am mai adăugat ceva şi la capitolul arendei: le-am explicat proprietarilor de terenuri că, dacă tot semnează acte adiţionale, în ciuda sfatului meu, atunci să precizeze în acele acte şi faptul că doar proprietarul are dreptul să desfăşoare orice acţiune legată de explorarea şi exploatarea gazelor de şist”, povesteşte primarul.
Dreptatea, la locul ei
„După îndelungi parlamentări cu reprezentanţii arendaşilor am reuşit să smulg promisiunea că actele adiţionale vor fi refăcute, cu menţiunea că arendaşul este cel care plăteşte impozitul pe teren, nu proprietarul. Am explicat înainte că proprietarul, dacă primea în mână suma aferentă impozitului ajungea să plătească toată suma plus impozit pe acea sumă, care i se considera venit. Am crezut că este deja un capitol închis, că este maximum ce am putut obţine pentru proprietari, restul rămânând la latitudinea lor. Spre marea mea surpriză, chiar de 1 aprilie au venit la mine reprezentanţii arendaşilor şi mi-au arătat un nou model de act adiţional, în care se stipulează clar că arendatorul primeşte anual contravaloarea a 1.000 kg cereale, la preţul pieţei! Deci, nu o sumă fixă care mâine poate să nu mai însemne nimic. De asemenea, se stipulează că arendaşul plăteşte impozitul pe teren, că proprietarul este singurul care poate desfăşura acţiuni legate de explorarea şi exploatarea gazelor de şist şi că perioada contractului este pe maximum zece ani. Adică, tot ce am solicitat, tot ce este absolut corect pentru ca ambele părţi să fie sigure că nu pot ajunge în situaţii nefericite pe parcursul derulării contractului. Toate contractele vor fi refăcute conform noilor clauze. Fac apel încă odată la oameni să verifice cu mare atenţie ce semnează, pentru că dacă greşesc nimeni nu va mai putea să-i ajute”, conchide Ioan Crişan.
Scandalul asistenţilor sociali
Primarul a avut câştig de cauză şi în privinţa salariilor asistenţilor persoanelor cu handicap, despre care ziarul nostru a relatat pe larg. „Le readuc aminte cititorilor «Jurnalului arădean» că eram în situaţia ridicolă în care o singură persoană cu handicap asigura întregii familii salarii plătite de Primărie şi, ulterior, pe seama acestora, pensii plătite de statul român, adică de către cetăţeni. Fără ca acei beneficiari să fi lucrat vreodată ceva! Pe lângă salariile asistenţilor, Primăria trebuia să plătească şi toate dările către stat, ca angajator. Aşa cum arătam atunci, unii dintre asistenţi au renunţat de bună voie, recunoscând că în mod nejustificat primeau acele indemnizaţii. Alţii, însă, m-au dat în judecată, iar instanţa mi-a dat mie dreptate. Drept urmare, plata indemnizaţiei asistenţilor se va face în baza unui nou dosar, iar Primăria nu va mai plăti CAS şi celelalte dări către stat”, a declarat Crişan. O decizie de care, spunem noi, vor putea profita şi alţi primari, care nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa cu plata asistenţilor sociali.
Îi rog pe oameni ca atunci când încheie orice fel de contract să citească totul cu mare atenţie – Ioan Crişan
Citiți principiile noastre de moderare aici!