Agricultorii arădeni au lăsat necultivate în anul agricol trecut peste 16 000 de ha din suprafaţa agricolă a exploataţiilor. Trebuie precizat că au fost considerate exploataţii agricole doar cele a căror suprafaţă este de cel puţin 1 ha. Datele au fost furnizate de Institutul de Statistică Judeţean în urma recensământului agricol desfăşurat în perioada 30 septembrie 2009- 1octombrie 2010. Cea mai mare parte din aceste terenuri aparţin unor societăţi cu capital majoritar privat sau cu capital majoritar de stat. Astfel au fost lăsate „pârlog” (adică pământ necultivat ) peste 10 000 de ha de către societăţi comerciale cu capital majoritar privat, asociaţii agricole, institute de cercetare, unităţi şcolare cu profil agricol sau alte tipuri de unităţi.
În exploataţiile agricole individuale sunt declarate peste 5000 de ha ca fiind neutilizate. Ceea ce mai trebuie remarcat e că aceste societăţi cu capital majoritar privat sau de stat deţin doar puţin peste jumătate din totalul exploataţiilor agricole.
Numeric ponderea o deţin exploataţiile agricole individuale, peste 70 000, urmate la mare distanţă de cele cu capital privat, aproximativ 1500, dar ca suprafeţe de teren procentele se echilibrează, uşor în favoarea societăţilor. Concluzia e una singură: chiar dacă sunt mulţi proprietarii de terenuri agricole deţin mai puţine ha decât cei cu capital privat sau de stat, dar îşi declară pământul lucrat în procent mai mare.
Păşunile peste 20%
Din suprafeţele incluse la categoria suprafaţa agricolă utilizată un procent de peste 20% sunt fâneţe şi păşuni, adică peste 120 000 ha . Dintre acestea peste 30 000 ha sunt în cadrul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică (individuale sau persoane fizice autorizate), restul fiind trecute la societăţi cu personalitate juridică. Din suprafeţele cultivate, cele mai multe culturi sunt de porumb, urmat de cele de grâu comun şi spelt. Procentual, persoanele fizice declară că îşi cultivă pământul deţinut cu porumb sau grîu în procent mai mare decât cele juridice, chiar dacă ca suprafaţă deţin ceva mai puţin.
Au muncit în agricultură
La nivelul judeţului Arad au lucrat în agricultură anul trecut peste 1 milion de persoane care au muncit efectiv peste 13 milioane de zile.
Ultima strigare la recenssmsntul agricol
Programul agricol al bunului gospodar
Citiți principiile noastre de moderare aici!