“Nu este uşor să dai afară oameni care au lucrat în sistem, însă vor pleca cei mai slab pregătiţi. Au existat contestaţii în procesul de evaluare, soluţionate la modul celo mai corect de către şefii de arme. M-am convins de acest lucru, făcând numeroase deplasări şi discutând cu angajaţii cu funcţii de răspundere, care mi-au confirmat că au fost disponibilizaţi cei mai nepregătiţi din punct de vedere profesional”, a declarat ministrul. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că disponibilizările sunt urmare a faptului că, în 2007 şi 2008 au fost angajate în sistem, fără nicio justificare, 20.000 de oameni, deşi nu aveau pregătire în domeniu.”Încercăm să reparăm excesul celor care au făcut angajări fără acoperire, în 2007 şi 2008″ a spus Igaş.
Modernizare
Ministrul a oferit şi câteva detalii legate de faza a doua a procesului, aceea demodernizare. Astfel, niciun doritor de funcţii în cadrul MAI, indiferent de palier, nu va fi acceptat la concurs dacă nu a absolvit cursul de management strategic. La ora actuală, 77 de persoane sunt înscrise, dar cursul îl vor urma doar 40, în funcţie de aptitudinile şi cunoştinţele dovedite la evaluare, a spus Igaş, care a mai prezentat presei şi celelalte măsuri de modernizare a MAI, începând cu şcolile de ofiţeri şi subofiţeri, la care, pentru început, examenul de admitere a fost unul “la sânge”, neadmiţându-se nicio derogare, nici măcar la înălţimea necesară. Întregul sistem de învăţământ de specialitate va fi restructurat, începând cu schimbarea titulaturii Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, deoarece nu cuprinde toate domeniile de pregătire a studenţilor.Noua titulatură va fi ceva de genul “Academia de ordine şi siguranţă publică” şi va avea facultăţi distincte pentru toate disciplinele, cum ar fi pompierii.
Igaş a distrus mitul şefului de post
Au dispărut din schemă 2750 de funcţii de şef de post! Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a fost cel care a implementat conceptul de poliţie rurală, acoperirea fiind la această oră de 85% dintre judeţe, printre care şi Arad. Pe scurt, aceasta înseamnă desfiinţarea mai multor secţii de poliţie, înlocuite cu câte un poliţist sau mai muţi, care asigură, opt ore pe zi, relaţia cu publicul, în orice localitate din ţară, cu specificaţia că orice problemă ţinând de liniştea şi ordinea publică va fi rezolvată, în timp record, în urma apelului la 112. Pe scurt, zice ministrul Igaş, dispare mitul şefului de post, care taie şi spânzură în localitate, intervenind doar atunci când vrea şi unde vrea. Ca atare, au rămas 388 de secţii de poliţie rurală, aproximativ câte zece pe judeţ(este şi cazul Aradului), fiind desfiinţate nu mai puţin de 2750 de funcţii de şef de post! Şi, uite-aşa, se mai pierde o “nestemată” din folclor, cântată cu patos: “Fă-mă, Doamne, ce n-am fost, căpitan şi şef de post, să le-arăt eu mândrelor că îs Dumnezeul lor”.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a declarat că este decis să meargă până la capăt cu restructurarea şi modernizarea ministerului pe care îl conduce, deoarece reformarea statului român este imposibilă dacă acest sector vital rămâne tributar trecutului.
“Am venit în sistem din civilie, nu am poliţe de plătit şi nici nu am de gând să îmi asigur un loc călduţ în sistem, după ce nu voi mai fi ministru. Tocmai de aceea, voi merge mai departe, pentru că România merită un sistem prformant, în slujba cetăţeanului, fără niciun fel de coloratură politică”, a declarat Traian Igaş, în exclusivitate pentru Jurnal arădean.
Angajaţii MAI, arătaţi cu degetul
Trei luni de disponibilizari la MAI
Citiți principiile noastre de moderare aici!