Ineu. Cel mai important proiect pentru orașul Ineu și anume reabilitarea și modernizarea Cetății Ineului, este în așteptarea ultimelor avize care ar trebui să fie acordate în următoarea lună, astfel încât să înceapă lucrările propriu-zise.
Între timp însă, autoritățile locale se ocupă deja de colectarea obiectelor reprezentative pentru cultura locală și pentru zona folclorică Ineu, Șicula și Cermei, care vor face parte din colecția muzeului ce urmează a fi amenajat în cetate.
Prima donație
În cursul săptămânii trecute, Călin Abrudan, primarul orașului, a vizitat o colecția familiei Demeter, care a și decis să o doneze administrației locale pentru viitorul muzeu. “Este vorba de colecția de familie a domnilor Demeter Rudolf – ceasornicar, bijutier și Demeter Tiberiu – reparator radio-tv, care au strâns în decursul anilor sute de obiecte reprezentative pentru cultura locală din perioada imperiului austro-ungar, interbelică și post-belică. Donația către Muzeul Cetății Ineului este făcută de către urmașii acestora, prin doamna Demeter Melinda Lia și fiul Demeter Rudolf. Printre antichitățile pe care le are în custodie Primăria Orașului Ineu, a ajuns și o sabie de ofițer din perioada războiului de independență, dar și un ceaun din perioada imperiului austro-ungar!”, a explicat edilul local.
De la Șomoșcheș la Ineu
Un colecționar de seamă în zonă, Nicu Pintea, a adunat încă din tinerețe obiecte tradiționale românești, în deosebi din zona folclorică Ineu-Șicula, care sunt expuse în casa tradițională din Șomoșcheș. Colecția este impresionantă și cuprinde obiecte diverse, de o valoare culturală inestimabilă, fiind bine întreținută: porturi populare, cizme de Ineu și Șicula, șterguri, blide, lămpi, juguri, război de țesut, oale, linguri, unelte și altele, într-o cantitate considerabilă. Tocmai pe acest considerent administrația publică ineuană a inițiat o discuție privind mutarea muzeului din casa de la Șomoșcheș în Cetatea Ineului, iar colecționarul local a înțeles că dacă Cetatea Ineului devine funcțională cel mai bine se va păstra colecția sa într-un muzeu.
Câteva luni
„Ne ocupăm în mod activ de demersul legislativ pentru ca lucrările la Cetatea Ineului să demareze, însă dincauza birocrației, nu se poate începe proiectul pentru că se așteaptă semnarea unor avize de specialitate. Fiind un proiect de anvergură, se dorește ca odată început acest proiect să aibă toată documentația finalizată. Estimativ, în două sau trei luni de zile, odată cu sosirea avizelor, lucrările de reabilitare și modernizare la Cetatea Ineului vor începe”, spune primarul Călin Abrudan.
5 milioane de euro
Primăria Ineu a câştigat un proiect european în valoare de cinci milioane de euro pentru restaurarea cetăţii, fonduri alocate în cadrul POR 2014-2020. Urmare a reamenajării, Cetatea Ineului va deveni un punct de atracţie turistică destul de important. Mai ales că în interiorul cetăţii, chiar în camerele edificiului, vor fi realizate spaţii de cazare, dar și un muzeu. Planurile referitoare la amenajarea Cetăţii Ineului nu se opresc, însă, aici. Administraţia locală şi-a propus să încerce să atragă noi fonduri şi pentru amenajarea exterioară. „În forma ei iniţială, pe care a avut-o în secolul XVI, cetatea era hexagonală. Avem câteva bucăţi de ziduri care au rezistat încă de atunci şi vrem să le punem în valoare. Apoi, în exterior, vrem să refacem inclusiv canalul de apă care înconjura cetatea, ca şi sistem de apărare. Cel mai probabil, pentru aceste proiecte vom căuta finanţare în exerciţiul financiar european următor, cel pentru perioada 2021-2027”, anunța primarul din Ineu, în vara anului trecut.
Trimite articolul
XIata ca sep poate face si CEVA FRUMOS!!! Bravo comunitatii ineuane!!!! Deci,se poate daca n-ai pe aproape specialisti vizionari ca Gianina Pistru,Falca si alte tumori distructive!!!! Succes INEULUI!!! La INEU o cazarma a fost transformata in cartier de locuinte;fain realizat!!! In ARAD fosta cazarma din GAI se prabuseste ,cetatea se ruineaza la fel ca centrul vechi ….PDL renaste,Falca ranjeste triumfator…alegatorul mancurt cu privirea sticloasa jubileaza tamp..Peste urbe ca urmare a alegerilor din ”PNL” pluteste duhul rau al ”javrei ordinare”-base’ si duhoare de canal!!! ARAD 2021!!!!!
Primaria ineului se va gandi sa renoveze cetatea atunci cand acesta se va autodemola cu totul. Ei au alte griji, alte treburi ! Ii ,,felicitam,, pentru acesta mentalitate distrugatoare.