În opinia deputatului PNL Ion Şcheau, depolitizarea aparatului administrativ central şi local nu este o problemă simplă, aceasta depinzând şi de resursele umane de care dispune la această oră guvernul tehnocrat. În primul rând, spune Şcheau, „trebuie să identifici numirile politice, la nivelul miniştrilor, secretarilor de stat şi prefecţilor”. În privinţa celor din urmă, deputatul arădean găseşte că este nefiresc ca ei să fie, oficial, înalţi funcţionari de stat, dar să fie numiţi de Guvern. Normal ar fi să fie numiţi prin concurs sau să se revină la prefectul politic. „În momentul de faţă, sunt multe anomalii care trebuie corectate. În mod normal, Instituţia Prefectului ar fi alcătuită din tehnocraţi care să reprezinte comunitatea prin prisma legalităţii deciziilor puterii locale. Cu toate acestea, şeful instituţiei, prefectul, reprezintă Guvernul, care este politic, asigură punerea în aplicare a programului de guvernare. Cred că mai corect ar fi ca prefectul să redevină, pentru o perioadă, politic. Cel mai important lucru, însă, este profesionalizarea administraţiei, să nu se mai facă nicio numire pe criterii politice, ci pe competenţă profesională. Cei care vin la guvernare trebuie să-şi armonizeze agenda cu cea a cetăţeanului, începând de la cel mai înalt nivel şi terminând cu ultimul şef de la deconcentrate”, conchide Ion Şcheau.
Până unde mergem cu depolitizarea?
Până unde mergem cu depolitizarea?
Deputatul Ion Şcheau consideră că anomaliile din administraţie nu pot fi eliminate decât prin profesionalizare
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
Corala „Contrast”, Analia Selis, Maria Răducanu și Diana Selagea se numără printre invitați.
Mapamond
Austria s-a oferit din nou ca posibilă locaţie pentru găzduirea de negocieri de pace vizând încetarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, scrie marţi dpa.
România
Funcţionarii publici care au beneficiat de majorarea salarială de până la 50% pentru orele efectuate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile nu pot primi şi majorarea salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mapamond
Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat luni companiile să fie pregătite pentru un scenariu de război şi să îşi adapteze în consecinţă liniile de producţie şi distribuţie pentru a fi mai puţin vulnerabile la eventualul şantaj din partea unor ţări precum Rusia şi China, potrivit Agerpes.
1
Evenimente
Ziua Națională a României va fi marcată, la Arad, printr-o serie de ceremonii ce se vor desfășura la Cimitirul „Eternitatea”, în Parcul „Mihai Eminescu” și în Piața Catedralei.
UT Arad
Arădenii dau peste FC Botoșani cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului. Când ajung moldovenii acasă?
Local
425 de arădeni au primit cărți de identitate și cărți de identitate provizorii în weekendul alegerilor prezidențiale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!