ARAD. Şomajul tehnic plătit de stat în contextul pandemiei a fost reintrodus, luna trecută, şi va fi acordat până la 31 decembrie 2021. Companiile care îşi suspendă total sau parţial activitatea pot cere pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic plata unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul brut, din care se reţin contribuţiile obişnuite către stat. Astfel, angajaţii forţaţi să stea acasă primesc diferenţa, care poate fi de circa 1.300 lei net în cazul unui angajat în construcţii cu salariul de 3.000 lei brut.
Cine beneficiază
Ordonanţa nr. 111 din 2021 reglementează acordarea indemnizaţiei începând cu luna octombrie. Se acordă bani pentru perioada întreruperii temporare a activităţii, total sau parţial, “în contextul creşterii incidenţei răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 şi al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României”. De asemenea, beneficiari sunt şi salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice, cu excepţia salariaţilor aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.
În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și cel puţin un contract este activ, din care obţine venituri la nivelul indemnizaţiei, acesta nu va putea beneficia de indemnizaţia de şomaj tehnic. În schimb, dacă toate contractele sunt suspendate, angajatul beneficiază de indemnizaţia aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
Previziuni sumbre
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, Marinel Henteş, ne-a declarat că în luna octombrie au intrat în şomaj tehnic aproximativ 600 de salariaţi, însă timpul de la apariţia Ordonanţei 111 şi a clarificărilor privind aplicarea acesteia a fost scurt, iar mulţi angajatori nu au ştiut cum să procedeze. De altfel, agenţii economici au trimis cereri de plată pentru doar 30% dintre cei care au intrat în şomaj tehnic.
Situaţia va fi cu totul alta de luna viitoare, crede şeful AJOFM Arad.
“Este foarte probabil să ajungem şi chiar să depăşim cifra de 50.000 de angajaţi pentru care se cere plata indemnizaţiei. Am mai avut o situaţie similară anul trecut, în vârful pandemiei, dar acum ar putea fi şi mai mulţi beneficiari. Asta pentru că, spre deosebire de anul trecut, acum indemnizaţia este acordată şi în cazul suspendării parţiale a activităţii agenţilor economici. Astfel, dacă o companie îşi reduce activitatea şi trimite în şomaj tehnic doar o parte dintre angajaţi, aceştia pot beneficia de indemnizaţie. Anul trecut, plata era făcută doar în cazul agenţilor economici care şi-au suspendat total activitatea”, a explicat Marinel Henteş.
Conform AJOFM Arad, peste 3.000 de agenţi economici ar putea depune dosare în luna decembrie pentru plata indemnizaţiei aferente lunii noiembrie.
Procedura
Angajatorii trebuie să depună la AJOFM o cerere însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie. Documentele se vor depune în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară, urmând ca plata indemnizaţiei să se facă în conturile deschise de angajatori la instituţiile de credit în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor. Angajatorii vor plăti indemnizaţia salariaților în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea decontării sumelor. AJOFM Arad a anunţat că agenții economici vor transmite documentele electronic, la adresa de e-mail: arad@ anofm.gov.ro.
Trimite articolul
Xcind vad cit de “generos”e acest guvern, ma intreb de unde bani?
-
Nu-i vorba de generozitate din partea guvernului, ci, de criza care a început și care e factorul principal și aducător de astfel de proceduri.
-
criza care a inceput,ha ha ha in romania a inceput in 90,atunci cind imbatati de “democratie”am purces cu voiosie sa distrugem tot,in 95 industria+agricultura era la pamint,am devenit un stat emasculat numa bun de jecmanit de toti camatarii lumii,cind nu esti in stare sa-ti acoperi cheltuielile de consum si cersesti imprumuturi esti la mina celor care dau banii,si cind si din astia furi cu nesimtire sub privirile dobitoacelor care isi zic pompos popor ajungi unde sintem,asta am vrut asta avem,
-
Si nici 10% nu vor mai avea unde se intoarce la munca.
Frig , foamete, intuneric =.. guvernul meu..
ca tot dam ca exemplu Germania ar trebui si statul roman sa faca ca cel German, daca esti nevaccinat si te-ai imbolnavit nu primesti bani cat timp stai in carantina.
-
Asta de unde ai scos-o?
-
Pe bune de unde chiar ai scos acesta prostie
-
😂😂😂Cosmin ! tu chiar ca esti cretin , eu m am gandit ca simulezi , dar nu frate , esti unul autentic , un.. pur sange cretin !!! de nu o vaccina tac tu pe ma ta , ce bine era pentru omenire !!! era cu un cretin mai putin