„Atenție la ce scrieți!”; „Informați-vă doar din surse oficiale!”; „Nu creați panică!”. Le auzim zilnic și ni se tot repetă. Nu am putea spune exact dacă direcția acestor mesaje repetate obsesiv este de a ne recomanda, nouă, ca jurnaliști și mass-media, să ne informăm corect, sau mai degrabă se dorește ca în mentalul colectiv singura sursă demnă de încredere să fie Statul, prin vremelnicii săi conducători, indiferent de ce mai scrie presa. Și pentru că ne-am dorit să facem o informare corectă, să respectăm procedurile și să nu călcăm strâmb și pentru că pe stare de urgență regulile jocului se schimbă din mers, am urmat pașii legali.
Grupuri și comunicări
De la instituirea stării de urgență, au fost stabilite anumite reguli de comunicare, motivul invocat fiind evitarea pe cât posibil a unei stări de panică instalată prin știri fără confirmare oficială. Trebuie precizat, încă de pe acum, că instituțiile arădene, în mod special Inspectoratul pentru Situații de Urgență, au comunicatori pregătiți și competenți să răspundă în timp util solicitărilor privind liberul acces la informații, fie că le sunt adresate în scris sau verbal. Dar regulile jocului s-au schimbat. Din 21 martie, mai exact, s-a instituit o nouă ordine în comunicare. A apărut Grupul de Comunicare Strategică și doar el și nimeni altcineva poate oferi detalii legate de infectările cu COVID-19, testări, vindecări. Grupul în cauză dă câte o informare zilnică, o informare națională, fără a face prea multe trimiteri la situația din județe.
Solicitarea oficială
Pe 26 martie, după ce pe surse am aflat de cadre medicale infectate, de altele care doreau să demisioneze, dar și pentru că toate încercările la nivel local de a obține date concrete cu privire la situația din județul Arad au eșuat, ne-am adresat Grupului de Comunicare Strategică. Mai exact, am transmis o solicitare în baza Legii liberului acces la informații publice către Ministerul Afacerilor Interne, căci tot pe surse am aflat că nimeni nu avea vreun contact de la Grupul de Comunicare și Ministerul era singura legătură cu această structură nou-formată. Solicitarea cuprindea șase întrebări privind situația din Arad: câte teste au fost prelevate din Arad, câte infectări au fost confirmate în urma testelor, câte cadre medicale au fost testate, câte infectări au fost confirmate în rândul acestora, dar și al pacienților din Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, câte cadre medicale se aflau în izolare și, nu în ultimul rând, care era situația Spitalului în contextul pacientului „zero”. Nu solicitam sub nicio formă date cu caracter personal privind identitatea medicilor sau a altor arădeni infectați. Pur și simplu voiam la fel de mult ca oricare alt arădean să aflăm cât s-a testat și care sunt datele pentru Arad.
Pe 31 martie, primeam un răspuns din partea Ministerului Sănătății: „Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă Ministerului Sănătăţii, vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, aceasta a fost direcţionată către Direcţia de Sănătate Publică Arad, în vederea analizei aspectelor semnalate şi a identificării modalităţilor legale de soluţionare. Concluziile analizei vă vor fi comunicate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad”. Era un pas înainte. Aveam speranța că, fiind direcționați de la Centru către DSP, vom reuși să avem câteva cifre exacte. Trebuie menționat că în continuarea comunicării transmise de la Ministerul Sănătății era atașată și direcționarea făcută către DSP Arad.
Soluționare cu… redirecționare
„Redirecționăm spre competentă soluționare”. Acest mesaj le-a fost transmis celor de la Direcția de Sănătate Publică Arad chiar pe 26 martie (sic!). Pe 31 martie l-am contactat pe directorul DSP Arad, jr. Constantin Cătană. Explicându-i solicitarea transmisă de Jurnal arădean, ne-a spus imediat că doar Grupul de Comunicare Strategică poate răspunde. Am încercat să explicăm că tocmai de la Grupul de Comunicare ajunsesem, din nou, la el, dar n-am reușit să ne facem auziți. I-am redirecționat, încă o dată solicitarea, dar și mesajul pe care însăși Direcția condusă de jr. Cătană îl primise. Răspunsul a venit pe 2 aprilie. Scurt și irelevant. Îl redăm în integralitate. „Urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată la DSPJ Arad, vă comunicăm: *începând din data de 21.03.2020 informațiile referitoare la numărul de teste COVID-19 efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv, precum și starea de sănătate a pacienților, se comunică doar de la nivel central prin Grupul de Comunicare Strategică. *Pentru informații cu privire la situația cadrelor medicale ale spitalului Clinic Județean de Urgență Arad aflate în autoizolare, vă recomandăm să vă adresați Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. * În cazul tuturor persoanelor confirmate pozitiv la testarea COVID-19, Direcția de Sănătate Publică Arad efectuează anchete epidemiologice prin care se stabiesc contacții direcți ai cazurilor confirmate și se supraveghează conform Metodologiei de supraveghere a sindormului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) actualizată”. Pe scrut, DSP ne-a trimis din nou la Grupul de Comunicare.
În final, încercând să urmăm pașii indicați și să facem documentarea unor informații ca la carte, din surse oficiale, am reușit să aflăm … nimic. Grupul de Comunicare, prin Minister, ne direcționează la nivel local, așa cum ar trebui să se întâmple aceste informări, iar cei de la nivel local se acoperă de decizii, ordine și hârtii și ne trimit din nou la București.
De ce nu se permite o comunicare directă, facilă și corectă la nivel județean este greu de înțeles. De ce dacă DSP trimite zilnic sau la două zile informări către București, nu se pot transmite datele statistice și la nivel local, tocmai pentru o corectă informare, este peste putința noastră de înţelegere. Un lucru este cât se poate de evident: birocrația, comunicarea cu entități nedefinite – așa cum este acel Grup național – și repetarea obsesivă a mesajului „surse sigure”, ne fac să credem că dreptul de a ne informa și de a vă informa, pe dumneavoastră, cititorii noștri, nu se mai poate respecta.
În final, rămân niște întrebări fără răspuns: Ce are de ascuns DSP-ul arădean? Cine manipulează informațiile în condițiile în care sursele oficiale fac dribling cu mass-media?
Trimite articolul
XSunt atât de incompetenți ca sa nu spun imbecili, încât nu își dau seama ca lipsa informațiilor concrete și in timp real nu face altceva decât sa lase populație sarcina de a caută informații și de ASE informa din tot felul de surse îndoielnice și a se panica poate mai mult decât ar fi cazul!Exact ce vor sa evite ,panica ,exact asta se întâmpla!
Se pare ca tot mai multe dovezi apar impotriva statisticilor oficiale, atat la noi cat si in alte tari: https://www.luju.ro/in-romania-nu-se-mai-moare-decat-de-covid-managerul-spitalului-victor-babes-emilian-imbri-sa-anunte-zilnic-cate-decese-se-produc-cineva-de-la-suceava-a-spus-ceva-nu-mai-face-nimeni-niciun-diagnostic-se-pune-un-biletel-si-scrie-covid-s-a-intamplat-si-in-it