ARAD. Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a lansat, în parteneriat cu Ministerul Economiei, ediția cu numărul 19 a „Cartei Albe a IMM-urilor”. Lucrarea reprezintă cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM din România ce prezintă situația de ansamblu a mediului de afaceri în anii 2020 și 2021, impactul COVID, dificultățile cu care se confruntă IMM-urile, nevoile și sursele lor de finanțare, modalitatea în care inovează, intenția de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care țin cont în alegerea partenerului de business, constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcţii de susţinere şi dezvoltare ale mediului de afaceri românesc.
Cele mai importante aspecte semnalate în cadrul lucrării arată că principalele influențe negative asupra acestui sector economic sunt: pandemia de coronavirus – 67,74%, birocraţia excesivă – 39,96%, predictibilitatea redusă a mediului pentru IMM-uri – 39,61%, politicile statului de sprijinire a firmelor și populației in contextul actual – 38,53%, insuficienta capacitate a guvernului, parlamentului etc. de agestiona problemele economice – 34,41%.
În plus, 46,59% dintre antreprenori au sesizat o scădere a cererii interne, iar concurența neloială este încă o problemă pe care 40% dintre întreprinzători o resimt. De asemenea, creşterea nivelului cheltuielilor salariale a fost sesizată de 35,66% dintre respondenți, în timp ce unul din trei antreprenori consideră fiscalitatea ca fiind excesivă.
„Doar 7,90% din organizații au estimat că evoluția mediului de afaceri va fi favorabilă dezvoltării business-urilor lor, în timp ce 31,53% dintre aceştia nu intenţionează să acceseze fondurile structurale în 2021, iar 46,59% dintre IMM-uri se vor autofinanța în anul 2021”, explică Mihaela Breaz, președinte CNIPMMR Arad rezultatele acestui studiu economic.
Trimite articolul
XPandemia, birocrația, corupția, reavoința, hoția, ilegalitatea, și nu în ultimul rând ghinionul.