PECICA. Agitaţie mare în Pecica. Reprezentanţii companiei Panfora au fost prinşi de fermieri în timp ce încercau să culeagă date 3D din subsolul terenurilor din oraşul arădean. Oamenii din Pecica ne-au contactat pentru a ne transmite faptul că, în zilele în care toată lumea era liberă, respectiv sâmbătă, 30 aprilie, şi duminică, 1 mai, reprezentanţii companiei Panfora Oil & Gas au intrat pe drumurile agricole ale Pecicăi şi-au întins cablurile şi geofonii pentru a „scruta” subsolul terenurilor agricole.
„Luni dimineaţa am fost să verific culturile şi m-am trezit că pe drumurile agricole, dar şi, pe alocuri, pe terenurile oamenilor au apărut ţăruşi, cabluri şi diferite aparaturi. Am mers la cei care le montau şi i-am întrebat ce fac pe terenurile noastre. Aceştia nu ştiau decât limba maghiară şi nu ne-am putut înţelege. Într-un final, a venit un translator care ne-a spus că acolo se fac prospecţiuni 3D ale solului. I-am întrebat cine i-a lăsat să efectueze aceste lucrări, iar translatorul ne-a prezentat un document emis de către Primăria Pecica, document în care se precizează faptul că circulaţia pe drumurile agricole ale oraşului nu este îngrădită. Atât scria acolo. Nicio referire la culegere de date 3D, la prospecţiuni. Am alertat atât Poliţia, cât şi pe reprezentanţii Primăriei. Ulterior, montarea cablurilor şi a celorlalte aparaturi a fost sistată, urmând ca luni, 9 mai, să avem o întâlnire la Primărie cu toate părţile implicate”, ne-a spus unul dintre agricultorii din Pecica, chiar cel care i-a prins pe reprezentanţii Panfora în timp ce îşi montau cablurile de prospectare.
Acord de la Primărie
Contactaţi pe marginea acuzaţiilor care li se aduc, respectiv intrarea abuzivă pe drumurile agricole şi pe terenurile oamenilor, reprezentanţii Panfora Oil & Gas spun că ei ar fi avut un act în baza căruia puteau efectua prospecţiuni, dar acest act le-ar fi fost anulat chiar luni, 2 mai, după izbucnirea scandalului.
„Panfora Oil & Gas a intenționat să demareze procesul de culegere a datelor seismice la Pecica, județul Arad, ca parte a angajamentului asumat de executare a contractului de concesiune pentru perimetrul EX-6 Curtici. Compania a planificat să înceapă lucrările pe baza tuturor aprobărilor necesare, inclusiv din partea Primăriei, dar nu a continuat operațiunea, după ce a primit o altă notă care a anulat decizia inițială. Panfora Oil & Gas respectă întotdeauna prevederile legale și reglementările locale și naționale în vigoare și va continua lucrările numai după ce toate aspectele acestei proceduri vor fi clarificate de autoritățile locale. Așa cum s-a întâmplat și în trecut, pentru a răspunde preocupărilor fermierilor din zonă, compania intenționează să desfășoare toate activitățile necesare folosind tehnologii de ultimă generație. Acest lucru va permite companiei să exploreze noi hidrocarburi convenționale, petrol și gaze naturale în formațiuni de roci convenționale, chiar și în câmpuri care au fost explorate în trecut, când tehnologia modernă de măsurare a suprafeței 3D nu era disponibilă. Nu va exista niciun impact asupra mediului”, se arată într-un răspuns al companiei petroliere trimis către Jurnal arădean/Aradon.
Ce spune actul?
După cum am scris mai sus, toate părţile implicate vorbesc despre un act emis de Primăria Pecica şi în baza căruia se putea face, sau nu, explorarea terenurilor din zonă. Redăm mai jos textul integral al actului emis de Primărie:
„La cererea nr. 80/27.10.2020, referitor la proiectul <Lucrări de achiziţie de date geofizice tridimensionale (3D) pentru hidrocarburi, în perimetrul de exploatare-dezvoltare-exploatare (n.r. greşeala Primăriei, primul cuvânt trebuind să fie explorare) petrolieră EX-6 Curtici>, vă comunicăm că drumurile forestiere nu sunt în administrarea noastră. În ce priveşte circulaţia pe drumurile publice de pe raza UAT Pecica, respectiv drumuri comunale, drumuri agricole aflate în administrarea UAT Pecica, nu sunt necesare formalităţi sau alte acorduri suplimentare de la Primărie sau Consiliul Local, fiind drumuri publice deschise circulaţiei”.
În foaia invocată de Panfora se vorbeşte, ca atare, despre circulaţia pe drumurile publice, nicicum despre lucrări de achiziţie de date 3D.
Avocatul Florin Bornea, cel care luptă în instanţă cu Panfora de ani de zile, spune că această foaie nu are absolut nicio valoare în favoarea companiei petroliere.
„După cum scrie şi acolo, circulaţia pe drumurile publice nu necesită acorduri suplimentare, fiind liberă. Pe de altă parte, Panfora nu circulă pe drumurile publice, ci montează aparaturi pentru culegerea de date geofizice. Aceste activităţi sunt asimilate activităţilor de exploatare petrolieră, nu sunt doar plimbări pe nişte drumuri. Aşadar, în baza respectivei foi, Panfora nu avea absolut niciun drept să monteze aparaturi, cabluri şi ţăruşi pe drumurile agricole sau pe terenurile oamenilor. Pentru astfel de activităţi este nevoie de o hotărâre de consiliu local”, ne-a spus avocatul.
Au încercat să-i cumpere?
Fermierii din Pecica spun că reprezentanţii Panfora le-au „dat târcoale” în ultima vreme, încercând să cumpere teren agricol în zonă la preţuri supraevaluate.
„Am fost contactaţi de o casă de avocatură care s-a oferit să ne cumpere terenurile agricole la sume foarte mari, 15-18-20.000 de euro pe hectar. Ni s-a părut suspect că se oferă astfel de preţuri. Dar, după ce am căutat pe internet, am descoperit că este vorba despre aceeaşi casă de avocatură care a mai intermediat achiziţia de terenuri agricole pentru Panfora şi în zona Curticiului, moment în care am refuzat categoric ofertele lor”, ne-a spus un agricultor din Pecica.
În fapt, este vorba despre casa de avocatură care funcţionează ca o „umbrelă” pentru Panfora, casă de avocatură din care face parte şi secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, arădeanul Mihai Paşca, membru PNL Arad. Prin această casă de avocatură, în Curtici şi în Dorobanţi au fost achiziţionate terenuri agricole la preţuri foarte mari. În aceeaşi zi în care casa de avocatură a cumpărat terenul, l-a vândut mai departe către Panfora. Drept urmare, la Dorobanţi se forează deja sonde de către compania petrolieră.
Gaze de şist?
Lupta agricultorilor arădeni împotriva celor de la Panfora a început în urmă cu aproximativ 10 ani de zile. Panfora Oil & Gas, care este membră a grupului Mol Ungaria, a fost desemnată să prospecteze perimetrul petrolier EX-6 Curtici, care cuprinde toată parte de vest a judeţului Arad. În momentul în care statul român a oferit acordul către Panfora, compania petrolieră anunţa faptul că în zona noastră se vor căuta inclusiv gaze de şist. Iar explorarea acestor gaze ar provoca pagube iremediabile pentru mediu, otrăvind pământul, apa şi aerul din zonele în care sunt extrase. Ideea de exploatare a gazelor de şist a fost susţinută, în trecut, chiar şi de către preşedinţii Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, instituţia care a dat acel acord către Panfora. Acum, însă, reprezentanţii companiei petroliere spun că nu se mai caută gaze de şist, ci doar petrol şi gaze naturale convenţionale.
Trimite articolul
XStatu p#lii și al aventurii!!!!
Frate, dar cat rahat puteti mânca. Pana și acum când toată lumea vede cât de important e sa ne descoperim si sa ne exploatam resursele de petrol și gaze ca să nu depinem de rusi, voi o tot dați cu conspirațiile. Aveți un avocat Bornea care isi face imagine luptând împotriva unui interes public. Iar drumurile agricole sunt publice și nu poate fi îngrădit accesul pe.ele nici pt panfora nici pt altcineva. Iar culegerea de date seismice nu poate fi cenzurata de oameni. Pana una alta gazul și benzina se scumpesc iar oamenii simpli sunt prostiți și plătesc costurile. Nu Musca sau avocații sau Pandora sunt cei care suferă ci adevărat. Ca aia au bani cu toții.
-
Ești rău pe ulei omule…care “interes public”…?
Același interes care permite “băieților deștepți sa ia totul de pe seama gazelor din marea neagră, iar României 10% redevențe și gaz ioc…?
“Interesul public” pe pământul MEU este sa pot cultiva legumele de care am nevoie și sa pot bea apa pe care o iau din panza freatica…понимать?
“Interesul public” a emigrat din tara cel puțin de 30 de ani, acum se cultiva “interesul de gasca”… -
Ce prost esti! La gazele de sist extrase de la noi tara nu ar primi nici 10% din valoare. Dar cu asa tampiti ca tine nu ma mir ca toate resursele tarii sunt vandute la americani si la alti straini.
-
Magistratul mananci kakao de esti asa de prost sau ai luat si tu mita de la Panfora ca jegurile alea la Seitin ????
Treaba sta altfel decât acum 10 ani când s-au apucat sa caute gaze. Acum nu va mai sta nimeni după Musca sau avocatul Bornea sau niște agricultori daca se decide ca pt România trebuie scoase gaze și petrol de acolo. Indiferent ce scrie Aradon. Iar faptul ca secretarul de stat e implicat, spune și asta ceva
Numai așa se poate scoate un oraș la nivel suburban . Autoritățile locale iși pot aduce contribuția dacă v-or exista in viitor din cauza intereselor sau mergem pe principiu după noi potopul .
Concluzia e ca Pasca e mai tare ca Bornea 😃
În care țară din lumea asta își cere voie statul de la niște țărani sa își exploateze resursele. Care aparțin nouă tuturor. “Bade, ne dai voie sa scoatem petrolul? A nu? Bine, ne cerem scuze” hai sa fim serioși…. Apropo boșilor, a ajuns benzina 10 lei? Încă nu? Lasă că va da Musca bani de benzina
-
In tara in care iarba de proasta calitate e ieftina si o pot fuma cei că tine!
TARANUL ala la care te referi cu atâta dispreț a cultivat legumele pe care le-au pus pe masa părinții bunicii și străbunicii tai…da acum tu ești “euforic” ai Lidl și Kaufland la colțul blocului… -
in orice tara civilizata,proprietatea este sfanta. Daca vrei sa intri.imi ceri voie MIE, nu PRIMARIEI !!!
După ce ca sintem singura țara din UE ,care vinde trenul, străinilor, acum trebuie sa-i mai lăsam sa-l distrugă și ce a mai rămas. De ce nu explorează in UNGARIA, întrucât firma care face forajul este din Ungaria….? Consider ca prima probelema este mâncarea, iar cel care ne-o asigura este pământul,. Trebuie sa ,avem grije de pămînt,pe care străbunii noștri, bunicii noștri, părinții noștri l-au aparat cu bita, cu flinta, ..cu viata, iar noi ,îl vindem strainilor,…. Gazele..din mare din munți, din podișurile,…nu din cel mai fertil pămînt al tari.
Daca vor scoate gaze de sist dintr-o zona prin metoda fracturarii veti ajunge sa beti doar apa imbuteliata, voi cu nepotii su stranepotii vostri, deoarece nu veti mai avea apa potabila. Ganditi-va bine la acest lucru inainte de a va agita cu “scumpirea benzinei” . Sau poate nu va doare de ce va fi in 10-20 de ani, ca va intereseaza doar sa va umpleti burtile acum.
-
Oamenii simpli stiu asta ca mediul va fi distrus problema e la saracii ca pasca puse pe imbogatit am mai spus o romania e tara nimanui!
Cu sau fără gazul de la Pecica, benzina a fi la 10 Ron, 15 Ron, 20Ron etc. etc., iar preturile pe teren vor crește a fel. Într-o 100 de ani vor fi 100,00 de euro iar un litru de benzină va fi 100 de Ron ori mai mult, iar omul de rand va fi la fel de sarac ca acum.
Scrieți astasus și prindeți o in grinda pentru strănepoți dar să o scrieți în mai multe limbi sa poată să o citească că nu se știe ce limba vor vorbi.
O să vă spun o poveste (adevărată) :
Cu ani în urma ,când s-a construit lunia ferată în această parte a țării s-a stabilit ca ea să treacă prin localitățile cele mai prospere .Intr-una din localitățile un grup de oameni bogați, influenți , închipuiți ,infatuati și SLABI DE MINTE care creșteau GASTE s-au opus ca linia de tren să treacă prin localitatea lor spunând ca le sperie și le calcă gâștele neînțelegând ca A VENIT PROGRESUL PESTE EI . Traseul liniei a fost schimbatl .Localitățile prin care trece linia de tren s-au dezvoltat iar localitatea cu crescătorii de GÂȘTE au rămas cu gâștele. Locuitori din PEECICA ați făcut din Pecica – PECICA .NU faceți din nou din PECICA -Pecica din cauza unora FĂRĂ MINTE . Vă sfătuiesc sa înțelegeți ce vremuri trăim.
-
trezeste te suntem in 2022 lasa gastele!
Tara asta a fost vanduta deja…..atentionez fermierii pecicani sa fie vigilenti si sa-I DEA AFARa DE PE TERENURILE LOR PE TALHARII DE LA PANFORA!
Panfora=Pașca=PNL Arad=Stoian de la prefectura Arad condusă de prefect UDMR=MOL Ungaria = Gheorghe FALCĂĂĂ !!!!
Fara gasca profitoare nu se poate? Pasca, baiat gigel, a fost promovat la capitala(nu ptr merite deosebite) ca pin casa lui de avocatura, haita din pnl sa-si poata face afacerile, sa dea tunuri…..e rost de cascaval baieti?