ARAD. După zece ani de lupte juridice, după milioane de euro cheltuite de Panfora Oil & Gas, după procese nesfârşite, dar şi acţiuni purtate la limita legii, firma maghiară, subsidiară a companiei MOL, se vede obligată să plece cu coada între picioare din judeţul nostru. Informaţia ne-a fost confirmată chiar de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
În anul 2012, Panfora obţinea licenţa pentru explorarea subsolului din perimetrul EX-6 Curtici, în numele şi pentru MOL Ungaria. Încă de atunci, se susţinea faptul că este vizată căutarea şi, ulterior, exploatarea gazelor de şist care s-ar afla în subsolul din judeţul nostru. Această veste a dus la organizarea unor serii de proteste, atât în municipiul Arad, cât şi în localităţile care erau vizate de măsurătorile pe care urmau să le facă maghiarii.
Ulterior, însă, reprezentanţii Panfora au ţinut să precizeze că ţinta lor nu ar fi gazele de şist, ci petrolul şi gazele convenţionale. Dar „bomba era deja detonată”, iar un grup de iniţiativă a constituit Asociaţia „Salvăm Câmpia de Vest”, asociaţie care a început un adevărat război cu cei de la Panfora.
După ce firma maghiară a început să ameninţe proprietarii de terenuri cu diverse repercusiuni, avocaţii asociaţiei, în frunte cu Florin Bornea, au deschis o serie de procese în care au demonstrat, cu legea în mână, că adevărul era de partea arădenilor, şi nu a firmei care încerca să intre abuziv pe terenurile oamenilor. Ulterior, văzând că pierd procesele pe linie, cei de la Panfora Oil & Gas au recurs la altă soluție: au început să solicite primăriilor din perimetrul EX-6 Curtici hotărâri de consiliu prin care să li se permită accesul utilajelor de măsurare pe drumurile agricole. Practic, cu ajutorul unor autospeciale uriaşe, compania petrolieră îşi propunea să măsoare volumul de hidrocarburi din subsol. Dar şi în acest caz, cu mici excepţii, consiliile locale au votat, pe linie, împotriva solicitărilor emise de Panfora. Drept urmare, compania a deschis o nouă serie de procese, de această dată împotriva primăriilor şi consiliilor locale, dar şi aceste acţiuni au fost respinse de justiţie. În final, firma s-a văzut în incapacitatea de a îşi duce la bun sfârşit angajamentele contractuale şi a renunţat la intenţia de a „radiografia” subsolul judeţului nostru. Dar nu neapărat de bunăvoie, ci pentru că, timp de 10 ani, nu a reuşit să facă mai nimic.
Ne explică reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale:
„Urmare a solicitării dumneavoastră, privind prelungirea contractului şi autorizaţiei de explorare în perimetrul EX-6 Curtici, vă comunicăm că societatea Panfora Oil & Gas SRL, în calitate de Titular al Acordului de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul EX-6 Curtici a transmis o notificare privind încetarea acordului petrolier de concesiune, având în vedere că termenul de execuţie al fazei I a perioadei de explorare a expirat la sfârşitul lunii iunie 2022. În prezent, acest acord de concesiune este în proceduri de încetare, conform prevederilor legale şi contractuale”.
Panfora avea la dispoziţie 10 ani să finalizeze etapa I a contractului, respectiv prospectarea subsolului şi culegerea datelor, dar nu a reuşit să facă acest lucru în termen. Drept urmare, concesiunea încetează, iar Panfora se vede obligată să abandoneze contractul.
Declaraţii victorioase
Am luat legătura cu doi dintre artizanii acestei victorii grele, poate cei mai importanţi dintre cei care au dus războiul până la capăt. Este vorba despre avocatul Florin Bornea şi omul de afaceri Dimitrie Muscă.
„După o perioadă de 7 ani și peste 50 de procese, purtate atât cu proprietarii de terenuri, cât și cu autoritățile locale, instanțele din Arad și Cluj-Napoca au stabilit definitiv că Panfora Oil & Gas SRL nu are dreptul să prospecteze pe terenurile arădenilor și nici pe drumurile publice, ci doar pe terenurile pe care au obținut un drept de folosință, drept pe care însă arădenii nu l-au acordat. Cu privire la cele 4 sonde de explorare, pentru a ne asigura că acestea nu vor avea un impact semnificativ asupra zonei noastre, am participat la toate întâlnire publice, am formulat numeroase obiecțiuni la raporturile privind impactul asupra mediului generat de acestea. Probabil din cauza acestor condiții stricte de mediu în care trebuiau realizate, Panfora Oil & Gas SRL nu a mai forat nicio sondă din cele 4 aprobate.
În aceste condiții, cum faza de explorare s-a încheiat la data de 29.06.2022 fără ca Panfora Oil & Gas SRL să realizeze vreo operațiune de explorare, ANRM a dispus încetarea acordului petrolier, fiind în prezent în derularea acestei proceduri legale”, a spus Bornea.
Dimitrie Muscă a declarat că „am reuşit să câştigăm un război foarte greu. Dar cu atât este victoria mai frumoasă. Şi asta mai ales că vorbim despre sănătatea noastră, a tuturor. Pentru că nu doar curticenii ar fi avut de suferit din cauza exploatării gazelor de şist, ci toţi locuitorii judeţului. Iar protestele la care au participat mii de oameni din localităţile judeţului au arătat că ne pasă de soarta noastră, de sănătatea noastră, a copiilor şi nepoţilor noştri. Vreau să le mulţumesc tuturor arădenilor care nu s-au lăsat păcăliţi de cei de la Panfora, vreau să îi mulţumesc avocatului Florin Bornea, care a răspuns <prezent> oricând a fost solicitat, vreau să mulţumesc primarilor care nu le-au permis celor de la compania petrolieră să intre pe drumurile agricole. Cu mici excepţii, primarii şi consiliile locale au fost alături de noi. Şi, pe această cale, vreau să le atrag atenţia guvernanţilor despre cum vor decide mai departe, când vine vorba despre exploatarea gazelor de şist. Pentru că, odată cu această victorie, a fost creat un precedent şi, în baza acestuia, ne vom lupta până în pânzele albe cu oricine va vrea să atenteze la sănătatea noastră, a arădenilor”.
Trimite articolul
XTrebuia in 2012, dar e bine si asa…
mare teapa au luat fratii unguri…
-
Asa se intampla cand vrei sa dai tzeapa, ti se intoarce impotriva…
mda si pnl era ifinpt bine la panfora… Avocatii lor erau aia aia de la pasca si asociatii. deci mihai pasca de la pnl….
-
Da sa nu uitam ca ponta pinochio i a chemat si le a promis gaze , sa nu faca ungurii scandal ca exploateaza rosia montana…nu sunt impotriva la exploatatea resurselor dar nici pt 2 lei redeventa da nenorocesti cel mai bun teren si resursa de apa .
BRAVO!!
Felicitări!!!!
sa va dea domnu sanatate domnule musca asa cu ne dati si dvs din avion
Ar trebui sa” mulțumiți “și avocatilor care au cumparat în nume propriu ieftin ,teren de la țărani și apoi l-au revandut scump firmei de prospecțiuni șisturi.
rusine sa va fie ca multi oameni din zona au pregatire la sonde si putea si ei castiga cat sa isi intretina familiile
-
clar am avut la astia loc de sondor mecanic 2300 euro pa luna acuma ce le dau la copi samance
Căta prostie, lasă frate să exploateze, dacă Voi nu sunteți în Stare, că e tot spre binele țări…
Ca PAnfora a fost data afara e una. Dar sa stai pe o comoara ca si gazele de sist, si sa nu le exploatezi in folosul omaniei, asta denota incompetenta la nivel guveramental. Navele incarcate cu GNL american aduc acum astfel de gaze in Europa si, concomitent, beneficii ennorme firmelor respective. Bineinteles, toata zvonistica legata de eventualele “dezastre ecologice” , cauzate de exploatarea gazelor de sist, conform si pozitiei oficiale a Ministerului Mediului, sunt scorneli.
Doamne ajuta. Asa trebuie sa ne apărăm toată tara. Mii de mulțumiri acelora ce lupta pentru România. Un pas înainte înspre România Liberă.
-
Asa iti aperi tara? Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta. Care-i problema ca pe criza asta scoteai gaze si petrol?
de ce ii da afara ca sint unguri????
ca dadeau de lucru laoamneni
Da ca la Seitin primarul Pnl cu vicele si secretarul au dat un act pentru Panfora sa caute gaze de sist si i-a prins consilierii locali ca au dat actul la Panfora fara sa stie consiliul local si sa fie data hotarare de consiliu.
Vorbeste lumea in Seitin ca primaru si vicele de la Pnl cu secretarul au luat o spaga groasa sa dea actul ala.