ARAD. La şapte ani distanţă de la momentul în care au început „asaltul” asupra zonei Curtici, reprezentanţii Panfora Oil & Gas vor să intre cu prospecţiunile pe toată zona cuprinsă între Pecica şi Nădlac. Reprezentanţii companiei au anunţat că vor să înceapă explorarea pe raza oraşelor Pecica şi Nădlac şi a comunelor Semlac, Şeitin şi Peregu Mare. Unele dintre primării au primit din partea companiei petroliere solicitări în care li se cere adoptarea unor hotărâri de consiliu local prin care utilajele de măsurare ale Panfora au voie să circule pe drumurile agricole şi să adune datele referitoare la bogăţiile subsolului.
Primăria Nădlac chiar a introdus în şedinţa următoare a consiliului local un punct care se referă la solicitarea celor de la Panfora. Dacă, în primă fază, se vorbea despre un proiect de hotărâre care să permită intrarea utilajelor pe drumurile agricole, pe ordinea de zi apare o altă situaţie: proiectul de hotărâre s-a transformat într-o discuţie despre intenţia celor de la Panfora. Contactat pe marginea acestei situaţii, Ioan Mărginean, primarul Nădlacului, a declarat că „am primit solicitarea celor de la Panfora şi am primit şi adresă de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, adresă în care se specifică faptul că Panfora Oil & Gas nu caută gaze de şist. Totuşi, am decis ca, în această şedinţă, să solicităm prezenţa unor reprezentanţi ai companiei petroliere care să ne explice în detaliu care sunt intenţiile lor. Drept urmare, aceştia vor fi printre noi şi ne vor răspunde la întrebări şi nelămuriri. Am chemat la şedinţă şi reprezentanţi ai agricultorilor, pentru a afla informaţiile de care au nevoie. Cel mai probabil, un proiect de hotărâre în acest sens ar putea fi supus votului în şedinţele viitoare”, a spus primarul Nădlacului.
Nu îi vor
Parte dintre nădlăcani şi-au spus, însă, alegerea încă de pe acum, înainte de orice discuţii. Milan Kelo, care este administratorul unei cooperative agricole din Nădlac, dar şi consilier local din partea UDSCR, ne-a declarat că se poate lua în discuţie explorarea celor de la Panfora, dar numai cu o singură condiţie: realizarea unui studiu de impact. Până atunci, nu vor crede că nu se caută gaze de şist. „Nu discutăm aici doar de agricultori, dacă este vorba despre gaze de şist, ci despre distrugerea pânzei freatice. Dacă se exploatează gaze de şist, în câţiva ani nu vom mai putea folosi apa din subsol. Oamenii nu vor putea nici să folosească apa de la robinet, nici să le dea animalelor din curte fără să le otrăvească. Proiectul de hotărâre privind aprobarea folosirii de către Panfora a drumurilor agricole a fost propus pentru şedinţa din 24 noiembrie. Primarul s-a repoziţionat şi a anunţat că vrea mai multe informaţii. Ţinând cont de faptul că la şedinţa Consiliului Local vor fi prezenţi şi cei de la Panfora, vom avea nişte întrebări cât mai complexe pentru ei, la care aşteptăm răspunsuri complete. Vom încerca să tragem de timp până când România va respecta Directiva Europeană 2001/42/CE şi va fi solicitat un studiu şi o dezbatere referitoare la investiţia pe care doreşte să o facă Panfora”, a declarat Milan Kelo.
Trimite articolul
XAceste lucruri se intampla de ani buni pe teritoriul judetului si inca nu s-a auzit din partea Consiliului Judetean nimic…,sa inteleg ca aceasta tacere este platita …?!?!?!!
Asta e ca si ala care intra in magazin cu masca si pistolul in mana in magazin si intrebat: ma, tu ai vrut sa jefuiesti magazinul. Hotul: nuu , da de unde 🙂 am vrut sa simulez ca si cum l-as jefuii! Daca aveau numele firmei tembelii Green planet erau pe felie. daca nu a mers la Curtici poate cedeaza un prost undeva ca stiu sa insiste baietii 🙂
Dupa ce s-au scos terenurile din circuitul agricol pentru a face loc explorarii/exploatarii de petrol si gaze de orice fel si apoi o sa vreti sa faceti din nou agricultura cam cine credeti ca mai are incredere sa mai cumpere de la voi produsele agricole?
Așa, “bravo” , DISTRUGETI TOATE TERENURILE FERTILE din Câmpia de Vest a României si-apoi o sa cumparam mâncarea din Ungaria si din UE, LA PRETURI ASTRONOMICE !!! 😡
Si asta, cu COMPLICITATEA TACITÂ a autorităților!
Alooò, PNL, tot “ciuma rosie” e de vina si acum…? Dar pt împrumuturile de anul asta, de peste 25 miliarde de Eu si deficitul de peste 9,1, tot PSD-ul e de vină sau voi, care ati ajuns mai rău ca ei la complicitatea DISTRUGERII României.
Dupa păduri, ape, acum distrugeti si câmpiile fertile, mizerabililor !!! 😠
-
Si am mai uitat ceva:
– pânza freatică DE APĂ POTABILĂ EXCELENTĂ, pe care o are Aradul și imprejurimile sale;
– de asemenea izvoarele geotermale, excelente pt tratamene.Toate astea pot fi usor compromise de hidrocarburi si cianuri, prin perforarea straturilor minerale, la foraj, sau prin fracturarea hidraulică.
Ok, ni se “garanteaza” că totul este “safe”, ca doar “nu-i doare gura”…
Si daca totusi se intampla…?! Ati vazut vreodata pe cineva sa indrepte răul facut?
Or sa spuna: “Oups, pardon, s-a întâmplat…! Ne scuzati…, noi am plecat…”
Iar aradenii (ma refer la judet) rămân cu rahatul facut de ei …Repet intrebarea: de ce nu fac aceste prospectiuni in Ungaria, în partea maghiara a Câmpiei de Vest?
-
Nu. Chinezii ca au lasat virusul sa zburde si nu au oprit pandemia cat se putea controla.
Dane, nu mai dezinforma. Ponta (PSD!!!) in 2013 le-a dat dreptul la prospectiuni si foraje. La fel a vrut sa faca si cu zacamintele de la Rosia Montana.SI in final sa iti raspund, DA! tot “ciuma rosie” e de vina si acum. Faptele si Vinovatia lor nu se prescriu, nici nu se transcriu pe numele altora!
-
Deci sa inteleg, dupa conceptul vostru, ca, daca un “bou” arunca o piatra in râu, atunci nu se mai gasește nici un “deștept” s-o scoată, pt că … e mai simplu si MAI CONVENABIL să arătam cu degetul spre “bou”, iar apoi “SĂ NE CULCĂM PE-O URECHE”, decât să ne străduim să “scoatem piatra aruncată de bou”…!!!
Daca ASTA E TOT ce puteti, lasati-va dracului de politică si de administratie publică!
Lasati pe altii care pot (sau, cel putin încearcă) sa repare ce-a stricat “boul” !Voi, din câte văd, incercați un singur lucru: sa va bagati incompetenții (exact ca PSD-ul si “ramurile” sale adiacente) în toate posturile “călduțe”.
Aaa, si era sa uit: sa vă lamentați “de greaua mostenire lasată de ciuma rosie” …
-
Abia astept să se încheie campania electorală să dispară meclele și bannerele astea de pe Aradon. Oricum pe unii care sunt deja de 8 ani în parlament și mai vor âncă 4 ani, îi știm. Nu au făcut nimic, dar absolut nimic. Nici gura nu și-au deschis-o nici nu am auzit de ei să fi făcut ceva. Au dormit bine mersi pe un purcoi de bani 8 ani acolo. Dar mai vor. E bine acolo, trai pe vătrai. Votați-i să nu le tulburăm somnicul.
Vine Tzanca Uraganu la Arad, și-a arătat Daniela Crudu tatele. Se blochează situl de comentarii. Articol despre gazele de șist, 3 comentarii. După aia o sa zicem…. A, pe mine nu m-a informat nimeni personal ca aia or sa vina. Parca și ne-o meritam câteodată. Lasă că ne mobilizam mai târziu când sunt deja instalați și le plătim compensații dacă nu-i mai dorim.
Cum se poate ca criminali sa fie lasati sa intre pe terenurile oamenilor si autoritatile sa nu intervina ??? Care a luat banii ???
După ce au pierdut toate procesele cu proprietarii de terenuri, instanțele spunându-le că trebuie să obțină un drept de folosință pe terenuri pentru a putea prospecta, acum încearcă să desfășoare prospecțiunile pe drumurile publice, deși legea nu le permite acest lucru. Nici nu are relevanță dacă caută petrol, gaze sau gaze de șist.
Legea petrolului impune ca operațiunile petroliere să se desfășoare numai pe un teren asupra căruia titularul de acord petrolier are un drept de folosință. Panfora nu are cum să obțină drept de folosință asupra drumurilor publice, atâta timp cât tot legea petrolului stabilește modalitățile de obținere a acestui drept de folosință, prin: vânzarea-cumpărarea terenurilor, schimbul de terenuri, închirierea terenului, exproprierea, concesionarea terenurilor sau asocierea dintre proprietarul terenului și titularul de acord. Mai mult decât atât, legea drumurilor interzice ocuparea, sub orice formă, chiar și temporară, a părții carosabile sau a acostamentului drumurilor. Astfel, această cerere a Panfora trebuia respinsă din start, pentru că legea interzice desfășurarea de operațiuni petroliere pe drumurile publice și nu să se piardă timp cu tot felul de întâlniri.
Și bunul simț îți spune că nu poți să îi lași să prospecteze pe drumurile comunelor și orașelor. Dacă apar fisuri la casele de văiugă, trimiți oamenii să meargă la Cluj să îi dea în judecată să li se plătească daunele?
Și dacă or să găsească petrol și gaze, o să stăm toți cu sondele sub geam, sau vor să ne mute pe toți în altă parte?
Din perimetrul petrolier EX 6 – Curtici nu face parte doar Curticiul, cum cred mulți, ci are o suprafață compactă de aproape 1000 de kmp, care cuprinde toată partea de câmpie a județului Arad, din Păuliș până la Nădlac, inclusiv municipiul Arad, iar înspre nord, până la Chișineu Criș.
Așadar, chiar dacă nu au primit până acum, toate primăriile din acest perimetru petrolier vor primi cereri de la Panfora să li se permită să prospecteze pe drumurile publice, inclusiv Primăria Arad și Consiliul Județean Arad.
Oameni buni, treziți-vă, până nu e prea târziu! Toți suntem afectați, nu doar curticenii!
daca astia se instaleaza, pa apa potabila in zona 😉
Probabil cauta riul subteran de titei, foarte interesant lojele masonice din Europa au distribuit citeva harti niste copy dupa Kridanes 33 unde sint indicate cu exactitate locurile cu titei. In spatele solilor de la Panfora se ascund viitori stapini ai lumii.
Musca nu se lasă, el e baronul local cu interese, ia sa vedem unde cotizează! Se bazează pe dezinformare dar el e însetat de bani! Ce a făcut el pt Arad? Numai interesele lui sunt prioritare! Dar când a omorât peste 100 de căprioare ca ii mâncau ce avea insemantat acești oameni manipulați de ce au tăcut!? Rușine, când va deșteptat?
Gherasim, câți bani ai luat de la musca pt articol? Ești chiar penibil, o trompetă a lui musca(ce nume)