ARAD. Ultimele demersuri ale celor de la Panfora Oil & Gas, de a intra forţat pe drumurile agricole ale comunelor arădene cuprinse în perimetrul EX-6 Curtici, s-au lovit de refuzul definitiv al instanţelor. Reamintim că, anul trecut, mai multe consilii locale din comunele şi oraşele din vestul judeţului au adoptat hotărâri în baza cărora accesul vehiculelor de prospectare a subsolului a fost total interzis. Asta, după ce Panfora a solicitat respectivelor comune şi oraşe acceptul ca autospecialele respective să circule pe drumurile agricole, proprietate ale unităţilor administrativ-teritoriale, mai exact permiterea accesului. Totul, în speranţa că, dacă nu au reuşit să intre pe terenurile proprietate a persoanelor fizice din localitățile vizate, vor reuşi să înduplece măcar primăriile să fie lăsaţi pe drumurile agricole. Însă socoteala de acasă a celor de la Panfora nu s-a potrivit cu cea din târg. Aproape în unanimitate, consiliile locale au adoptat hotărâri prin care interzic accesul celor de la Panfora pe acele drumuri.
Cu respectivele hotărâri în braţe, avocaţii companiei petroliere au mers la Tribunalul Cluj, unde au deschis o serie de procese, prin care au solicitat anularea respectivelor hotărâri ale consiliului local, fapt ce ar fi „deschis” drumurile agricole pentru utilajele de prospectare. Doar că judecătorii de la Cluj au respins pe bandă rulantă cererile celor de la Panfora Oil & Gas. Aşa că procesele s-au mutat la Curtea de Apel Cluj, după ce compania petrolieră a înaintat recurs faţă de sentinţele tribunalului.
Curtea de Apel Cluj a tranşat definitiv şi un prim proces intentat de Panfora: compania petrolieră poate să îşi ia adio de la drumurile agricole ale comunei Semlac.
„Respinge recursul declarat de reclamanta Panfora Oil & Gas SRL împotriva sentinţei civile nr. 3225, pronunţată în dosarul nr. 2342/117/2021 al Tribunalului Cluj, pe care o menţine în întregime. Obligă recurenta să plătească intimatei UAT Comuna Semlac suma de 2.200 de lei, cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este definitivă şi executorie”, se arată în hotărârea Curţii de Apel.
După cum am precizat, această sentinţă este una definitivă şi nu mai poate fi atacată. Drept urmare, un lucru este sigur: Panfora nu va intra pe drumurile agricole ale Semlacului.
Alte procese
Pe lângă cel al comunei Semlac, mai există o serie de alte procese care aşteaptă decizia Curţii de Apel Cluj, după ce Tribunalul Cluj a respins solicitările avocaţilor de la Panfora. Oraşele Sântana şi Nădlac, dar şi comuna Dorobanţi, au ajuns cu procesele în fază de recurs, la Curtea de Apel. Alte comune şi oraşe, care au deja sentinţă favorabilă în primă instanţă, vor continua demersurile juridice la Curtea de Apel.
„Cel mai probabil, prin sentinţa care vizează comuna Semlac, se va crea o practică judiciară şi în ceea ce priveşte celelalte comune şi oraşe care se luptă în justiţie cu Panfora. Putem spune că, pentru moment, compania petrolieră nu va putea efectua prospecţiunile în localităţile din judeţul Arad”, ne-a spus Florin Bornea, avocatul care reprezintă interesele primăriilor din judeţ în procesele cu Panfora.
Miza: gazele
Reamintim cititorilor noştri faptul că arădenii din localităţile cuprinse în perimetrul EX-6 Curtici duc o luptă lungă cu Panfora, o luptă veche de zece ani de zile. Compania petrolieră este acuzată de faptul că ar intenţiona să prospecteze şi, ulterior, să extragă gaze de şist de pe terenurile vizate. Gazele de şist ar produce pagube iremediabile de mediu. Pe de altă parte, reprezentanţii Panfora susţin că ei caută doar resurse minerale convenţionale, respectiv ţiţei şi gaze naturale. Asta chiar dacă, în câteva rânduri, atât grupul petrolier MOL, care deţine Panfora, cât şi reprezentanţi ai Agenţiei Naturale pentru Resurse Minerale au recunoscut faptul că se doreşte exploatarea gazelor de şist.
Trimite articolul
XSub nici o forma nu au ce cauta sa otraveasca paminturile noastre sa foreze la ei, dar acolo nici nu indraznesc sa intrebe daca au voie sa faca asemenea forari au incercat la noi ne cred mai prosti,ei uite ca sau inselat un nu hotarit inpotriva lor.
Democrația capitalista are și părțile ei bune, tu spui nu, dar băieții au voie legal sa insiste și când citesc printre rânduri de ei ma ia un fior de nervi. Am înțeles ca stau în Cluj pe 21 decembrie într-un bloc office, cum ar fi sa fie expulzați din tara ca reprezinta o amenințare directa asupra traiului și integrității sociale
Prostia românului este proverbială,începând cu bulgărele de sare și ………..#rezist.
-
Detaliază puțin.
-
nu are cum,ar trebui sa gindeasca…si asta doare
-
Destupă-ți mintea și o să înțelegi!
-
-
Cu sonda de la Dorobanti cum ramane? Se face sau nu?
Duca-se invartindu-se, sa faca prospectare in Siberia, daca vor, acolo e si metan din permafrost.
SA VINA SI LA MINE LA DOROBANTI CA MI O FACUT PRET BUN LA 5 HECTARE !!!
Bine dar încă sunt sonde petroliere la Turnu pe tarla si ferme si culturi si o așa zis fabrica de rezistente boilere siiiii vine satul mai mergem spre Pecica angajati niște hoți notoriii
Nadab nu nadaban
Și la 7km de Semlac, la Seitin, au aviz favorabil din partea actualului primar, fostul vice și actualul secretar
Tara asta e blestemata n se poate face nimic in ea eevtual furat .
In conditiile in care Romania are nevoie de hidrocarburi, ca sa devina independenta de livrarile din Rusia, a renunta la exploatarea rezervelor existente este o idiotenie. Mai ales ca in zona mai sunt foraje pentru titei.
-
Exploatam din Marea Neagra. E suficient. Nu trebuie sa distrugem agricultura.
-
sanatatea ne-o distrugeti voi cu agricultura necontrolata, cu pesticide aruncate din avion cu nemiluita si cu drumuri agricole arate
-