Suspiciune de poluare la Sâmbăteni, neconfirmată până acum de autorități. În localitate s-a răspândit zvonul că pânza freatică este afectată de un depozit de deșeuri provenite de la o fabrică de aluminiu din județul nostru, iar unii localnici au depus plângeri la autorități și au cerut să se investigheze situația.
Pe un teren privat din localitate, unde există o balastieră, sunt depozitate câteva mii de tone de reziduuri care arată ca zgura de culoare neagră. Deșeurile au rezultat din topirea aluminiului și, conform documentelor existente, ar fi fost tratate de o firmă specializată care își desfășoară activitatea pe platforma fostului combinat chimic din Vladimirescu, unde mai activează numeroase alte firme.
Societatea care se ocupă cu neutralizarea reziduurilor de la fabrica de aluminiu are toate autorizațiile necesare și a fost verificată de autorități, numai că unii localnici din Sâmbăteni suspectează că nu toată cantitatea de deșeuri care ajunge în sat a fost decontaminată.
„Au venit de la Garda de Mediu și au luat probe, dar numai de la suprafață, unde, probabil, era așezat un strat de zgură nepericuloasă. Ar fi trebuit să ia din adâncime pentru a găsi deșeuri care poluează”, crede un localnic. „Zgura asta este în neregulă, are un miros înțepător, parcă de sulf. Uneori se simte în toată localitatea mirosul”, spune un alt localnic.
Oamenii au diverse teorii. Ei se tem că pânza freatică poate fi contaminată, astfel că nu ar mai putea folosi apa din fântâni nici la irigat. Mai mult, unii cred că aceste deșeuri sunt radioactive.
Reprezentanții Gărzii de Mediu nu au oferit declarații pe acest subiect și ne-au direcționat către Primăria Păuliș, căreia i-a transmis un raport însoțit de un buletin de analize. Conform documentului, deșeurile sunt nepericuloase și pot fi folosite pentru diverse lucrări, precum acoperirea gropilor de pe drumuri agricole sau pentru nivelarea terenurilor.
Primarul comunei, Ioan Turcin, spune că a primit acest buletin de analize, însă este unul vechi, din 2016. ”Depozitul de la Sâmbăteni, situat aproape de albia Mureșului, a acumulat peste 3.600 de tone de reziduuri. Consider că sunt binevenite sesizările cetățenilor și ar trebui să luăm toate măsurile care se impun pentru materialul care s-a depozitat. Sunt de acord cu nemulțumirile oamenilor, dar numai în baza unor probe putem spune că acest material este toxic. Nu vom accepta depozitatea materialelor care nu corespund din punct de vedere al sănătății. Săptămâna trecută, au fost prelevate noi probe, la care așteptăm răspunsul Gărzii de Mediu”, spune edilul.
Zilele trecute, când au fost prelevate noile probe, în control au mers mai multe instituții sesizate de localnici și de Primăria Păuliș, respectiv Garda de Mediu, Prefectura, Administrația Națională ”Apele Române” și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
”Stabilizate și nepericuloase”
În răspunsul din 4 aprilie 2017 trimis de Garda de Mediu Primăriei Păuliș se arată că în timpul verificărilor pe teren ”s-a constatat că pe o suprafață de aproximativ 1.000 metri pătrați, într-o groapă de împrumut și pe marginea acesteia, situată pe malul drept al râului Mureș, la o distanță de 150 metri de mal, a fost depozitată anterior o cantitate mare (de ordinul miilor de tone) de substanță sau amestec cu aspect cenușiu care degajă miros de amoniac și care după aspect provine de la topirea secundară a aluminiului, fiind zgură de sare”.
Comisarii de mediu arată că au verificat atent firma și că aceasta îndeplinește procedurile legale de funcționare, iar deșeurile sunt ”stabilizate și nepericuloase”.
Mai adânc în depozit
Localnicii spun, însă, că nu se vor liniști până când autoritățile nu vor reveni la depozitul de reziduuri și vor săpa mai adânc pentru a preleva probe, ei suspectând că există zgură contaminată care ar fi fost acoperită între timp de firma angajată pentru neutralizarea deșeurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!