Aradul este unul din cele zece judeţe din ţară în care va fi implementat, începând de la 1 septembrie, Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Programul aparţine Ministerului Sănătăţii (MS), este gratuit şi se va desfăşura anual, pe o perioadă de cinci ani.
Se preconizează ca aproximativ 150.000 de arădence cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani să fie testate (prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş–Papanicolau) în cadrul acestui program.
În prezent, un dezastru!
Programul MS a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora. „În prezent, la noi e un dezastru în ceea ce priveşte cancerul de col uterin. 60% dintre cazurile care ajung la medic prezintă forme de cancer în stadiile 3 şi 4. Ideea este să depistăm cancerul de col în stadii incipiente, 0 sau 1A, sau să tratăm leziunile precanceroase din timp astfel încât să nu se ajungă la cancer” – precizează dr. Gheorghe Furău, şeful Secţiei Obstetrică a Spitalului Judeţean şi responsabil de implementarea Programului MS în Arad.
Din grijă şi respect pentru propria sănătate, orice femeie are obligaţia de a-şi face anual testul PAP. Din păcate, acum trebuie să plătim pentru el 50-60 de lei, în funcţie de laboratorul la care apelăm. Graţie Programului MS, de la 1 septembrie, acest test poate fi făcut gratuit.
Paşi în program
Primul pas ce trebuie făcut pentru a beneficia gratuit de testul PAP este ca pacienta să meargă la cabinetul medicului de familie. Doctorul stabileşte dacă femeia se poate încadra în programul MS, îi eliberează un formular de înscriere şi o îndrumă spre unul din centrele de recoltare admise. Centrul colaborează cu un laborator de anatomie patologică, iar rezultatul testului este transmis înapoi la cabinetul medicului de familie şi prezentat pacientei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!