Funcţionează de mai bine de o lună de zile, dar „în spaţiu limitat”. Este vorba de Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin care, la nivelul judeţului Arad, poate fi accesat (deocamdată) doar prin Spitalul Orăşenesc Ineu.
Medici implicaţi
49 de cabinete de medicină primară din zona Crişului, dar şi din municipiul Arad, au contract cu spitalul din Ineu pentru a presta în cadrul acestui program. Practic, aceste cabinete sunt considerate „centre de informare si consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau” – primul loc în care trebuie să meargă femeile ce vor să beneficieze de programul gratuit al Ministerului Sănătăţii (MS).
Pe lângă medicii de familie, din reţeaua de screening organizată de spitalul din Ineu mai fac parte cinci medici specialişti în obstetrică-ginecologie, fiecare reprezentând câte un „centru de recoltare a materialului celular cervical”. Lor li se alătură alţi doi medici de la două „laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale”.
Suma alocată judeţului Arad, pe bugetul din acest an, pentru implementarea programului MS, este de 640.000 de lei.
Extindere
În prezent, se fac demersuri pentru ca Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin să se extindă şi la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, astfel încât arădencele să aibă o mai mare accesibilitate la testarea PAP gratuită. Şi, conform dr. Gheorghe Furău, responsabil judeţean de implementarea acestui program, femeile din municipiu au motive să fie optimiste.
Citiți principiile noastre de moderare aici!