Timp de câteva ore, Sântana s-a transformat în capitala culturală a șvabilor bănățeni. După aproximativ jumătate de secol de la ultima ediție a evenimentului, Forumul Democrat al Germanilor din România – filiala Sântana – a reușit să readucă la viață o tradiție uitată: Trachtenfest Sanktanna. Parada portului popular a adus laolaltă, pe străzile și în Parcul „Katharina Ackermann” din Sântana, în jur de 300 de dansatori din 20 de ansambluri și grupe de dans ale șvabilor, sașilor și românilor. Alături de aceștia au fost prezenți și membrii fanfarei Nadlačanka din Nădlac.
Evenimentul a început cu o paradă ce a pornit de la Casa Urbarială, clădire construită în secolul 18 și recent restaurată cu ajutorul fondurilor europene. După ce au mărșăluit pe străzile din oraș, tinerii îmbrăcați în port popular au ajuns în Parcul „Katharina Ackermann”, unde au oferit celor prezenți un program ce a inclus prezentarea portului popular și câte două-trei dansuri specifice fiecărei localități din care au venit.
În fața publicului au vorbit Siegfried Geilhausen, viceconsul al Republicii Federale Germania la Timişoara, Claudius Höniges, organizatorul evenimentului, respectiv Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad. „Trachtenfest Sântana-Parada Portului Popular Șvăbesc a adunat la un loc peste 300 de nemți îmbrăcați în costume populare șvăbesti și au reînviat un eveniment după o pauza de mai bine de 50 de ani. Și-au prezentat frumoasele costume populare într-un marș pe străzile din Sântana, urmat de un program cultural în Parcul Katharina Ackerman. Îl felicit pe organizatorul evenimentului Claudius Höniges- președintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania-Sântana pentru ca păstrează și duce mai departe cultura și obiceiurile șvăbești locale”, a declarat Ionel Bulbuc.
Trimite articolul
Xfrumos
pacat ca sunt tot mai putini svabi si sasi in jud Arad
Frumos Claudiu