ARAD. Urmăresc activitatea artistului fotograf Virgil Jireghie de mai bine de patru decenii, activitate marerializată în 47 de expoziţii personale de artă fotografică. Incontestabil opera artistului fotograf Virgil JIreghie are o valoare deosebită pentru arta fotografică arădeană contemporană. Ea reflectă o manifestare elevată a rafinamentului artistic şi tehnicii fotografice, înscriindu-se ca o decantare strâns împletită cu inefabilul poetic al vieţii înconjurătoare, cu frumuseţi şi emoţii artistice, precum se anunţă şi noua sa expoziţie, întitulată sugestiv „Paradisul florilor”, care va fi vernisată în după-amiaza zilei de 8 aprilie a.c., orele 16, la sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad. Cu cele 50 de lucrări de artă fotografică (selectate dintr-un număr de peste 900 de fotografii) artsitul fotograf îşi redeschide ferestrele inimii spre anotimpul primăverii pentru a ne „înbăia” în parfumul şi magia poetică a florilor cele mai alese din Grădina Botanică Macea a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Este o expoziţie tematică, dedicată florilor, dar şi vizitatorilor Grădinii Botanice, un mesaj artistic şi estetic al primăverii, al reînvierii naturii şi vieţii într-o cromatică seducătoare.
Artistul fotograf Virgil Jireghie are darul Dumnezeiesc de a descoperi în realitatea înconjurătoare imagini fotografice cu valoare artistică, de a ne conferi un confort sufletesc de sărbătoare, în care „timpul trăirii” echivalează cu „timpul mărturisirii”, dialogând, prin arta fotografică, subtil şi fecund cu sufletele noastre iubitoare de cele mai gingaşe şi minunate flori. Spre deosebire de mulţi confraţi de ai săi post-decembrişti (care înregistrează realitatea contemporană în mod frust, fără a o filtra prin sensibilitatea unui talent creator), artistul fotograf Virgil Jireghie sondează adâncurile exploratorii ale vieţii, ale naturii, ale arhitectirii arădene, ale trecutului şi prezentului istoric (vezi expoziţiile tematice dedicate corifeilor Marii Uniri de la 1918), cu o redutabilă intuiţie şi capacitate analitică.
În finalul acestor succinte creionări nu putem să nu menţionăm şi faptul că artistul fotograf Virgil Jireghie este descoperitorul unui nou gen de artă fotografică, materializat într-o suită de expoziţii personale sub genericul „Hommo photograficus” în care figura umană este redată într-o relaţie psihologică mai „savuroasă”, ce invită privitorul la „taifas” şi zâmbete subtile de „şarjă colegială şi intelectuală”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!