Suntem mai puţini alegători decât la referendumul din iulie şi totuşi suntem mult prea mulţi. Cel puţin dacă încă considerăm matematica o ştiinţă exactă. Datele primite de la Biroul Electoral Judeţean spun că suntem cu circa 600 de arădeni cu drept de vot mai puţini decât la ultimul referendum. Cei mai mulţi alegători a pierdut municipiul, unde sunt cu 553 mai puţine persoane cu drept de vot. Ceea ce înseamnă că pentru celelalte localităţi din judeţ numărul a scăzut cu mai puţin de 100 de persoane. Mai exact, au drept de vot la nivelul judeţului 394.183 faţă de 394.791 câţi erau trecuţi pe listele electorale valabile la referendum, în timp ce pe municipiu au fost la referendum 153.650 alegători şi au rămas 154.183.
Şi totuşi… Analiza comparativă a cifrelor din evidenţele statisticii şi ale Inspectoratului şcolar Judeţean nu puşcă.
Rezultatele preliminare ale recensământului din 2011 dau ca cifră pentru populaţia judeţului 409.072 de persoane din care 147.922 sunt pentru municipiu.O simplă scădere între numărul care indică cifra populației județului și cea de pe listele electorale, adică a persoanelor cu drept de vot, dă o diferență de 14.889 persoane care nu au drept de vot. Aici fiind incluși cei cu vârsta sub 18 ani și alte categorii cărora li s-a anulat acest drept (bolnavi psihic, deținuți etc). Cifrele de la Inspectoratul Școlar spun însă că la nivelul județului, și în acest caz cifrele sunt reale, avem o populație școlară de peste 65.000 elevi.
Chiar dacă îi excludem pe cei din clasa a XII-a, care pot avea deja vârsta ce le dă drept de vot, tot rămân câteva zeci de mii de elevi fără drept de vot. La aceștia mai trebuie adăugați copiii care încă nu sunt în evidențele IȘJ, fiind prea mici. Iar numărul celor care nu pot vota depășește cu mult 14.889 persoane. Sunt peste 50.000 care au zburat pur și simplu din statistică sau listele electorale sunt, încă, mult prea umflate pentru a mai face loc și persoanelor în carne și oase din județ.
Cu totul altfel stă situația dacă raportăm la recensământul din 2002. Atunci Aradul avea 461.791 de locuitori. Dacă am fi fost tot atâția și în 2011 totul ar fi fost mult mai logic. Nu se potrivea la sutime, dar erau cifre mai credibile. Aradul ar fi avut aproape 70.000 de persoane fără drept de vot, unde ar fi fost cuprinşi și elevii. Nu mai suntem la fel de mulți, așa spune recensământul din 2011, dar se pare că o parte din populația cu drept de vot a găsit poțiunea tinereții fără bătrânețe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!