Consiliul Local Municipal a aprobat documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiție SF – Amenajare parc Zona Confecţii. Acesta va fi amenajat pe amplasamentul fostului parc din cartier, neîntreţinut şi rămas în paragină. În suprafaţă de 3.594 de metri pătraţi, terenul e situat între supermarketul Penny de pe strada Liviu Rebreanu şi blocurile P4 şi P5. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 2.814.489,36 de lei (cu TVA), finanţarea fiind asigurată „din bugetul general al Municipiului Arad și alte surse atrase în condițiile legii”. Durata de realizare este estimată la 22 luni, din care execuția 7 luni.
Situaţia existentă
„La momentul actual, terenul este degradat atât din punct de vedere arhitectural (există nişte alei conform ridicării topografice care s-au degradat şi au fost acoperite de vegetaţia necontrolată), cât şi din punct de vedere peisagistic (există specii potenţial alergene şi care au crescut necontrolat). De asemenea, iluminatul public nu există în mare parte a scuarului, iar în zona centrală în care există este degradat şi nefuncţional. Totodată, accesul pe teren este dificil, nu există alei de acces astfel încât nu se respectă exigenţa esenţiala <siguranţă şi accesibilitate în exploatare>. Având în vedere zona de amplasare a obiectivului (în zona de locuinţe colective) nu există amenajări de genul pistă de alergare, bănci, zone pentru fitness şi/sau plimbarea animalelor de companie” – explică reprezentanţii Primăriei.
Potrivit municipalităţii, „necesitatea realizării obiectivului/ proiectului de investiţii derivă din obligaţia autorităţilor locale de a îmbunătăţi microclimatul urban. (…) Totodată, necesitatea realizării obiectivului de investiţii derivă şi din dorinţa locuitorilor din zonă de a beneficia de un spaţiu verde conformat şi amenajat astfel încât accesul în incintă să se facă fără denivelări, să existe o amenajare peisagistică şi spaţiul creat să fie funcţional. Necesitatea realizării obiectivului de investiţii rezultă şi din studiul peisagistic întocmit prin care se stabilesc speciile precum şi materialul săditor propus în scuar. Nu se vor tăia pomi deoarece nu există pomi pe amplasament, decât vegetaţie crescută necontrolat” – se arată în documentaţia aferentă investiţiei.
Situaţia proiectată
Conform proiectantului (SC Smart Consulting SRL), parcul va avea patru zone funcţionale: zonă de joacă pentru copii, zonă de recreere, zonă canisă şi zonă fitness.
Se vor realiza următoarele lucrări de bază: •lucrări de sistematizare a terenului în vederea amenajării (decopertare teren, strângere şi transportul deşeurilor de orice fel aflate pe amplasament, tăiere şi îndepărtarea vegetaţiei sălbatice crescute în mod necontrolat, aşternere pământ vegetal în zonele în care se vor amenaja spaţii verzi); •realizarea de alei pietonale cu şi fără borduri; •amenajare zonă canisă; •crearea unei/unor alei senzoriale; •amenajare de spaţii verzi prin realizare de zone gazonate prin însămânţare cu gazon/rulouri de gazon; •realizarea iluminatului de incintă a parcului şi a iluminatului aleilor – se vor utiliza corpuri de iluminat cu LED; •realizarea instalaţiei de irigat a zonelor verzi. Căminul de vizitare/ spaţiul tehnic va fi subteran şi încadrat corespunzător în peisajul parcului. Instalaţia de irigat va fi prevăzută cu senzori de ploaie, iar stropirea se va realiza automat prin intermediul unui controller; •amenajarea unei zone cu aparate fitness în aer liber pe o zonă de tartan sau fundaţii din beton; •realizarea instalaţiilor electrice, alimentare cu apa potabilă (cişmea) şi apă pentru irigaţii; •realizarea unui sistem wi-fi; •realizarea sistemului de supraveghere video; •construirea unui loc de joacă destinat copiilor, cu tobogane, leagăn, mobilier şi tartan; •dotări: bănci simple, bănci inteligente şi bănci pentru persoane cu handicap, coşuri de gunoi, rastel pentru biciclete şi cişmea de apă; •plantare de arbori şi arbuşti conform planului de situaţie peisagistic şi a listei de material săditor.
Noul parc din Confecţii va avea 3.244 de metri pătraţi de zone verzi (din care alee înierbată de 74,50 mp) şi alei pietonale pavate în suprafaţă de 350 de metri pătraţi.
Trimite articolul
XIo nu mai cred in basme…
Citi muncitori vor lucra la amenajarea parcului ca sint necesare 22 de luni pt realizarea lui ??? Documentatia pt realizarea lui necesita 15 luni ??? Probanil este o firma agreata de primarie.
mai intai taie coapcii ca la UTA
Sper sa nu apara si acolo corpuri de iluminat cu panouri solare, total antiestetice, similre cu cele din parculetul de langa podul din Micalaca. Acelea merg in zone industriale, nu in zone peisagiere. Nu am vazut asa uratenii in strainatate.
-
De când toase Cetățean comunisto – bolsevico – peremisto – sosocar – haurist – putinist te plimbi tuu prin străinătate? În care străinătate te plimbi toase Cetățean? Sper că nu în cea capitalistă!!!! Pe la Coreea de Nord sau Russia lui Putin accept!!! Că altfel toase Cetățean știi că ai tupeu! Ca un veritabil olah!!!!!
-
Tu nu mai ai nici o șansă.
-
Asta cu parcul e veche , și nu a-ți făcut nimic , și nici după alegeri , tot așa va fi !
Mirosul de tei va veni de la Muresel, nu?
-
…si de la bazinele de decantare ale statiei de epurare…
Teoretic va fi frumos dar trebuie sa se aloce bani pentru intretinere altfel va ajunge ca actualul parc.