Firma din localitatea Vladimirescu care deţine un parc fotovoltaic în Frumuşeni este executată silit, la cererea unei societăţi comerciale din Bucureşti, la care a rămas datoare cu peste 500.000 de lei. După ce creditorul şi-a dat în judecată fostul partener de afaceri, în cursul acestui an a câştigat procesul la Judecătoria Arad, care a încuviinţat executarea silită, procedurile fiind începute.
Data licitaţiei publice prin care se va încerca vânzarea parcului fotovoltaic este 30 octombrie, iar preţul de pornire este de 1.404.115 lei (fără TVA), echivalent a peste 300.000 de euro.
La o treime din preţ
Firma bucureştană care a obţinut executarea silită are ca domeniu de activitate producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică.
Din anunţul privind organizarea licitaţiei reiese că parcul ar putea fi vândut cu mai puţin de o treime din preţul de pornire, dacă licitatorii nu sunt dispuşi să achite suma cerută. “Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei şi există cel puţin doi licitatori, la acelaşi termen bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit, dar nu mai puţin de 30% din preţul de pornire a primei licitaţii. Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia”, scrie în anunţ.
Mii de panouri
Amenajarea parcului fotovoltaic a fost autorizată de Primăria Frumuşeni în anul 2012, iar lucrările au fost finalizate în acelaşi an. Obiectivul ocupă peste 17.000 de metri pătraţi, teren pe care sunt instalate 9.000 de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică ce este livrată în reţea.
Firma care a construit parcul cu o capacitate instalată de 4,5 MW a mai deţinut proiecte similare în cinci judeţe, dar o parte dintre acestea au fost scoase la vânzare în ultimii ani.
Investiţii anulate
În acest moment, nu există o statistică privind suprafețele de teren din județ care sunt acoperite cu panouri solare. Conform autorităţilor, au fost multe proiecte autorizate, dar puţine finalizate. Mai puţin de zece parcuri fotovoltaice sunt în funcţiune în prezent, deşi începând cu anul 2010 aproximativ 90 de acorduri de mediu au fost emise pentru astfel de investiţii. Cele mai multe proiecte au fost anulate sau amânate, în timp ce câteva parcuri au fost finalizate dar nu au mai fost puse în funcțiune.
46 de acorduri de mediu
Boom-ul a fost înregistrat în 2013, când au fost emise 46 de acorduri de mediu, adică jumătate din cele emise în ultimii zece ani. În 2015, doar patru acorduri de mediu erau emise în județ, iar anul trecut, cinci, ceea ce arată că interesul pentru energia solară aproape că a dispărut odată cu schimbarea legislaţiei privind certificatele verzi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!