ARAD. Consilierii locali municipali au aprobat, în şedinţa extraordinară din 14 decembrie proiectul „Producere energie din surse regenerabile în municipiul Arad”, indicatorii și bugetul acestuia, în vederea finanțării prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 11: Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile, Obiectivul Specific 11.2: Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul autorităților publice locale.
6,3 milioane de lei
Valoarea totală a proiectului este de 6.372.053,94 de lei (cu TVA inclus), din care 4.946.189,88 de lei reprezintă cheltuieli eligibile, iar contribuția proprie asigurată de municipalitate pentru achitarea cheltuielilor neeligibile este de 1.425.564,06 de lei.Prin acest proiect se propune înființarea și dotarea unui parc fotovoltaic pentru consumul propriu. Investiţia ar urma să prindă contur pe un teren în suprafaţă de 28.073 de metri pătraţi amplasat în Zona Industrială Arad-Sud, teren aflat în proprietatea Municipiului Arad.
Potrivit municipalităţii, parcul fotovoltaic va fi racordat la rețeaua electrică de distribuție, ceea ce va conduce la diminuarea cheltuielilor cu plata serviciilor de furnizare a energiei electrice ale Municipiului, degrevarea bugetului local de cheltuielile de realizare a unor investiții privind producerea de energie din surse regenerabile și, totodată, la diminuarea emisiilor poluante.
Cea mai bună opţiune
La finalul şedinţei CLM, viceprimarul Lazăr Faur a făcut următoarele precizări:
„Am adoptat astăzi un proiect de hotărâre prin care vom putea să depunem un proiect pentru parcuri fotovoltaice. Este o documentaţie tehnico-economică ce va fi depusă pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, un proiect în valoare de şase milioane şi aproape jumătate de lei din care Uniunea Europeană va finanţa aproape cinci milioane de lei iar noi, din surse proprii, vom pune diferenţa de preţ. Este vorba de energie regenerabilă, este vorba de panouri fotovoltaice – exact ce ne dorim cu toţii într-o perioadă în care energia electrică s-a scumpit şi trebuie să găsim surse alternative de producere a acesteia. Terenul este al Primăriei, în zona spre Zădăreni. Este un teren care nu se poate folosi din cauza configuraţiei lui pentru altceva. Şi s-a potrivit să avem în preajmă inclusiv o staţie de descărcare necesară după producerea energiei electrice, pentru a fi conectată la sistemul naţional energetic. S-a stabilit că acolo vom putea să facem cel mai bine parcul fotovoltaic” – a conchis viceprimarul Lazăr Faur.
Trimite articolul
XE vorba de bani publici totusi rețele electrice au nevoie de investiti nu fiți tampitii altfel ratați șansa dezvoltariii
Nu acolo trebuia sa se construiasca noul spital judetean ? Cu o noua linie de tramvai etc. ?