ARAD. Municipalitatea arădeană a fost informată în legătură cu intenţia elaborării unui Plan Urbanistic Zonal „Parc fotovoltaic, industrie şi depozitare”. Vizată este o suprafață de teren de 689.612 de metri pătraţi (aproape 70 de hectare) situată în partea de nord a municipiului Arad, la ieşire din cartierul Grădişte, în proximitatea CET.
„Terenul studiat se află în proprietatea privată a C-Gaz & Energy Distribuţie SRL care are contract de asociere în participaţiune cu Gas & Power Trading SRL, având categoria de folosinţă intravilan. Conform PUG Arad, terenul este o parte din fostul CET şi are funcţiunea dominantă de producţie energie termică. Practic, terenul studiat este reprezentat de fosta haldă de steril și cenuşă rezultată în urma activităţii de producţie energie termică pentru municipiul Arad. Terenul pe care se doreşte realizarea parcului fotovoltaic este fără tufişuri sau vegetație arboricolă, în totalitate neamenajat şi plan” – se arată în Memoriul de prezentare a investiţiei.
Halda de zgură și cenuşă a fost declarată închisă în 2015. Soluţia tehnică cu care a fost autorizată construirea acesteia prevedea că, după un interval de timp de 4-5 ani de la închidere, pe suprafaţa haldei este permisă derularea de alte activităţi care nu afectează stabilitatea deponeului.
„Noua funcţiune propusă, cea de producţie energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice – centrală electrică fotovoltaică, nu va afecta stabilizarea deponeului” – asigură reprezentanţii investitorului.
Producţie de hidrogen
Potrivit documentaţiei citate, parcul fotovoltaic va fi compus din panouri cu module fotovoltaice fixe, configurate şi amplasate conform unei arhitecturi optimizate, astfel încât să permită captarea de energie solară la un randament maxim, boxe invertoare cu transformatoare, cutii de joncţiune, cutii de racord generator, echipamente auxiliare. (…) Panourile fotovoltaice vor fi dispuse în mai multe şiruri, cu orientare sudică sau est-vest, la un unghi de înclinare aproximativ egal cu unghiul de latitudine sau cu sistem de repoziţionare inclusiv la poziţie orizontală (pentru zilele de iarnă).”
Practic, parcul fotovoltaic (centrala electrică fotovoltaică) pentru producerea de energie electrică, va fi realizat pe o suprafaţă de aproximativ 540.000 de metri pătraţi, distribuit în 9 loturi individuale. Pe fiecare lot se vor amplasa panouri fotovoltaice cu o capacitate de aproximativ 5 mW. Din electricitatea produsă în parcul fotovoltaic, se are în vedere dezvoltarea producţiei de hidrogen.
Proiect de anvergură
„Investiţia se va integra rapid în contextul socio-economic local şi regional, prin contribuţia însemnată la bugetul local şi bugetul de stat, în condiţiile în care pentru operarea completă a proiectului este estimat un buget de investiţii în jurul valorii de 30.000.000 euro. Prin amploarea acestei investiţii, zona limitrofă CET-ului primeşte un cadru favorabil pentru o ulterioară recuperare şi relansare. Poziţionarea terenului în relaţie cu accesul la reţeaua Transelectrica, Delgaz, cale ferată, centura de nord a municipiului Arad, fac ca zona să poată fi evaluată ca una cu resurse atractive pentru dezvoltare în domeniul producţiei şi depozitării” – detaliază Memoriul de prezentare a investiţiei.
Consecinţe benefice
Amplasamentul reprezintă un aspect particular pentru acest parc fotovoltaic (centrală electrică fotovoltaică) şi zona de producţie şi depozitare aferentă.
„Terenul pe care se doreşte derularea investiţiei în parc fotovoltaic și zona industrială şi depozitare, producţie hidrogen şi racord la SEN este fosta haldă de zgură şi cenușă a CET Arad. Prin noua funcţiune propusă, acest teren deponeu inert primeşte încă o utilizare, cea de zonă de producţie energie electrică din resurse regenerabile. Probabil că este unul din puţinele astfel de proiecte de anvergurăîn zona de vest a României – parc fotovoltaic – centrală electrică fotovoltaicăşi producţie industrială hidrogen, industrie şi depozitare – care nu a extras suprafaţa necesară din suprafeţe de terenuri agricole de mare productivitate, ci reconverteşte un teren din stare de stagnare şi regres. Ca efect social favorabil, o astfel de investiţie genereaza noi locuri de muncă. Nu vom avea intervenţii cu efect negativ asupra peisajului, dată fiind locaţia aleasă și vecinătăţile terenului” – mai precizează reprezentanţii investitorului.
Cum s-a închis şi ecologizat halda
Suprafaţa fostei halde de zgură şi cenuşă a fost împărţită în trei compartimente care au fost închise şi ecologizate etapizat. În prima etapă s-a închis compartimentul 3; acesta a fost amenajat până la cota digurilor +114,0 mdMN. În etapa următoare, în anul 2014, s-a închis compartimentul 1; acesta s-a amenajat până la cota digului +117,0 mdMN. În cea de a treia etapă, în anul 2016, s-a închis compartimentul 2; acesta a fost amenajat până la cota digului la +117,0 mdMN. Au fost dezafectate conductele de transport de zgură şi cenuşă în depozit. Au fost executate lucrări de copertare a depozitului (haldei) cu un strat de 50 de centimetri de pământ, lucrări de captare şi evacuare a apelor infiltrate – drenaj, lucrări de captare şi evacuare a apelor pluviale, lucrări de amenajare şi întreţinere post-închidere şi lucrări de demolare.
Trimite articolul
XIn sfarsit ceva bun si pentru Arad.
-
Prima idee de Parc Fotovoltaic gândita optim, pe o locație “moarta” (asta daca se si finalizeaza), + infrastructura preexistenta.
Singura problema probabil va fi intretinerea panourilor datorita praful fin de cenusa si fenomenului de sablare.
CET nu avea în proprietate nici măcar terenul de sub zgura.Interesant.Poate o sa aflam ca însăși CET ul sta pe terenul unor băieți deștepți. Închiderea halei de cenușă înseamnă ca s-a semnat certificatul de deces al CET ului?Urmează înhumarea lui?
-
Si .si a ta boule
Oricum CET ul e în moarte clinica. Ar trebui închis fiindcă e o gaura neagra pt bugetul local. Eventual transformat în centrala eoliana.
-
Eoliana dar omoară păsări, lilieci.Iar nu e bine.