PECICA. Orașul Pecica este cunoscut în județ (și) pentru succesul în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, spune că strategia de a atrage cât mai multe finanțări externe datează de pe vremea fostului edil, Iustin Cionca, actualul președinte al Consiliului Județean Arad, adică de 20 de ani.
„Avem un compartiment specializat pe identificarea și accesarea oportunităților de finanțare din fonduri europene, cu colege bine pregătite și cu experiență în domeniu. Încercăm să depunem proiecte pentru toate liniile de finanțare la care ne încadrăm, pentru a dezvolta orașul și satele aparținătoare”, a detaliat primarul Petru Antal. Ca rezultat, administrația locală pecicană se poate mândri cu un număr impresionant de proiecte europene, respectiv 27, în valoare totală de 32,55 de milioane euro! Dintre cele câștigate recent, unele sunt deja în derulare, iar altele se vor implementa în viitorul apropriat.
Parc de agrement pe cinci hectare
Primăria Orașului Pecica a profitat de linia de finanțare din cadrul Programul Operațional Regional 2014-2020 destinată transformării terenurilor neutilizate și degradate și va amenaja un parc de agrement în apropierea malului drept al râului Mureș, în vecinătatea Fermei de Bivoli.
Pe lângă cei peste 44 de mii de metri pătrați de spații verzi (cu iarbă, arbuști și arbori ornamentali) vor fi amenajate alei pietonale cu bănci, coșuri de gunoi, suporți parcare biciclete, panouri de informare şi altele, un teren de sport multifuncțional (pentru handbal, baschet sau minifotbal), două spații de joacă (unul pentru copiii cu vârste de până în trei ani, iar celălalt pentru cei mai mari) și se vor monta mese de tenis de masă, respectiv de șah.
„Vom avea pergole, grupuri sanitare, sistem Wi-Fi gratuit, sisteme de supraveghere video, sistem de iluminat, sistem de irigaţii al zonelor verzi, zone de picnic, parcări și un drum asfaltat până la parc. Va fi amenajată și o fântână arteziană cu 13 jeturi verticale! Toată această investiție va aduce plusvaloare acestei zone, unde dorim în viitor să continuăm investițiile în domeniul turismului balnear”, a completat primarul orașului Pecica.
Corpuri de iluminat cu LED
După o procedură de atribuire prelungită din cauza contestațiilor, în luna septembrie vor putea demara lucrările la o amplă lucrare care vizează infrastructura publică. Proiectul „Extindere şi eficientizare iluminat public în orașul Pecica şi satele aparținătoare”, în valoare de 12,1 milioane lei, vizează reducerea consumului anual de energie a iluminatului public din oraş cu peste 40% la finalul implementării proiectului, precum şi a gazelor cu efect de seră cu aproximativ același procent.
În cadrul proiectului vor fi schimbate toate becurile de pe stâlpi, urmând să fie montate 2.080 de corpuri de iluminat noi, cu tehnologie LED, mai eficiente şi mai economice decât majoritatea celor existente. Reţeaua de iluminat public va fi extinsă de la 70,14 la 74,24 de kilometri, ceea ce înseamnă montarea a peste 100 de stâlpi de iluminat noi.
„Prin acest proiect continuăm dezvoltarea reţelei de utilităţi publice din oraş şi din satele aparţinătoare, iluminatul public fiind o componentă esenţială a confortului urban”, a declarat Petru Antal.
Cămin Cultural modern la Turnu
Se lucrează și în cel mai mare sat aparținător al orașului. Un vechi vis al localnicilor este în curs de realizare: modernizarea completă a Căminul Cultural din Turnu.
Tornenii au cerut de mai multă vreme renovarea instituției de cultură, iar administrația pecicană a căutat soluții viabile, rezolvarea venind sub forma unui proiect cu fonduri europene, depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), prin Grupul de Acțiune Locală „Lunca Mureșului de Jos”. Proiectul își propune consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii cu suprafața de 349 de metri pătraţi și amenajarea curții, respectiv dotarea astfel încât să asigure condițiile necesare desfășurării de activități culturale și artistice.
Clădirea va dispune de o sală de spectacole cu scenă si dotări adecvate necesare (sonorizare, sistem proiecție, etc.) desfășurării de diverse evenimente, un atelier de artă, o cameră tehnică, foaier, garderobă, vestiare, grupuri sanitare, depozit și o curte amenajată cu spaţii verzi și locuri de odihnă sau de recreere.
Aspectul clădirii se va schimba, întreaga construcție se izolează și va fi dotată cu mobilier nou.
„Este un pas important pentru revitalizarea vieții culturale tornene. Cel mai mare sat aparținător are nevoie de un spațiu cultural și mă bucur că reușim să îl modernizăm complet. S-a încheiat licitația, firma câștigătoare a început lucrările, pentru ca anul viitor să avem un Cămin Cultural modern la Turnu”, a încheiat Petru Antal, primarul orașului Pecica.
Trimite articolul
XAr fi mai de folos sa se asfalteze drumurile , ca se face un praf dezastruos!!(ma refer la Turnu!)
Platim impozite de oras la Turnu pentru ca ati vrut ca sa va dezvoltati Pecica, sa faceti oras din el. Turnu a ramas in urma, nu ati investit nimic aici. Acum ceniti cu investitia stupida in Camin, fara nici un folos real pentru noi. O faceti ca sa va laudati ca ati facut ceva si la Turnu. Auci suntem fara drumuri asfaltate, fara apa, fara canalizare. Ni le tot promiteti de ani de zile. Praf in ochi. Nu mai votam cu Antal.