ARAD. „Un fel de parc”, adică o zonă acoperită cu gazon şi flori, împrejmuită de arbori, ar urma să prindă viaţă în afara oraşului, în vecinătatea CET Arad. Asta după ce consilierii locali municipali au aprobat un proiect de hotărâre privind preluarea prin dare în plată a unui teren de 689.612 de metri pătraţi aparţinând Centralei Electrice de Termoficare, din zona centurii nord.
Potrivit unui raport de evaluare înregistrat la CET Arad, valoarea de piață a terenului şi a construcţiei de pe teren (staţia de pompare) este de 500.000 de euro (480.000 terenul, 20.000 construcția), iar valoarea de lichidare este de 375.000 de euro (360.000 terenul, 15.000 construcţia).
„Societatea SC CET Arad SA se află în insolvență din data de 27 iunie 2018. La data intrării în insolvență, societatea avea datorii față de Municipiul Arad în sumă de 1.194.030,21 lei. La data de 20 noiembrie 2019, societatea Centrala Electrică de Termoficare Arad SA a mai acumulat datorii curente (din timpul procedurii insolvenței), datorii care trebuie plătite cu prioritate față de datoriile anterioare deschiderii procedurii, în sumă totală de 2.179.493 lei. Datoriile acestei societăți față de Municipiul Arad sunt în continuă creștere, atât timp cât societatea nu a efectuat, de la intrarea în insolvență, nicio plată. În situația în care se aprobă de către adunarea creditorilor, terenul și construcția ar putea fi dobândite prin dare în plată (stingerea datoriilor reciproce până la concurența sumei celei mai mici)” – se arată într-un raport al Direcţiei Edilitare din cadrul Primăriei.
Dată fiind valoarea de lichidare de 360.000 de euro a terenului de 689.612 mp, rezultă o valoare de lichidare a terenului de 0,52 euro/mp. „În condițiile în care pe piața liberă valoarea unui teren intravilan în aceeași zonă este de 7-10 euro/mp, considerăm oportună achiziționarea acestui imobil, deși terenul în discuție este un fost depozit de zgură și cenușă dezafectat și care necesită din partea deținătorului luarea unor măsuri speciale privind protecția mediului pe o perioadă minimă de 30 de ani” – susţine Executivul Primăriei.
Zonă verde, de agrement
Conform raportului de evaluare, terenul se pretează pentru o utilizare agricolă, în special pentru plantarea de flori. „Cum obiectivele administrației publice locale vizează și extinderea spațiilor verzi și a cultivării materialului dendrofloricol, terenul la care se face referire prezintă interes în vederea atingerii acestor obiective” – indică Primăria. Biroul Spații Verzi, Mediu din cadrul Primăriei a confirmat interesul municipalităţii de a amenaja întreaga zonă, „mărind astfel suprafața de spațiu verde din municipiu prin crearea unei zone de agrement”.
În dezbaterea CLM
Subiectul a stârnit interesul consilierilor locali municipali, convocaţi în şedinţă extraordinară, luni, 2 decembrie 2019. Startul discuţiilor l-a dat alesul PSD, Gheorghe Furău, înainte de votarea proiectul de hotărâre. El a dorit să afle care sunt costurile reabilitării şi aducerii la parametri optimi a acestei suprafeţe, dar şi „în cât timp va reveni la normalitate acest teren”.
Într-o primă fază, i-a răspuns Pavel Neamţiu, directorul Direcţiei Venituri din cadrul Primăriei: „Este vorba despre terenul unde s-a depozitat zgura de la CET, care trebuie să fie sub observaţie timp de 30 de ani. Este închis, au fost puse două straturi de pământ, cum au cerut cei de la Mediu. El nu poate fi folosit decât pentru anumite flori şi acolo se doreşte să se facă un fel de parc.”
Primarul Călin Bibarţ a completat: „Este un teren cu un regim special. Aradul a preluat centralele termice în anii 2000 şi un pic, când acestea funcţionau cu cărbune care ardea şi rămânea zgură şi se depozita acolo. S-a dat soluţia tehnică să fie spaţiu verde şi noi îl recuperăm în patrimoniul municipalităţii şi îl facem spaţiu verde, fiind încă un pas înainte pentru o zonă pe care o recuperăm şi o aducem în zonă verde. O zonă care, altfel, e destul de văduvită datorită istoriei acestor termocentrale. Şi nu văd nimic rău în asta. Cred că va fi un spaţiu verde binevenit pentru plămânii oraşului Arad.”
Cu mai multe detalii a venit Simona Pașca, şefa Biroului Spații verzi: „Pentru această zonă, noi putem să investim de la o sumă destul de mică, doar pentru tundere, şi plantările să le facem eşalonat. Nu suntem obligaţi să facem din start toate plantările, ca să trebuiască să evaluăm suma totală. Mai mult de atât, mai avem şi varianta în care foarte multe asociaţii, organizaţii care vor să planteze copaci în diferite zone ale Aradului pot fi dirijate spre acea zonă pentru plantare. Sistemul de irigat ne este oferit de sistemul de recuperare a apei de pe zona respectivă, cheltuiala reducându-se automat şi pentru irigaţie.”
Edilul Călin Bibarţ a adăugat: „Aş mai vrea să luaţi în considerare faptul că zona respectivă, chiar şi în urma retehnologizării – se trece pe producerea energiei termice şi electrice pe gaz, în cogenerare – tot va fi o zonă în care un pic se va polua pentru că şi pe gaz tot se elimină, cu toate filtrele posibile, o oarecare cantitate de monoxid de carbon. De aceea, cred că e binevenită o zonă verde pe care o putem face cu costuri minime.”
În discuţie a intervenit şi consilierul PSD, Beniamin Vărcuş: „Zona respectivă este pretabilă pentru împădurire, zic eu. E puţin atipic locul acela pentru un parc. Este puţin probabil ca cineva să meargă să se plimbe într-un parc acolo. Dar putem împăduri acea suprafaţă şi va crea o cantitate de oxigen exponenţial mai mare un copac decât un metru pătrat de iarbă sau câteva flori. Dacă nu va putea fi folosită în alte scopuri, acea suprafaţă, propun să o împădurim.”
„Nu vă contrazic. Discuţia este… de rădăcini, cât merg în jos… Nu e locul şi momentul acum. Haideţi să fim pragmatici: am căzut de acord că e necesar şi e binevenit că se face spaţiu verde. Sub ce formă se face, să ne pronunţe specialiştii pe viitor” – a replicat Bibarț.
Şi aici s-au oprit intervenţiile pe această temă. Proiectul de hotărâre privind preluarea prin dare în plată a teren ului CET a fost aprobat cu unanimitate de aleşii locali.
Trimite articolul
XAcesta este dezastrul economic (si nu neaparat si ecologic) pe care-l lasa in urma (sper ca de tot) CET-ul!!!!!!!!!!!
E bine că va fi spațiu cu pomi, vegetație, arbuști,da plin cu flori,e prea mult,avem atâtea sensuri giratorii în oraș lăsate în paragină, noi nu o să mergem pe acolo,nu o să fie vizitat,da e lăudabil,de promisiuni nu ducem lipsă
zgura e cancerigena, de aceea a fost interzisa, contine azbest
Ce preia?
O groapa in care toata zgura rezultata din arderea carbunelui sa depozitat! adica PRAF…
Ce smecheri sunt cei de la CET!
Aceea groapa TREBUIE ecologizata si intretinuta, altfel se poate autoaprinde.
Aceste atributii TREBUIE sa ramana in atributiile CET si NU preluata de Primarie! luati alt teren de la CET!
Pai fac si eu o groapa, arunc toate dejectiile, dupa care o cedez primariei pentru stergerea impozitului, NU?
Acum am aflat de ce gazele de la centrala vecinului de sub mine mă intoxică! Nu numai monooxid de carbon ci şi oxid de azot (NOx) .
mare-i gradina Ta Doamne!
Acolo umbla vorba ca sunt radiatii ca la Cernobal.Personal am constatat cand lucram la autostrada ca nu aveam niciodata semnal telefonic cand basculam pe halda .Asa ca ideea de a face parc acolo mi se pare cel putin ciudata.
Cel mai bine să se planteze o specie de pomi care să suporte zgura,se știe că nu e propice zgura pentru orice tip de pomi,florile nu au ce căuta acolo,Bibart nu știe,acolo trebuie specialiștii în domeniu,altfel ne trezim că sa muncit și cheltuiți banii degeaba, și dacă pomii de vor planta cu voluntari, să se facă propagandă din timp,vor trebui plantați mulți puieți,voi fi prezent,dar trebuie autoritățile să se miște repede,nu că și în cazul stadionului
Nu e cam ” toxic “?. Iar se spală unele chestii. CET= SAC FĂRĂ FUND. Băgați banii în continuare în toate troacele. Dacă nu dărâmăm si construim nou, DEGEABA.
Parca trebuia facut ceva parc pe terenul de la Tricou Rosu. sa terminat acolo si incepem la CET ?
Nici vorba de parc,este o alta smecherie a administratiei portocalli pentru a depune in fostul depzit de zgura si cenusa deseurile de la statia de epurare ale companiei de apa.Asa ca daca au scapat de praf cei din Gradiste si comunele limitrofe Aradului o sa aveti parte de mirosurile pestilentiale de la statia de epurare.