ARAD. Proiectul de Hotărâre „privind aprobarea documentaţiei de urbanism Plan urbanistic pentru zonă construită protejată – Zona Monumente Protejate Arad” a fost afişat la transparenţă de către Primărie. După 30 de zile în care poate fi studiat, iar cei interesaţi pot aduce propuneri pentru a fi modificat, proiectul va fi supus aprobării aleşilor locali. Planul, un document stufos, de peste 360 de pagini, cuprinde o serie de măsuri şi soluţii pentru îmbunătăţirea aspectului oraşului, în principal în legătură cu clădirile istorice (caz în care se dau şi exemple negative privind cazurile în care au fost reabilitate extrem de prost şi inestetic), amenajarea de parcuri etc. Proiectul a fost elaborat de SC Proiect Arad SA, iar însuşirea documentaţiei – de către expert atestat al Ministerului Culturii: dr. Prof. Arh. Teodor Octavian Gheorghiu.
Negru pe alb, în documentaţia care va fi înaintată aleşilor, se regăseşte intenţia de a se renunţa la cele două parcări dintre liniile de tramvai de pe Bulevardul Revoluţiei. Se vine şi cu soluţii de amenajare a spaţiilor respective. Mai exact, se face loc pentru parcuri, cu piste de biciclete.
„Reglementările urbanistice sunt prevăzute prin PUZCP şi se referă la spaţiul verde dintre cele două sensuri ale Bulevardul Revoluţiei cu referire la tronsoanele dintre Biserica Catolică şi Primărie, Primărie – zona Bulevardul Nicolae Grigorescu / strada Crişan şi ultimul până la Piaţa Drapelului (Podgoria)”, se precizează în Planul urbanistic.
Aradul austro-ungar
Parcul din zona mediană Bulevardul Revoluţiei (Primărie-Podgoria) se va întinde pe 4,1593 hectare.
„Actualmente ultimele două tronsoane stabilite sunt compuse dintr-un spaţiu verde perimetral consistent, cu plantaţii de arbori de peste 100 de ani (platani, tei etc.) cu o mare valoare peisagistică şi ca perdea de protecţie. Practic acest spaţiu verde cu plantaţiile de arbori existenţi formează una din imaginile de marcă ale Aradului. De aceea, se propune scoaterea parcajului din zona mediană şi amenajarea unui parc liniar care să reia ideea Parcului istoric din perioada austro-ungară a Aradului, parc ce făcea parte din imaginea iniţială a bulevardului şi de care este nevoie, mai ales în spiritul reorganizării circulaţiei propuse prin PUZCP”, se subliniază în documentaţie.
Apă, alei, arbori
Parcul median va fi prevăzut cu oglinzi de apă pentru un aport de umidificare a aerului pe timp de vară, precum şi asigurarea unui aspect de parc clasic în mediul urban. Tot pe aceste tronsoane, printre arbori şi separat de calea de rulare a tramvaielor s-au prevăzut alei de promenadă pe fiecare parte cu o lăţime de 2,00m însoţite de câte o pistă pentru biciclete separate prin borduri şi amenajări de vegetaţie joasă de 1,70m pe fiecare sens de circulaţie.
Detalii pentru biciclişti
Pe tronsonul de la Biserica Catolică până la Primărie şi inclusiv Piaţa Primăriei, potrivit datelor din proiect, „se va integra în zona verde mediană doar pista pentru biciclete, datorită lăţimii înguste a tronsonului. Pista de biciclete cu dublu sens nu va fi mai îngustă de 2 metri la care se adaugă sistemele de borduri şi balustrade de protecţie faţă de liniile de tramvai. Amenajarea pistelor pentru biciclete în acest mod asigură o mai mare fluenţă faţă de traficul existent şi rezolvă pe termen lung parcursul Bulevardul Revoluţiei cu acest mijloc de deplasare. În principiu, tema pistelor pentru biciclete trebuie să includă o delimitare cât mai bună faţă de celelalte tipuri de circulaţie: pietonal şi carosabil, pentru a se asigura o viteză constantă de deplasare de minim 20 km/h”.
„Foarte urgent!”
În documentul amintit, se prevede: „Foarte urgentă este realizarea parcului propus din zona mediană a Bulevardul Revoluţiei şi reîntregirea aliniamentelor plantate propuse pe străzile menţionate în parte scrisă”.
CITESTE SI:
Cum va arata Piata Avram Iancu si parcarea ei subterana?!
Citiți principiile noastre de moderare aici!