Situaţia părea una lipsită de prea mare miză. Un mic conflict între un proprietar care şi-a reprimit o parte din terenul ce i se cuvine, nu prea mare, de 665mp dar bine situat, pe strada Mucius Scaevola, şi locatarii blocurilor din vecinătatea proprietăţii, a iscat o dispută între cine şi cui respectă proprietatea.
Cel mai vehement a fost reprezentantul proprietarului, fostul şef al Corpului de control al Prefectului, care a refuzat să-şi facă public numele şi care a fost deranjat de faptul că presa se ocupă de acest caz. Nu înţelegea de ce locatarii blocurilor din zonă, fără a încerca să pună sub semnul întrebării dreptul la proprietate, şi-au exprimat of-ul de a fi înlocuit parcul cu o parcare pe un teren de vreo 4,5 metri lăţime, exact sub geamurile lor. Oamenii au dorit, prin intermediul ziarului, să afle dacă poate fi amenajată o parcare la doar câţiva metri de bloc, pe o asemenea suprafaţă, şi dacă există vreo reglementare în vigoare pe acest subiect. Fără a pune în discuţie, nici măcar o dată dreptul la proprietate. Demersul lor a supărat însă foarte tare.
Poziţia proprietarului
Reprezentantul proprietarului a declarat că toate demersurile au fost legale iar cel care deţine suprafaţa, are dreptul de a da orice destinaţie terenului atâta timp cât respectă legile în vigoare.Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei a confirmat că nu e nevoie de nici o autorizaţie pentru amenajarea unei părcări atâta timp cât nu se ridică nici o construcţie provizorie sau definitivă. Şi se pare că nu există nici o reglementare clară legată de distanţa între parcare şi locuinţă, chiar dacă e vorba de o poluare fonică şi cu gaze de eşapament. Singura autorizaţie solicitată de proprietar şi care a şi fost acordată este cea pentru împrejmuirea terenului.
Povestea proprietăţii
Proprietarul, potrivit actelor este, Vermişan Lucreţia, o femeie în vârstă iar terenul acesta reprezintă doar o parte din suprafaţa deţinută de respectiva doamnă (peste 1000mp) urmând ca diferenţa să o primească de la statul român în bani. Aşa susţine domnul care o reprezintă. Pe de altă parte, conform Dispoziţiei nr 87 din 14 ianuarie 2008 reiese că proprietara a fost nevoită să restituie o parte din bani pentru a fi pusă în posesia terenului în discuţie. Deci a încasat nişte bani de la statul român.O situaţie cam ambiguă pe care ne-a lămurit-o, telefonic acelaşi domn „Când i-a fost luată casă şi demolată, proprietara a fost despăgubită cu o anumită sumă de stat din care a trebuit acum să dea înapoi pentru a reprimi în natură terenul”. Cert este că din 2008 a intrat în posesie şi acum a încercat să o şi facă profitabilă. „Proprietara nu are nici un venit şi nici nu poate primi vreun ajutor social pentru că deţine o proprietate aşa încât am decis, ca prin această parcare, să o ajut să câştige nişte bani ”, declară reprezentantul ei.
Parcare cu taxă, fără taxă
Chiar dacă nu e nevoie de aprobări pentru amenjarea unei parcari, în art.1 al respectivei decizii a fost stipulat clar că parcela respectivă este „afectată de reţele de gaz, telefonie şi apă potabilă care trebuie deviate ulterior pe chelltuiala persoanei îndreptăţite”. E drept că nu se precizează în ce situaţii se va face acest lucru. Primii paşi au fost făcuţi, au fost aduse pe teren cupe cu balast şi potrivit declaraţiilor oamenilor au fost stabilite şi preţurile, 70lei/an. Reprezentantul a negat vehement că ar fi avut vreo discuţie despre bani cu cineva sau mai mult, că ar fi şi încasat vreun leu pentru parcare. Care va fi în cele din urmă destinaţia terenului depinde strict de decizia proprietarului. Dacă aceasta va leza în vreun fel drepturile legale ale vecinilor, aceştia vor avea opţiunea de se adresa justiţie pentru soluţionare sau presei pentru informarea opiniei publice.
Fair Play
Cum principalul reprezentant la proprietarului a refuzat să ne permită să-i facem public numele nu am făcut publice nici numele locatarilor cu care am stat de vorbă.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!