Primăria face noi planuri pentru zona Parcului Reconcilierii. Casele din spatele zidului inestetic care delimitează parcul pe o latură ar urma să fie demolate, după ce proprietarii vor fi despăgubiți. Pe terenul respectiv ar urma să fie construită o parcare supraterană, care va deservi atât localnici și angajați din zonă, cât și turiști. Iar zona este cea mai vizitată din orașul nostru, datorită miilor de maghiari care vin pentru a vedea Statuia Libertății.
Variante analizate
Viceprimarul Levente Bognar ne-a declarat că în acest moment este în analiză proiectul realizării parcării supraetajate. „Prima propunere din Planul Urbanistic Zonal a fost ca după demolarea caselor să rămână un spațiu deschis până la clădirea Poliției, dar ulterior arhitecții au venit cu o a doua variantă, aceea de a se renunța la exproprieri și la demolarea caselor. Asta pentru că apăruseră modificări legislative care interziceau administrațiilor locale să cumpere locuințe. În noua formă a proiectului se avea în vedere reabilitarea acelui perete urât și realizarea unei pergole. În acest moment avem o nouă soluție, aceea de a construi o parcare supraetajată în locul caselor. S-ar rezolva astfel problema lipsei locurilor de parcare din zonă. Bineînțeles, fațada acestei clădiri ar urma să se încadreze urbanistic cu zona”, ne-a spus viceprimarul.
Discuțiile cu proprietarii caselor vor fi reluate, pentru a se putea estima valoarea despăgubirilor care ar trebui acordate.
Extindere blocată la Guvern
Pe de altă parte, municipalitatea nu a reușit să înceapă lucrările de extindere a Parcului Reconcilierii Româno-Ungare până la Turnul de Apă. Acest proiect ar fi trebuit să fie finalizat de multă vreme, dar Guvernul nu s-a implicat în rezolvarea situației juridice a terenului. Lucrările erau planificate pentru 2013, odată cu reabilitarea actualului spațiu al parcului, însă prima problemă a fost întâmpinată la licitația de atribuire a contractului. O firmă a contestat rezultatul licitației și a cerut reluarea procedurii, dar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins motivele invocate. După o nouă evaluare a celor şase oferte calificate iniţial, a fost menţinut acelaşi câştigător, contractul fiind semnat în 2014. Pe când să înceapă lucrările, s-a constatat că două loturi de teren pe care municipalitatea credea că le deține sunt trecute în documente ca fiind în proprietatea statului român, respectiv a Ministerului Educației. Loturile fuseseră concesionate pe 99 de ani de Primăria Arad, la mijlocul anilor 90, Clubului Sportiv Școlar „Gloria”, pentru construirea unui hotel și a altor facilități. Nu este clar pentru nimeni cum suprafețele au fost preluate ulterior în proprietatea statului român. În plus, s-a observat că intabularea s-a făcut pe o suprafață mai mare decât prevedea concesiunea.
„Am avut nenumărate corespondențe cu Ministerul Educației, care a acceptat să transfere aceste terenuri la municipalitate în vederea realizării proiectului de extindere a Parcului Reconcilierii. Nici până astăzi nu a fost emisă o hotărâre de Guvern în acest sens. Este nevoie ca Ministerul Educației și cel al Finanțelor să conlucreze pentru emiterea hotărârii, dar cum au tot avut loc schimbări în Guvern… Din cauza blocajului, lucrările de extindere spre Turnul de Apă nu pot avea loc și s-a realizat doar reabilitarea actualului parc”, a spus Levente Bognar.
Alei și fântână arteziană
Între Parcul Reconcilierii și Turnul de Apă ar urma să fie realizate alei pietonale cu mobilier urban, diverse decoraţiuni, plantaţii de copaci şi gard viu. În apropirea turnului ar urma să fie realizată o fântână arteziană cu jeturi ţâşnind din pavaj. În momentul de față, peisajul pe acest teren revendicat de municipalitate este dezolant. Hotelul construit acolo cu bani de la Guvern nu a mai fost amenajat, fiind abandonat de mulți ani, iar în spatele clădirii se află niște barăci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!